Tilbake til bloggen

Eteriske oljer i matlaging: alt du trenger å vite

matlaging og eteriske oljer spesifikke oljer Nov 18, 2021

Hele året rundt er urteoljene mine fra doTERRA i bruk! De brukes aller mest høst og vinter på grunn av sine styrkende egenskaper. Det har vært en skikkelig aha-opplevelse for meg å erfare hvor kraftfulle disse urteoljene er. Jeg har gang på gang latt meg overraske!

Jeg bruker urteoljene til alt fra massasje mot stiv nakke og vonde muskler, for å støtte binyrer når kroppen er sliten (fatigue), i diffuser for mental fokus og for å løfte energinivået, i fotbad med epsomsalt - og ikke minst i matlaging!

Jeg fikk derfor lyst til å hylle de kraftfulle og anvendelige urte-ojlene med et par blogginnlegg, hvor jeg deler både grunnleggende informasjon og egne erfaringer og oppskrifter. I dette første blogginnlegget blir primær fokus matlaging.

Litt om doTERRAs urte-oljer

Det er lett å ta feil av urteoljer og krydderoljer. Urteoljene destilleres fra de grønne bladene på selve urteplanten, mens krydderoljene destilleres fra andre deler av plantene, som røtter, stilk, og frø.

Når vi nå snakker om urteoljer, så snakker vi primært om de eteriske oljene Basil (basilikumolje), Cilantro (korianderolje), Marjoram (merian), Oregano, Rosemary (rosmarinolje), Thyme (timianolje).

doTERRAs eteriske urteoljer dyrkes og høstes der i verden hvor forholdene ligger best til rette for å produsere de reneste og mest potente eteriske oljene: Madagaskar (basilikum, oregano), India (koriander), Hellas (rosmarin), Paraguay (Marjoram, Frankrike og Bulgaria (timian),.

Eteriske urteoljer i matlaging

doTERRAs eteriske oljer har utallige bruksområder. Matlaging er ett av dem! Det er ikke alltid vi har tilgang til friske urter. Og høst og vinter er holdbarheten til friske urter på kjøkkenbenken kort. Da er det kjekt å ha urteoljene tilgjengelige!

Urteoljer kan tilsettes mange typer retter som pasta, pastasaus, pizzasaus  og andre talienske retter, supper, brød,  poteter, potetmos, marinader til kjøttretter m.m.

Husk at urteoljene er kraftfulle, inntil 50-70 ganger sterkere enn selve urten. Smaken er potent, så her gjelder "less is more". Litt av gangen!

Ofte er det nok med kun èn dråpe - eller enda mindre! Et godt tips: prøv deg frem med "tannpirkermetoden". Da er du sikker på at du ikke får mye smak. 

Matoppskrifter med eteriske oljer

Her er noen favorittoppskrifter som kan hjelpe deg i gang med å bruke urteoljene dine i matlaging. Og husk: prøv deg frem med bittelitt av gangen. Øvelse gjør mester. I disse oppskriftene er det også tatt med andre eteriske oljer. 

SITRON- OG BASILIKUM-DRESSING TIL SALAT
2 ss rødvinseddik
2 ss balsamico
2 dråper Basil eterisk olje (doTERRA)
2 dråper Lemon eterisk olje (doTERRA)
1 ss sukker (gjerne rårørsukker)
2 hvitløksfedd, finhakket
1 dl extra virgin olivenolje
Havsalt og pepper
Bland alt godt sammen og server med salat. 

SITRON- OG BASILIKUM-DRESSING TIL SALAT
1/2 dl hvitvinseddik
2 ss extra virgin olivenolje
1 fedd hvitløk finhakkes
1 ss finhakket sjarlottløk
1 dråpe basilikumolje (doTERRA)
2 dråper sitronolje (doTERRA)
1-2 ss finhakket fersk basilikum

Bland alt i et glass. Rist godt. Brukes over favorittsalaten din. Eller ringle over tomatskiver, kokte grønnsaker, kylling eller fisk. 

ITALISENSK BRØD-DIPP
1/2-3/4 dl extra virgin olivenolje
1-2 ss balsamiko eddik
1/2 ts italiensk krydder
1 ss parmesan (raspet)
1-2 dråper oregano olje (doTERRA). Start med tannpirkermetoden...og øk på. Oregano er veldig sterk")
Bland alt sammen i liten bolle. Brukes som dip til brød. Nyt.

ROSMARINMARINADE TIL KJØTTRETTER
1 dl balsamico
1/2 dl extra virgin olivenolje
1 ts havsalt
2 ts pepper
2 dråper Rosmarinolje
1 dråpe Lemon

Rist godt sammen og oppbevar i lukket glass før bruk. Brukes som marinade til kjøtt, fugl eller fisk. La ligge i marinaden i 30 minutter (fisk), 1 time (kylling) eller overnatten (kjøtt).

BASILIKUMMARINADE TIL KJØTT, FUGL OG FISK
2 dl hakket fersk persille
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss extra virgin olivenolje
2 dråper Basil eterisk olje (doTERRA)

Rist godt sammen og oppbevar i lukket glass før bruk.  Brukes som marinade til kjøtt, fugl eller fisk. La ligge i marinaden i 30 minutter (fisk), 1 time (kylling) eller overnatten (kjøtt).

LIME- OG CILANTRO-SALSA
1 ananas, delt i små biter
2 nektariner hakket
1 dl hakket fersk koriander
1/2 rødløk, hakket 
5 dråper Lime eterisk olje (doTERRA)
2 dråper Cilantro eterisk olje (doTERRA)
3 ts havsalt
Blandes godt og oppbevares i lukket glass kjølig i minimum 4 timer. Serveres til chips, taco eller lignende. Kan også brukes som tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter.

ROSEMARY HUMMUS
1 boks eller kartong kikerter (gjerne øko)
2 hvitløksfedd
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss tahini
Saften fra 1/2 sitron
2 dråper Lemon eterisk olje (doTERRA)
1 dråpe Rosemary eterisk olje (doTERRA)
1 ts havsalt
Blend alt til godt blandet og myk konsistens. Avkjøl i kjøleskap i minimum 30 minutter før servering. Serveres til tapasbord eller til skivet agurk, gulrøtter, selleri m.m

Jeg håper dette var til inspirasjon for å utvide bruken din av rene eteriske oljer fra doTERRA. Ved å bruke oljene også i matlaging får du også med deg helsefordelen fra den enkelte oljen. Les mer om eteriske oljer og matlaging i eboken "Cooking with essential oils". 

I neste blogginnlegg vil jeg vise deg hvordan de ulike urteoljene kan brukes som en del av ditt naturlige husapotek. Følg med. 

Her er mer inspirasjon om eteriske oljer og matlaging: