GRATIS INTROKURS
Tilbake til bloggen

Naturlig parfyme med rene eteriske oljer - purefume

eteriske oljer hud og hår livsstil Jul 11, 2020

Lukk igjen øynene og tenkt deg at du levde for 200 år siden.

«Du er kvinne. Du har lang kjole. Du elsker å pynte deg. Og du elsker parfyme. Det eneste du har tilgang til som parfyme er eteriske oljer. Det er det eneste du vet om. Det finnes ikke noe annet. Men parfyme er ikke noe alle har tilgang til. Det er eksklusivt. Du er heldig og har tilgang til flere eksotiske og sjeldne parfymer. Rose. Jasmine. Magnolia. Ylang Ylang. Villappelsin. Det gir deg status. Du dufter helt himmelsk når du passerer andre på gaten eller er i rommet. De snur seg etter deg. Hva er det som lukter så godt? Er det Rose?»Eteriske oljer har blitt brukt som parfyme i årtusener. Den gangen fantes det ikke noe annet enn eteriske oljer fra planteriket som parfyme.  Å ha tilgang til eteriske oljer ga statussymbol. I dag er parfyme allemannseie og det flommer det over av duftalternativer. De aller fleste er laget i laboratoriet.

Hva skjedde med den naturlige parfymen?

For et sted på veien skjedde det noe. Kjemikere begynte å lage kunstige dufter i laboratoriet. Målet var å utvikle dufter som minnet om aromaen fra naturlige planter. Hvorfor? Fordi det var billigere og mye enklere. I dag inneholder de fleste parfymer 100 % syntetiske ingredienser. De fleste ingrediensene aner vi ikke hva er en gang. Det burde være et varsko i seg selv. Står det «parfyme» som ingrediens på et produkt du kjøper – så vær skeptisk. Bak dette ordet kan det ligge 10-15 ulike kjemikalier. Produsenten er ikke forpliktet til å informere om hva «parfyme» betyr.

Veldig mange foretrekker det kunstige. De vet ikke om noe annet. De er vant til det kunstige. Mine egne jenter vil ikke lukte eterisk olje eller pure-fume. For dem er det rart og annerledes. De vil lukte parfyme. Som alle andre. Jeg kan ikke gjøre annet enn å påvirke og informere. De må finne sin vei - og lære og erfare mens de går.

Hva med kroppen vår? Den blir fullstendig forvirret. Den kjenner ikke igjen kjemien fra det kunstige. Den freaker ut og protesterer. Resultatet kan i verste fall bli svekket luktesant, utslett eller utvikling av sensitivitet eller allergi mot ingrediensene i parfyme. Vi mennesker er fra naturen og kroppen vår kjenner kun igjen det naturlige. 

Rene, eteriske oljer som purefume

Heldigvis finnes det i dag noen selskaper som går i riktig retning. Det finnes nå parfymer som er renere med færre kjemikalier. Men det aller enkleste og beste er å søke rett mot planteriket på egenhånd og lage egne rene parfymeblandinger.

For rene eteriske oljer er svaret. Rene eteriske oljer som ikke er blandet ut eller tilsatt noe annet enn oljen. Rett og slett «pure-fume» - istedet for «perfume». Pure = Rent. Her er det utallige muligheter – og din luktesans og preferanse bestemmer. Her er vi veldig ulike. Personlig havner jeg rett inn i blomsteroljenes og sitrusoljenes verden når jeg jakter etter ren parfyme. Noen elsker Rose og Jasmine, andre Magnolia eller Neroli.

Det aller beste med å bruke eteriske oljer som parfyme er at du får de aromatiske fordelene ved oljene når du puster de inn i løpet av dagen. Har du Wild Orange i parfymen din kan det hende du merker at humøret løftes. Har du på Balance kan det hende du føler deg roligere. I tillegg dufter det himmelsk!

Det er også fascinerende å erfare hvordan luktesansen endrer seg etterhvert som du blir vant til det rene. Du vil føle avsky mot de kunstige aromaene i parfyme og andre produkter.

Har du lyst til å lære mer?

Følg med for i mitt neste blogginnlegg går jeg gjennom:

  • Forslag til rene eteriske oljer som egner seg som purefume
  • Hva du bør tenke på når du skal blande den perfekte naturlige parfyme
  • De ulike kategoriene med eteriske oljer for å lage den perfekte blanding
  • Forslag til oppskrifter for å komme i gang å lage egne naturlig parfyme