Mine minikurs
Tilbake til bloggen
 

doTERRA Madagaskar Vanilla: matlaging, parfyme og diffuser

matlaging og eteriske oljer spesifikke oljer Jun 23, 2022

Alle elsker vanilje. Men hva er ekte vanilje? "ALT BLIR BEDRE MED VANILJE", sies det. Er du enig? Det er noe søtlig, varmt og lunt over vanilje og de fleste har et forhold til duften. Vanilje har en lang historie og er flittig brukt i parfymer, kremer, duftlys, godteri, matlaging osv. Faktisk er vanilje en av de mest populære aromaene i verden - og en av de dyreste og mest tidkrevende å produsere. MEN! Ja, det er et stort "men" her:

Fordi; er det vi tror er vanilje ekte vanilje? Det er dessverre et faktum at mindre enn 1% av vaniljen som benyttes som smakstilsetning kommer fra ekte vanilje. Hva er resten da? Jo, det er syntetisk vanillin, som er svært vanlig som smaktilsetting. Det kalles kunstig vanilje eller vaniljesmak. 85% av vanillin er syntetisk laget fra petrokjemikalier. Visste du at de færreste av oss har noen gang smakt ekte vaniljesukker.....noe å tenke på.

Ekte vanilje er bitte, bitte små sorte frø fra frøstengelen/vaniljebønnen til en helt spesiell orkidéplante. doTERRA har brukt mange år på å klare å utvinne ren vaniljeolje/vaniljeabsolutt: Madagaskar Vanilla Oil. En spennende og rik aroma som virker avslappende på følelser, kropp og sinn - og som vil løfte dine eteriske oljeblandinger til et nytt nivå. Nå er den her! Nok en herlig gave fra moder jord! 

Slik fremstilles vaniljeolje/vaniljeabsolutt

Visste du at vaniljeplanten opprinnelig kommer fra Mexico? Fascinerende nok er det kun 1% av vaniljeplantene som vokser utenfor Mexico som klarer å pollinere seg selv. Vaniljeblomsten må derfor håndpollineres for at planten skal klare å lage vaniljebønne. Tidkrevende og kostbart, men fascinerende at det er mulig å få til. 

Det tar 3-4 år før vaniljeplanten blomstrer og klarer å lage frøstengler/vaniljebønner. Den vakre gulhvite blomsten på vaniljeplanten blomstrer utrolig nok kun 1 dag i året. Når tiden er inne må blomsten håndpollineres - helst på morgenen. Så fort blomsten er håndpollinert begynner den å produsere frøstengelen/vaniljebønnen.

Det tar 8-9 måneder før vaniljebønnen er ferdig modnet og vaniljearoma og -smak har fått utvikle seg. Deretter høstes vaniljebønnen for hånd. Den males i små biter og den naturlige vaniljearomaen ekstraheres gjennom en komplisert to-trinns prosess, uten bruk av kjemikalier. Det endelige resultatet, ren vaniljeabsolutt, blandes med fraksjonert kokosolje - og voala - resultatet er "Madagaskar Vanilla". 

Ta deg 3 minutter av din tid og se hvordan doTERRA jobber med vaniljeproduksjon og Healing Handsprosjekter i Madagaskar:  

Hvordan bruke Madagascar Vanilla?

Du lurer sikkert på hvordan du kan bruke vaniljeoljen? Bruksområdene er mange - og den kan brukes både på huden (topisk), aromatisk (puste inn, ha i diffuser) og internt (i mat, drikke, kapsel).

Vaniljeoljen har en utrolig balanserende effekt på andre eteriske oljer - så bruk den for å skape en bedre aromatisk balanse i oljeblandingene - og merk magien som skjer med aromaen! Her er et eksempel på en oppløftende oljeblanding med bruk av sitrusoljer og vaniljeolje. Himmelsk:

TIPS: Kast ut kunstige duftlys med syntetiske ingredienser og bruk heller diffuser med eteriske oljer som blandes med vaniljeolje. Her er tips til oppskrifter som hjelper deg i gang med å bruke vaniljeoljen i diffuser: 

Hva med å lage din egen parfymeblanding med Vanilla?