Mine minikurs
Tilbake til bloggen

Eteriske oljer og hagearbeid - helt uten kjemikalier

spesifikke oljer Jun 13, 2020
Har du grønne fingre og liker å holde på med hagearbeid eller dyrker litt innendørs? Har du tenkt over at du kan bruke oljene dine også i hagen og for å beskytte inneplanter? Her er det så utrolig mange enkle og lett tilgjengelige muligheter for å både nære og beskytte plantene dine uten bruk av kjemikalier!
 
Jeg håper at dette blogginnlegget kan inspirere deg til å tenke mer naturlige metoder også når det gjelder hagearbeid. Det finnes mange eteriske oljer du kan bruke. Mine tips er kun for å få deg i gang. Bruk tid på å utforske temaet videre og sjekk ut hvilke oljer du har som kan få deg i gang raskt.
Foto: doTERRA.com

Utfordringer i hagen?

De største utfordringene når det gjelder hage og planter har med sopp, innsekter/skadedyr og ugress å gjøre. Desverre er det sånn at det meste du kjøper inneholder kjemikalier og stoffer som kan skade både deg og plantene dine. Jeg anbefaler deg derfor å gi "den naturlige vei" en sjanse for å ta vare på både plantene dine og egen helse. Prøv deg frem!
 
Fordi - eteriske oljer som finnes helt naturlig i planter virker faktisk frastøtende mot "småkryp" og de er derfor supre som naturlige innsektsmidler. Noen av oljene er også så kraftfulle at du kan bruke de mot ugress. 

Planter som trives sammen og beskytter hverandre

Et annet område når det gjelder "naturlig hagearbeid" som er utrolig spennenede er  såkalt "companion planting". Det handler om å sette planter som trives sammen ved siden av hverandre i jorda. Tomatplanter trives eksempelvis svært godt sammen med basilikumplanter. De drar god nytte av hverandre. De eteriske oljene som finnes helt naturlig i basilikum frastøter seg innsekter som ellers ville spist på tomatene. Så de eteriske oljene som er naturlig i planter er faktisk en super beskyttelse for hverandre. 
 
Denne oversikten gir deg innspill til hvilke planter du med fordel kan plante i samme jord. Samtidig gir de deg inspirasjon til hvilke eteriske oljer du kan vanne de ulike plantene med for best effekt.
 
Gulrøtter: Rosemary
Frukttrær: Basil, Marjoram, Melissa
Salat: Cilantro, Thyme
Løk: Peppermint, Spearmint
Tomat: Basil
Potet: Basil, Clary Sage
Kål: Peppermint, Thyme, Clary Sage
Rødbete: Rosemary, Thyme
Asparges: Basil
 
Finn ut hva som er "companion"-planten til dine planter. Plant de sammen for å skape god vekst og naturlig beskyttelse. 
'
Lag en baseblanding med ca 7 liter vann og 6 dråper eterisk olje. Fyll opp vannkanna halvfull. Fyll opp med rent vann. Blandingen gir jord, røtter og blader gode næringsstoffer og naturlig beskyttelse.
 
Foto: Markus Spiske
 
 

Flere naturlige hagetips med eteriske oljer 

  • Ha noen dråper ROSEMARY på pottene for å unngå bugs i å krype oppi.
  • Rosemary tiltrekker seg også sommerfugler som elsker aromaen. Sommerfugler elsker også LAVENDEL og WILD ORANGE. Det samme gjør bier (pollinator). Lag en 2 dl "blomster"-spray med 6-8 dr ROSEMARY, LAVENDEL og WILD ORANGE eller ha en dråpe eller to av hver på en bomullsdott og legg i hagen.
  • Hold katter og hunder unna grønnsaksplantene dine ute. Spray plantene med Rosemary. Du kan også bruke Cedarwood.
  • PEPPERMYNTESPRAY holder fluer og bugs unna plantene dine. Bland 5 dl vann med 10-30 dråper Peppermint. Rist før bruk og spray plantene.

  • NATURLIG INNSEKTSMIDDEL (sterk!!): 10 dr Rosemary, Peppermint, Clove og Thyme i en 2 dl sprayflaske. Fyll med vann. Ris. Spray der hvor du ønsker å bli kvitt innsekter.
  • MELALUCA hjelper mot alt som har med sopp på plantene å gjøre. Lag en spray og spray på stilk.
  • CINNAMON/kanelolje er den beste oljen mot ugress. Lag en sprayflaske med vann og CINNAMON.
  • SÅPEVANN: 5 ss castillesåpe + 1 l vann i sprayflaske. Spray plantene. Såpen vil dehydrere bladlus og edderkopper.
  • Øl: Snegler liker øl! Sett en skål med øl blant plantene og unngå at de spiser på plantene dine. Druesaft kan også brukes. Stikk en fedd hvitløk i plantejorda for å holde bugs unna.
  • Komposter matavfall som grønnsaksskall, visne urter og eggeskall for å "mate" jorden din med. 
Denne oversikten er kjekk å ha tilgjengelig hvis du blir plaget med "bugs" i hagen din.
 
 
Fortsett å utforske dette området for å skape en så naturlig livsstil omkring deg selv og din familie som mulig. Jeg gjør det samme. Dette innlegget vil bli oppdatert etterhvert som jeg fordyper meg mer i temaet. Og det kommer nokså sikkert flere innlegg. Send meg gjerne tips.
 
Ønsker du å komme i gang med eteriske oljer eller du trenger flere oljetips? Ta kontakt med meg for en uformell oljeprat. Utdanning og opplæring er alfa og omega for å få mest mulig ut av oljene dine.
 
I mellomtiden: Kos deg med plantene dine. Helt naturlig.
 
Anne Marit xoxo