Tilbake til bloggen

Søvn og eteriske oljer.

spesifikke oljer stress og søvn Jun 07, 2020

Søvn er at av de tre viktigste fundamentene for en god helse, i tillegg til et balansert kosthold og regelmessig trening og bevegelse.

Søvn er likevel noe de færreste får nok av. En av de viktigste grunnene til at jeg implementerte rene eteriske oljer i mitt liv, var akkurat dette - en årelang jakt på naturlige løsning for å finne ro og søvn. Jeg lot ingenting være uprøvd.

I dag har jeg funnet mine "soveoljer" - det vil si de eteriske oljene som fungerer for meg. Det har gitt meg mange flere gode netter med dyp søvn - og mange færre våkenetter. Jeg håper dette innlegget kan inspirere deg til å lete videre etter naturlige løsninger som kan fungerer for deg. 

HUSK: dersom èn eterisk olje ikke fungerer for deg - så let videre. Lavendel er en olje som er bevist å ha god innvirkning på søvn, men den fungerer ikke på meg. Jeg blir mer våken av Lavendel. Men det finnes andre oljer som i kombinasjon fungerer helt utmerket for meg.

Min jakt på søvn 

I hele mitt voksne liv har jeg i stor frustrasjon jaktet på søvnen. I mange år slet jeg med å sovne. Når jeg først sovnet så sov jeg lett og urolig. Jeg våknet midt på natten og gjerne til samme tidspunkt hver natt. Bare det å våkne, se på klokken og tenke at nå "har jeg kun 3 timer igjen å sove" gjorde at jeg ble stresset. Jeg følte meg aldri uthvilt. Slik var det i mange år.

Jeg prøvde sovemedisiner. Det måtte jeg slutte med. I starten ga det meg noen flere timer søvn, men søvnkvaliteten var elendig. Og effekten ga seg fort og jeg måtte øke dosen. Jeg skjønte fort at dette ikke var løsningen for meg i det lange løp. Jeg prøvde Melatonin som hjalp litt men gjorde meg groggy. Urte-teer. Pusteøvelser. Yoga. Kosthold. Kosttilskudd. Mineraler. Varme bad. Massasje. Akupunktur. Noe virket bedre enn andre ting. Noe virket ikke i det hele tatt. Og jeg fant liksom ikke den verktøykassa jeg savnet.

Det finnes neppe noe enkelt svar på mine og andre søvnproblemer. Vi er ulike komplekse mennesker med ulike historier. For min del skyldtes nok søvnutfordringene et sammensurium av årsaker; hormoner i ubalanse, stress, emosjonelt stress, sorg, tankekjør - og høye krav til meg selv. Jeg var et utpreget JA-menneske som aldri sa nei. Jeg stilte alltid skyhøye krav til meg selv: på jobb, som mamma, som ektefelle og i livet generelt. Livet mitt stod aldri stille og det bygde seg opp mye stress i kroppen over mange år. Når jeg landet i sengen på kvelden føltes det som jeg lå en meter over madrassen. Det har vært en lang vei tilbake til roen og søvnen. 

Jeg tenker ofte at metabolismen vår ikke er skapt for det moderne, stressende og elektroniske livet vi bygger opp omkring oss selv på vei inn i voksenlivet. Langt vekk fra naturen og dens naturlige rytme og syklus....

Hvorfor eteriske oljer for søvn?

Eteriske oljer har vært brukt så lenge det har vært mennesker på jorden. Bittesmå kjemiske komponenter som er destillert fra planter: fra blomster, røtter, blader, frukter og trær. Det finnes hundrevis av ulike eteriske oljer - alle med sin unike aroma og kjemiske struktur. 

Eteriske oljer er fra naturen. Vi er også fra naturen. Og kroppen vår kjenner igjen det naturlige....

Utallige studier viser lovende resultater i å hjelpe mennesker å sove bedre og dypere ved å puste inn rene eteriske oljer. Lavendel er den oljen som er mest testet og som de fleste forbinder med ro og søvn. Det er gjort studier på hvordan søvn påvirkes ved å puste inn Lavendel en stund før leggetid. Andre studier hvor man bruker Rosmarin og Sitronolje om morgenen og Lavendel og Appelsinolje på kvelden. Resultatet viste signifikant færre dager med søvnproblemer etter fire uker.

Det fine med rene eteriske oljer er at de ikke bringer med seg noen form for bivirkninger.

Hvilke eteriske oljer kan påvirke søvn?

Det finnes mange eteriske oljer som kan ha en beroligende innvirkning på oss mennesker, og som dermed kan påvirke søvnen.

Her er noen av de oljene jeg normalt anbefaler til de som ber meg om råd:

 • Lavendel: Lavendel er viden kjent for sine beroligende egenskaper og gode innvirkning på søvn. Den er rik på linalol og linaly acetat. Begge er kjent for sine beroligende egenskaper. Pust den inn. Ha den i diffuser. Ha den i et varmt bad med epsomsalt. Ta den i kapsel.
 • Bergamot: De fleste tenker på sitrusoljer som oppløftende og oppkvikkende. Bergamot er annerledes. Den har en beroligende innvirkning på oss.  På samme måte som Lavendel er Bergamot rik på linalol og linalyl acetat. Pust den inn sammen med lavendel, ha den i diffuer eller i epsomsaltbad.
 • Balance oljeblanding: Vidunderlig oljeblanding fra doTERRA som er designet for å hjelpe oss å stresse ned og roe nervesystemet. Balance er en del av mitt daglige oljerituale. Bland 2-4 dråper Balance i hånden sammen med en nøytral baseolje og masser føttene dine før leggetid. Husk å få med stortåa hvor du finner reflekspunktet for hjernen. Smør også under føttene og over hjertet - og pust inn når du står opp om morgenen. Ha i diffuser på kvelden eller i badevannet.
 • Romersk Kamomille: Du har sikkert fått anbefalt å drikke en kopp kamille-te før du legger deg for å få sove bedre? Eterisk olje fra Romersk Komomille er enda mer effektivt og konsentrert. Se studier. 
 • Clary Sage: Eterisk olje fra Clary Sage har naturlig sedative egenskaper. En typisk "kvinne-olje" som har hjulpet meg og døtrene mine mye gjennom månedssyklusen. Den kan ha en beroligende og avstressende innvirkning på kropp og sjel, noe som kan gjøre det lettere å finne søvnen. Smør under føttene på kveldstid, smør og masser over nedre del av mage. 
 • Serenity: Serenity er en oljeblanding fra doTERRA som er desginet for oss som strever med mye stress, uro og søvnutfordringer. Den finnes som oljeblanding til bruk i diffuser og for å smøre på hud.
 • Serenity kapsler: Serenity finnes også som kapsel med beroligende eteriske oljer, L-Theanine og planteekstrakter fra sitronmelisse, pasjonsblomster og kamille. Studier viser at disse ingrediensene har god innvirkning på søvn. Ta 1-3 kapsler til et glass vann 30 minutter før leggetid. Serenity-kapslene er en del av mine kveldsritualer.

Andre eteriske oljer som du kan teste er Vetiver, Ylang Ylang, Cedarwood, Frankincense, Copaiba og Peace oljeblanding.

Andre tips for å fremme søvn

Gjennom alle de årene jeg har jaktet på søvnen har jeg lært noen triks som har hjulpet meg mye. Hvis jeg periodevis kjenner på uro igjen og begynner å slite med søvnen igjen så er det disse rutinene jeg fokuserer på igjen.

Her er noen tips du kan teste ut.

 • Finn tilbake til naturen. Gå tur hver dag. Hør på fuglene. Pulsen og hjerterytmen går automatisk ned når vi mennesker er ute i naturen. Enkelt og greit.
 • Tren så tidlig som mulig og unngå trening for sent på kvelden. Det kan føre til at du får problemer med å sovne. Hvis du liker å trene på kvelden prøv å fullføre økta senest 3-4 timer før du skal legge deg. Eller legg rolige økter til kvelden.
 • Lag deg faste søvnritualer. Legg deg til samme tid hver kveld. Stå opp til samme tid. Dette gjør at din interne klokke stilles riktig og det blir lettere å sove. 
 • Fjern all elektronikk fra soverommet. Dette inkluderer TV, PC og mobil. Kanskje skaffe deg en god gammeldags vekkeklokke? Unngå for sterkt lys for sent på kvelden.
 • Unngå skjermtid rett før leggetid. Slå av lys og all elektronikk minst en time før du skal sove. Mørke vil hjelpe kroppen din med å produsere melatonin som er kroppens naturlige søvnhormon. 
 • Lag deg kveldsritualer med oljer, bøker eller ved å skrive ned tanker i en notatbok. Alt som kan roe ned sinnet vil påvirke søvnen positivt. 
 • Forslag til oljeritauler. Sett på diffuseren med beroligende oljer et par timer før leggetid.  Ta deg et varmt bad med beroligende og magnesiumrik epsomsalt og eteriske oljer. Dette vil gjøre at kroppen faller til ro og det blir lettere å sove.
 • I sengen smører du inn og massere fotsålene med Balance eller Serenity eller egen soveblanding og en god baseolje før du kryper til sengs.
 • Start også dagen med eteriske oljer som hjelper kroppen å beholde ro gjennom dagen. 

Er du tvil om viktigheten av søvn? Se TED TALK om "Sleep is your superpower".

Har du også lyst til å komme i gang med eteriske oljer - og du ønsker meg som din veileder - ta kontakt for en uforpliktende oljeprat.