Lær om bruken av Turmeric - gurkemeieoljen: Oljen for regenerering

Litt om gurkemeiens historie og høsting

Turmeric - elller gurkemeie - kommer fra ingefærfamilien. Den aromatiske gurkemeieplanten har nydelige gule blomster, men det er den gyldne roten som får det meste av oppmerksomheten fra oss mennesker. Gurkemeie har blitt brukt som medisinsk urt i tusenvis av år i land som India, Sri Lanka og Kina mot blant annet smertelindring, revmatiske plager, kroniske inflammasjoner, apetitt, cellehelse m.m.

Gurkemeie er også i dag mye brukt i matlaging og i tradisjonell ayurvedisk medisin. Flere og flere i Vesten oppdager de fantastiske egenskapene ved gurkemeie.

Den eteriske oljen fra gurkemeieroten - gurkemeieolje (turmeric) - er kanskje ikke like godt kjent for oss i Vesten som selve krydderet gurkemeie! Studier viser at den eteriske oljen er svært potent og biotilgjengelig.

doTERRA dyrker og høster sin gurkemeie i India og Nepal. Den eteriske oljen dampdestilleres fra gurkemeierot og har en varm, pepperaktig og krydret smak og aroma. Se hvordan dette foregår i praksis og hvordan produksjonen av gurkemeieolje har blitt et viktig levebrød for landsbyer i Nepal.

Kjemien i gurkemeie og gurkemeieolje

"Curcumin" er en kraftig antioksydant og hovedkomponenten som du finner i gurkemeierot og gurkemeieekstrakt. Forskere over hele verden har i lang tid vist stor interesse for curcumin, som er den mest studerte aktive komponenten i gurkemeieroten.

Det finnes mer enn 10.000 vitenskapelige artikler om curcumin! Den store utfordringen med curcumin fra gurkemeie er biotilgjengeligheten. Kroppen vår tar opp svært lite curcumin, selv i store doser! Enkelte studier viser at opptaket øker betydelig ved å ta gurkemeie sammen med pepper, men det er fortsatt uenighet om hvor reell økningen er. 

Den eteriske oljen - gurkemeieoljen - har en helt annen kjemi enn selve krydderet! Gurkemeieoljen inneholder de kjemiske komponentene "ar-Turmerone" og "Turmerone", som begge har vist seg å hjelpe kroppen å absorbere curcumin bedre. Det er derfor fordelaktig å innta gurkemeie og gurkemeieolje sammen. Da får du fordelene både ved curcumin fra gurkemeiekrydderet og turmeroner fra den eteriske oljen. Men, du kan fint bruke gurkemeieoljen alene, da den ikke har samme utfordring med biotilgjengeligheten.

Hør Dr. Hill i denne videoen hvor han forteller om nøkkelfordelene ved turmeroner i gurkemeie-oljen! 

Gurkemeieolje: bruk og fordeler 

Gurkemeieoljen har raskt blitt en utrolig populær eterisk olje som har blitt "et must" i husapoteket for mange i mitt oljeteam. Stadig flere oppdager fordelene med den! Den er trygg å bruke både aromatisk, topisk på huden - og internt. Gurkemeieoljen er mest kjent for å:

 • virke styrkende på immunforsvaret
 • støtte et sunt nerveystemet og en sunn cellefunksjon 
 • virke oppløftende på humøret 
 • adressere negative følelser og fatigue
 • virke støttende for fordøyelsen
 • virke oppbyggende etter hard fysisk aktivitet og skader 

"The warm earthy aroma of turmeric is grounding to the mind and emotions, and it can help promote feelings of relaxation" (Kilde: Modern Essentials) 

Personlig bruker jeg Turmericoljen mye internt, i te, gullmelk og i kapsler sammen med andre oljer og fraksjonert kokosolje. Her er tips til noen gode kapsel-oppskrifter til intern bruk av Turmeric ved bruk av doTERRAs vegetabilske kapsler.

Les Malins fantastiske historie, hvor hun spesielt fremhever gurkemeieoljen "Turmeric":

"Jeg må bare dele min fantastiske historie med dere. Jeg har i mange år slitt med smerter i kroppen og utmattelse. Jeg har kjempet meg igjennom hverdagen og bare såvidt holdt hodet over vannet. Jeg har mot alle odds greid å gå på jobb.  Utallige legemidler har jeg testet ut . Var i gang med utredning for fibromyalgi, ME og revmatisme. Så startet jeg på oljeeventyret. Lut lei av å være så sliten og ha så vondt hele tiden, begynte jeg å lese meg fram til hva jeg trengte å prøve. Turmeric oljen er magisk!!! To dråper i kapsel morgen og kveld sammen med en kapsel med turmeric pulver og sort pepper. Etter 2-3uker var smertene borte. Og jeg mener helt borte. Jeg begynner å få mer energi litt etter litt. Jeg elsker oljene mine. Tar også Copaiba og Frankincense under tunga morgen og kveld. Innimellom har jeg Marjoram i kapselen sammen med turmeric."  Malin Steen, oljebruker, mai 2021

Flere tips til bruk av gurkemeieoljen

Foto: Jeg elsker Golden Latte eller såkalt "gullmelk" tilsatt dråper med gurkemeieolje, ingefærolje og kardemommeolje.

 • Gurkemeieoljen kan fint brukes i matlaging, istedetfor eller sammen med vanlig gurkemeie. Prøv den i ris, supper, eggerøre eller krydrete og eksotiske retter. Du kommer langt med kun 1 dråpe. Husk at disse oljene er sterke, så start evt med å tilsette litt Turmericolje ved hjelp av "tannpirkermetoden"
 • Oljen egner seg også godt i te, eller hva med å lage din egen "Golden Milk" (gullmelk) med kokosmelk, honning, gurkemeieoljen, Ginger (ingefærolje) og Cardamom (kardemommeolje).
 • Den er også en super hudolje, på grunn av sine antioksydantbeskyttende egenskaper. Drypp en dråpe i rensekremen eller hudkremen din. Har du lokale urenheter i huden kan du også spot-behandle med gurkemeieolje. 
 • Den kan også brukes i hårpleie, da den virker beroligende for hodebunnen. Ha 3 dråper eterisk olje i 4 ss kokosolje. Du kan også blande inn andre eteriske oljer i hårkuren. Les mer om naturlig hårpleie her. Masser inn i håret og la virke 30 minutter før du har i shampo og balsam. 
 • Oljer som passer godt å blande med gurkemeieoljen Turmeric: Cinnamon Bark, Ginger, Cardamom, Grapefruit, Ylang Ylang, Wild Orange og Tangerine.
 • Har du slitne eller vonde muskler, bruk oljen internt i en vegetabilsk kapsel og smør på 3-4 dråper utblandet med kokosolje på området for å hente deg raskere inn igjen. Her kan du også blande inn andre oljer, som for eksempel Copaiba og Frankincense for enda bedre effekt. Lag din egen roller med eteriske oljer som virker lindrende for muskler og ledd. 

Les Hilde Meretes historie om betydning av gurkemeieolje:

"Turmeric har for meg vært helt avgjørende. Har slitt med mye smerter i nakke og skuldre. Etter jeg startet med en dråpe under tunga morgen og kveld, så har de smertene så og si forsvunnet helt". (Hilde Merete, oljebruker og -veileder, mai 2021)

Gurkemeieolje i diffuser - går det?

Ja absolutt, det går helt fint. Gurkemeieolje er kanskje ikke det første man tenker på når det gjelder diffuseroppskrifter, men den virker støttende på nervesystemet og kan være et bra alternativ om du ønsker en beroligende blanding i diffuseren. Prøv å ha den i diffuser sammen med Ginger - ingefærolje - og en sitrusolje du liker godt - og du vil bli gledelig overrasket over kombinasjonen! Her er ett tips til oppskrift:

 

Dersom du ønsker å gå mer i dybden av Turmeric-oljen og dens egenskaper og helsefordeler, kan jeg anbefale Dr. Axe sin 10-minutters video! 

Har du ikke kommet i gang med doTERRAs eteriske oljer ennå, kan jeg anbefale deg å bli med på vårt gratis minikurs i eteriske oljer. Da sender jeg eller en av mine oljeveiledere deg et sett med oljeprøver som du får opplæring i under gratiskurset. Kurset tar ikke mye tid og er lagt opp online med korte livesendinger som du også kan se i opptak. Les mer og meld deg på her.

Er rene, eteriske oljer noe for deg? Ta kontakt for en uformell oljeprat. 

Jeg viser deg hvilke muligheter du har for å komme i gang med eteriske oljer. Jeg viser deg også hvordan du kan få den opplæringen du trenger for å leve en naturlig livsstil med eteriske oljer.

Ta kontakt
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.