Tilbake til bloggen
 

Cedarwood: oljen for jording, stabilitet & fellesskap

naturlig hud- og hårpleie stress og søvn yoga/mindfullness/meditasjon Nov 08, 2023

Cedarwood - eller sedertre - er en treolje jeg synes får for lite oppmerksomhet. Se for deg denne kjempen av et solid og majestetisk tre -  som kan bli opptil 30 meter høyt. Det står der i skogen, stolt og rakt, med røtter som strekker seg dypt ned i jorda, med nåledekkede greiner som svever høyt der oppe mot himmelen og ut mot verden.... 

Cedarwood-ordet kommer fra det arabiske ordet "kedron", som betyr "power" eller "kraft". Det forteller meg noe om kraften i dette treet.

Litt om høsting og kjemi

Cedarwood-oljen kommer fra dypet av selve trestammen og har en varm, maskulin, treaktig og vedaktig aroma. Treet trives godt under tøffe forhold og gjerne i kjølig klima. doTERRAs Cedarwoodolje dampdestilleres av sagmugg fra sedertrær i den sør-østlige delen av USA. Det finnes flere typer sedertrær, som gir eteriske oljer med ulik kjemi. doTERRAs sedertreolje er fra arten Juniperus Virginiana.

Den viktigste kjemiske komponenten i Cedarwood er cedrol, som er en sesquiterpenalkohol som er vanlig i eteriske oljer fra bartrær (Cedarwood, Cypress og Juniper Berry). På grunn av det høye innholdet av cedrol har Cedarwood beroligende egenskaper som gir god støtte i hverdagen og i perioder med stress og uro.

Cedarwood anses som en av de mest jordende eteriske oljene vi har tilgjengelig fra moder jord. La oss se litt nærmere på hvordan du kan bruke denne jordende oljen din hverdag! 

Tips til bruksområder Sedertreolje/Cedarwood

Jeg har etterhvert oppdaget at Cedarwood har mange flere bruksområder enn jeg ante! Men aller først; husk at Cedarwood er en eterisk ojle som kun skal brukes aromatisk og topisk (ikke internt)!

Cedarwood har en lang historie når det gjelder bruk. Den er brukt til alt fra balsamering i det gamle Egypt, til å benyttes som innsektsmiddel, i hårpleie, hudpleie - og ikke minst i meditasjon og yoga. Prøv den som en del av din yoga- og meditasjonspraksis. Magisk!

Her er flere forslag til bruksområder:

 • FOR Å FINNE SØVN: Smør et par dråper Cedarwood med kokosolje under føtter og i nakke før leggetid, eller lag en roller med 10 dråper Cedarwood, 10 dråper Vetiver og 10 dråper WIld Orange (eller Lavender).
 • FOR Å FINNE RO og SØVN II: Ha 2 dråper Cedarwood med 2 dråper Lavender og 2 dråper Wild Orange i diffuser på kveldsstid for å skape en rolig atmosfære før natta. Fokuser på å føle deg sentrert og tilstede her og nå. Se også flere tips til gode kveldsrutiner for å finne ro og søvn på bildet under.

 • NATTSKREKK/MARERITT: Hvis barnet ditt våkner om natten og er stresset eller redd, masser inn Cedarwood og evt Juniper Berry med litt kokosolje under føttene sånn at barnet kan falle til ro igjen. En super kombinasjon også når vi og barna våre står overfor store endringer i livet! 
 • TETT I BRYSTET: Smør Cedarwood med kokosolje over bryst - og ha den i diffuser i rommet du er i.
 • STØTTE URINVEIER & STYRKE NYRER: Smør Cedarwood og Lemongrass med litt kokosolje over magen for å støtte urinveissystemet.
 • FØR YOGA/MEDITASJON: Pust inn 1-2 dråper Cedarwood fra hånden. Ta deg tid til å virkelig puste den dypt inn slik at du lander godt på matta før du setter i gang din praksis.
 • PUSTEØVELSE: Finn et rolig sted i huset eller ute i naturen. Lukk øynene. Ha bena godt plantet mot jorda. Pust et par dråper Cedarwood dypt inn. Se for deg at du puster inn styrke og integritet - og puster ut stress og bekymringer. Visualiser at røtter springer ut gjennom fotsålene og dypt inn i jorda. Kjenn at du gir slipp på følelser av overveldethet, travelhet, forpliktelser.....
 • I HUDPLEIE: Cedarwood er en super hudolje. Ta en dråpe i hudrens eller hudkrem, eller lag et serum med 8 dråper Cedarwood og 8 dråper TeaTree i en 10 ml roller og fyll med fraksjonert kokosolje eller mandelolje.
 • FINN FOKUS/FINN TILBAKE TIL HER OG NÅ: Ta en dråpe Cedarwood og 1 dråpe Wild Orange eller Citrus Bliss i hånden. Gni hendene sammen og legg hendene over nesen og ta 5 ordentlig dype innpust. Helt ned i magen. Ta gjerne pause mellom hver innpust. Nydelig, ikke sant? Finn tilbake til her og nå.
 • I HÅRPLEIE: Drypp en dråpe Cedarwood i shampo eller balsam som naturlig hårpleie og bedre hårvekst. 
 • NATURLIG INNSEKTSMIDDEL: Drypp et par dråper Cedarwood på en bomullsdott og legg i skuffer og skap for å holde møll unna. De avskyr den eteriske sedertreoljen. Lag din egen giftfrie innsektsspray med 10 dråper Purify, 10 dråper Terrashield, 10 dråper Peppermint og 10 dråper Cedarwood i en 30 ml sprayflaske. Resten vann. Rist før bruk. 
 • NATURLIG PARFYME: Cedarwood egner seg veldig godt som basenote når du lager naturlig parfyme. Eksprimenter med å blande Cedarwood med blomsteroljer (midtnoter) og lette sitrusoljer (toppnoter). 
 • SKJEGGOLJE: Gutta liker treoljer - og da liker de også Cedarwood. Sjekk video lenger ned på siden om hvordan du lager en enkel, naturlig og effektiv skjeggolje til mannen.

Cedarwood som emosjonell støtte i hverdagen

Cedarwood eterisk olje er så mye mer enn en olje som gir hårvekst, er god i hudpleie, i innsektsspray og i beroligende soveblandinger. Cedarwood kan også være en god støtte i vårt arbeide med å hele sjelelige "sår" som vi alle har - og til å håndtere hverdagen litt bedre emosjonelt.

Cedarwood kalles "oljen for fellesskap". Den gir støtte i din søken mot en større tilhørighet blant andre - og til å jorde deg og stå støtt i deg selv ute i fellesskapet. En nydelig olje for den "ensomme ulven" og individualisten som trenger et dytt mot å utvikle dypere forbindelser og ta i mot hjelp fra andre. Er ikke det fint? Bruk den som en del av dine morgenritualer; smør den under fotsålene, pust den dypt inn, ha den i diffuser - og la den hjelpe deg å lande i deg selv.

La Cedarwood få være en trygg og stabil følgesvenn når du tar pauser i hverdagen. Minn deg selv på at du trenger at din livsenergi er sterk. Unngå at din Qi kollapser fordi du blir utslitt eller overveldet av stress. Ta deg god tid når du puster inn Cedarwood fra hendene og tenkt at den gir deg muligheten til å hente deg inn, til å finne tilbake til kraften din. Cedarwood hjelper deg å puste dypere, slik at kroppen føler seg trygg nok til å slappe av og finne tilbake til seg selv.

Cedarwood gir varme til sjelen, som en god venn vi kan stole på i medgang og motgang. Cedarwood hjelper oss å føle oss trygge på hvem vi egentlig er, jordet i vår kjerne, slik at vi trygt kan utforske og connecte med de rundt oss - uten å være noen andre enn oss selv. 

Her er noen flere tips til hvordan du kan bruke Cedarwood i hverdagen din for å styrke deg emosjonelt:

 • NÅR DU GÅR GJENNOM TØFFE TIDER: Lag en rollerblandingen som på bildet over og ha den i en 10 ml rollerflaske som fylles opp med fraksjonert kokosolje. Rist forsiktig. Smøres over hjertet, over området mellom brystene, rundt navlen og over korsbenet/sacrum (nederst i korsryggen). Denne blandingen er designet for å samle "bitene av deg selv" sammen igjen og tilføre kjærlighet og støtte som loser deg gjennom det vanskelige du står i. På denne måten holder du deg jordet, sentrert og næret gjennom dagen. Kilde: Elements of emotion. 
 • NÅR DU ER UKOMFORTABEL I SOSIALE SETTINGER: Smør Cedarwood under fotsålene og på ryggraden. Kanskje føler du på at du mister din egentlige identitet når du er ute blant andre mennesker, eller du lar deg påvirke av andres vurderinger. Men du mister ikke din identitet. Tenk heller at du blir minnet på hvem du egentlig er når du er ute blant andre..... La Cedarwood få  hjelpe deg til å tørre å stå støtt i din egen kraft når du er blant andre.
 • FORSLAG TIL AFFIRMASJONER NÅR DU BRUKER CEDARWOOD: 
  "Jeg er ikke lenger alene".
  "Jeg vokser ved å løfte andre - og ved å tillate andre å støtte meg også".
  "Jeg er dypt koblet til mine røtter, mine mennesker - og min indre sirkel av venner og familie."
  "Det er trygt for meg å be om hjelp, å stole på andre - og slippe de inn".
  "Det er lett for meg å vite hvem jeg kan stole på." 
  "Det er lett for meg å stå støtt og trygt som den jeg egentlig er - i min unike kraft - når jeg beveger meg ute blant andre mennesker". 
  "Jeg gir slipp på stress og bekymringer. Jeg kjenner at kropp og sjel fylles opp igjen med nærende energi. Jeg står støtt."

Her er en fin og behagelig guidet meditasjon på ca 10 minutter laget av Linda Olsrud fra Oljeveileder.no. Denne meditasjonen kan du bruke fritt sammen med din Cedarwood. Lykke til. 

Jeg håper dette blogginnlegget gir deg litt bedre innsikt i den eteriske oljen Cedarwood - og noen gode tips til bruksområder du selv kan integrere. Du kommer til å bli glad i din Cedarwood. Test ut ulike bruksområder  og ta deg tid til å virkelig stoppe opp når du bruker den. Da vil du oppleve at ting skjer også på det emosjonelle plan. Scroll videre for flere oppskrifter og inspirasjon omkring Cedarwood eterisk olje.

Kilder: Esential Emotions, Elements of Emotions, Gifts of the Essential Oils, Modern Essentials.