Mine minikurs
Tilbake til bloggen
 

doTERRA Helichrysum: lindrende hudolje, "flytende plaster"

naturlig hud- og hårpleie spesifikke oljer Jul 22, 2022

Helichrysum - eller stråblom på norsk - er en liten flerårig urt med smale sølvaktige blader og små kuleformede blomster som klynger seg sammen. Ordet "Helichrysum" kommer fra det greske ordet "helios" som betyr "gull". Planten kalles også den udødelige eller evige blomst. Den har også fått kallenavnet "oljen for smerte" - og "flytende plaster",

Denne spesielle urten har blitt brukt i plantemedisin helt tilbake til antikkens Hellas. Planten produserer svært lite eterisk olje, så den er høyt verdsatt og svært ettertraktet på grunn av de gjenopprettende og foryngende egenskapene oljene har på huden. TENK: Det kreves 1 tonn plantemateriale for å produsere ca 100 flasker med 5ml ren og potent Helichrysum-olje!

Min personlige Helichrysumreise til Albania

Helichrysum  er også en helt spesiell eterisk olje for meg personlig. En ting er at Helichrysum er et must å ha i hus når "noe skjer" i heimen: om noen blør, får et sår, et brannsår, arrbehandling, om noen slår seg, om noen er uheldig og blir solbrent - og egentlig alt som handler om hud som trenger å lindres eller regenereres. 

Men den viktigste grunnen til at Helichrysum har fått en så stor plass i mitt hjerte er at jeg sommeren 2022 fikk besøke et av destilleriene som produserer doTERRA sin høykvalitetsolje i området Koplik i Nord-Albania. Her fikk jeg være med på hele reisen til Helichrysum-oljen, fra jord og frem til flaske. Denne type sourcing-turer gjør noe med hjertet ditt!

Det var en magisk opplevelse å få se og oppleve hvordan doTERRA i samarbeid med flere hundre lokale bønder får dyrket Helichrysum organisk, helt uten kjemikalier og sprøytemidler - og på moder jords premisser. Helichrysum-planten er særdeles "kresen" og krever et helt spesielt jordsmonn og varmt klima for å vokse og trives. Dette området av Albania har helt optimale forhold for at Helichrysum-planten skal trives.Destilleriet vi besøkte heter MEIA (Mediterranian Exports Imports Albania) og ligger i Koplik i Nord- Albania, helt på grensen til Montenegro. Destilleriet eies og drives av Emiland Skora og hans kone. Her destilleres både Helichrysum, Lavender, Laurel Leaf (lauvbærbladolje) og Juniper Berry (einebærolje). Klimaet her er helt optimalt for dyrking av Helichrysum. Lange, varme somre og et særdeles næringsrikt jordsmonn. Perfekt for kresne Helichrysum. 

Her er en oppsummering av vår reise til Albania og Helichrysumdestillieriet:

Sett av 9 minutter og høEmilands fortelle om det spesielle og nære samarbeidet MEIA har med doTERRA og hvordan de følger Co Impact Sourcing-modellen. Ingen andre aktører i denne industrien betaler sine Helichrysum-bønder mer enn MEIA: I tillegg jobber doTERRA Healing Hands og MEIA med flere hjelpe- og utviklingsprosjekter for lokalsamfunnet i området. 

 Hvordan kan du bruke Helichrysum?

Historien forteller at Helichrysum-blomster ble tørket og ofret til greske guder. Helichrysum spiller fortsatt en viktig rolle innenfor tradisjonell medisin i Middelhavsland, men blir også mer og mer populær i resten av verden. Vit at denne helt spesielle oljen fort kan bli en av dine store favoritter med sine utallige bruksområder. Her er noen forslag til bruk:

  • Som nevnt innledningsvis er Helichrysum godt å ha tilgjengelig for alt som har med hud og reparasjon å gjøre (når noen slår seg, blør, får vondt, får et sår eller brannsår)

  • Masser bak ørene for å redusere inflammasjon, irritasjon og sus
  • Lag en roller med 15 dråper av hver av oljene Helichrysm, Frankincense og Melaluca (resten kokosolje) og smør rundt ører og øyne for ekstra støtte ved plagsomme inflammasjoner. NB. Unngå at oljen kommer inn i øyne/ører.
  • Ifølge boken "Essential Emotion" kalles Helichrysum for "oljen for smerte" og er en fantastisk healer for emosjonell smerte. Den gir styrke til en såret sjel - og styrke til å fortsette: smør 1-3 dråper over hjertet eller der for den emosjonelle smerten sitter. Ta en dråpe i hånden og pust dypt inn fra hånden.
  • Masser Helichrysum og Cypress (pluss kokosolje) over synlige blodårer og for økt sirkulasjon
  • Smøres på hud ved alle typer hudirritasjoner
  • Bland en dråpe i hudkremen din, gjerne sammen med en dråpe Yarrow Pom
  • Smør over magen gjennom menstruasjonssyklusen
  • Smør over magen ved forbigående fordøyelsesplager
  • Lag din egen aftersun spray med Helichrysum, Frankincense, Lavender og PeppermintLag din egen arrblanding/serum med Helichrysm, Frankincense, Yarrow Pom, Sandalwood og Myrrh

Bildet over: Oppskrift på arrblanding med Helichrysum og andre eteriske hudoljer 

Bildet under: Mørke ringer under øynene: Lag en roller og følg oppskriften under: