Mine minikurs
Tilbake til bloggen
 

God munnhelse med rene eteriske oljer og OnGuard-produkter

immunforsvar naturlig hud- og hårpleie May 01, 2022

Visste du at eteriske oljer har en laaaang historie for å støtte en god munnhelse? Hva brukte man før i tiden, før tannlegene dukket opp? Jo, eteriske oljer. Eteriske oljer som Cinnamon (kanelolje) og Clove (nellikolje) og Peppermint har lang historie. Rene eteriske oljer har fantastiske egenskaper for å hjelpe deg å rense munnen og gi friskere pust! 

"Munnhelse" har fascinert og opptatt meg i årevis. Det startet med "Karius og Baktus" på TV da jeg var liten. Senere fikk jeg munnen min full av amalgam gjennom oppveksten. Det var bare sånn det var på 60-70-tallet, men ble senere til stor frustrasjon for "mitt voksne jeg". Jeg har brukt mange år på å gradvis fjerne gamle fyllinger på en trygg måte og erstatte med annen materiale. Jeg har fortsatt et par store fyllinger i jekslene, som ikke er like enkle å fjerne. Så jeg er ikke helt i mål!

Jeg husker også godt da min egen mor i voksen alder fikk store problemer med tenner og tannkjøttet. Etter hvert ble det så ille at hun mistet mange av tennene sine på grunn av bakterier og tannsykdom og måtte erstatte hele tannraden! Det var litt sjokkerende husker jeg.

Historisk har vi alltid snakket om det å ha en god  "tannhelse".  Men i dag og i fremtiden vil det nok være mer vanlig å snakke om "munnhelse". Det er ikke bare tenner som skal passes på. Det er hele munnhulen.

Det er ingen tvil om er at den største jobben for munnhelsa di gjør du selv hjemmefra. Et godt renhold og faste rutiner for munnstell bidrar ifølge tannleger til å hindre at sykdommer oppstår i munnen. Det kan også bidra til at vi kan beholde egne tenner lengre. Og faktisk også til å beholde en god helse lengre!

Munnen er viktig for hele kroppen - og for vår generelle helse

Er du klar over hvor viktig munnhelsa vår er for hele kroppen, for den generelle helsa vår? Det var nytt for meg for noen år tilbake, og det har tatt meg lang tid å virkelig forstå dette og la det synke helt inn.

Vi bruker ikke bare munnen til å tygge, bryte ned og fordøye mat. Vi bruker den til mye annet også, som å smake, smile, snakke, føle, kysse. Til og med luktesansen er avhengig av smakssansen, da luktereseptorene bak nesen aktiveres av munnen. Alle som har opplevd å miste lukt og smak under covid (jeg også!) vet hvor viktig smak og lukt er for selve livskvaliteten.

Ifølge forskning er det en sammenheng mellom dårlig munnhelse og vår generelle helse (kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes, demens og autoimmune sykdommer). Forskerne har for eksempel funnet munn-bakterier i karvegger rundt hjertet hos folk som har fått hjerteinfarkt. Da jeg leste om dette våknet jeg skikkelig! Det var litt sånn wow for min del.

Så det å ta vare på munnhelsa vår er slettes ingen dårlig ide! Og det er aldri for sent å begynne.

Mine favoritter for daglig tann- og munnpleie

Jeg er opptatt av en mest mulig naturlig vei til en god helse - også munnhelse. Men jeg ønsker det også enkelt. Min vei mot en god munnhelse har vært en prosess og jeg har vært innom flere løsninger. De siste årene har jeg gjennomgående valgt doTERRA sine løsninger for munnhelse og er storfornøyd med det. Både med renheten og den oppbyggende og balanserende effekten produktene har på tenner og munnhelse - men også filosofien bak utviklingen av produktene. Jeg faktisk elsker det!

Daglige ritualer for god munnhelse

"Å pusse tenner" er kanskje det eldste ritualet som vi alle har programmert i oss - og som de færreste hopper over. Vi gjør det på autopilot, ikke sant? Jeg har med årene lært at det er mye mer jeg kan gjøre både for tenner, munnhulen og resten av kroppen - ved å innføre flere gode rutiner.

 Her er det jeg mener er optimale ritualer på veien mot en god munnhelse:

  1. Pusse tenner med RENSENDE OG REMINERALISERENDE tannkrem
  2. Tungeskraping for å fjerne "gugg" (spesielt om morgenen...etter natten)
  3. Tanntråd for rens mellom tennene (spesielt på kvelden før leggetid)
  4. Munnskyllevann for ekstra rens, eller gurgle vann med eteriske oljedråper 
  5. Naturlig munnserum som smøres på tannkjøtt for ekstra beskyttelse (kommer eget blogginnlegg)
  6. AV OG TIL: Mouth-pulling (kommer eget blogginnlegg)

Tannpuss  med OnGuard remineraliserende tannkrem

Med daglig tannpuss fjerner du matrester og plakk og unngår å skape grobunn for vekst av bakterier og betennelser som vi ikke ønsker i munnen eller resten av kroppen. Dermed avlaster du immunforsvaret betydelig - slik at immunforsvaret  kan ha fokus andre steder. Det er logisk, ikke sant?

Så mitt mantra for tannpuss er "hold bakterienivåene i munnhulen nede" og avlast immunforsvaret med daglig tannpuss. Det er kanskje litt som å "banne i kjerka" når jeg sier at jeg likevel ikke bruker tannkrem med fluor lengre? Whaaat?

Jeg bruker derimot en tannkrem som inneholder de mest kraftfulle balanserende eteriske oljer og i tillegg remineraliserende mineraler!

HVORFOR "REMINERALISERING"?

Jo, mineralene i tennene minker mer og mer jo eldre vi blir. Maten vi spiser bidrar også til dette via spesielt sukkerholdig og syrlig mat. Tennene mister rett og slett mineraler og åpner opp for "karius og baktus" som angriper emaljen. Og ising! Er det rart det begynner å ise i tenna med årene?

Kalsium er svært viktig for munnhelsen vår - og styrker og remineraliserer bein og tenner. OnGuard tannkrem inneholder kalsiumkarbonat, som er en naturlig kilde til kalsium og som sørger for riktig ph i munnhulen. I tillegg inneholder OnGuard tannkrem alle de rensende og styrkende eteriske oljene som vi vet gjør godt og virker oppbyggende for munnhelsen og helsen vår: Wild Orange, Rosemary, Eucalyptus, Clove (nellik) og Cinnamon (kanel). 

JUBEL FOR ONGUARD TANNKREM I OLJE-FELLESKAPET MITT

OnGuard tannkrem har utrolig mange følgesvenner i oljegruppa mi. Her er noen av de siste kommentarene som har kommet:

Elin: "Jeg har alltid sverget til tannkrem med fluor. Har slitt med mye og plagsom ising og kjøpt tannkrem mot dette. Fant ut at jeg skulle prøve OnGuard tannkrem men fikk litt hetta da jeg hentet første tube. Jeg prøvde likevel. Og isingen er helt borte! Jeg har aldri hatt så reine tenner som nå! Fjerde tube er snart tom og jeg skal kjøpe mer"

Edith: "Ingen ising mer og nesten ikke tannsten. Og jeg hadde mye...."

Linda: "Jeg elsker den. Har flere venner som har byttet også. Hvite tenner selv om man snuser. Null tannstein."

Kari: "Har brukt den i snart tre år. Ingen tannstein. Ingen hull"

Ann: "Brukte Zensodyn mot ising tidligere. Ikke noe problem med doTERRA sin tannkrem nå". 

TUNGESKRAPING MED TUNGESKRAPE AV STÅL 

Så var det tungeskraping! Det høres kanskje ekkelt ut når man hører om det første gang? Skrape tungen liksom? Men sett deg inn i hvorfor du bør skrape tunga daglig etter tannpuss, så tipper jeg du kommer i gang du også. Spesielt gunstig er det å skrape tunga etter natten, hvor det ofte dannes belegg og puss på tunga. 

En tungeskrape er billig. Mitt beste tips er å velge en tungeskrape i stål, og ikke i plast. Da sparer du miljøet og du har tungeskrape for evig tid. Husk å rense tungeskrapen daglig ved å skylle den i varmt vann og et par pump OnGuard håndvask eksempelvis. Her i huset har vi alle vår egen tungeskrape. Den deler vi ikke på, på lik linje med tannbørsten. :)

Etter du har pusset tennene, ta den flate kanten på tungeskrapen så langt bak på tungen som du kan - og skrap fremover 3-4 ganger. Spytt ut. Skyll tungeskrapen som forklart over.

TANNTRÅD MED ONGUARD ETERISK OLJEBLANDING

Tanntråd er kanskje den rutinen som er nest-best innarbeidet hos de fleste - etter tannpuss. Med tanntråd forebygges hull på tannflaten der hvor tannbørste ikke kommer til. Disse bakteriefilmene som er uønsket har en lei tendens til å samle seg i plakket mellom tennene. Får de tilgang til sukker lager de syre som lager hull. Også er vi i gang.... Får vi ikke fjernet plakket kan tannkjøttet bli rødt, hovent og betent. Så er her er det bare å komme i gang.

Optimalt sett skal man bruke tanntråd før man pusser tennene, da tannpussen tar gir bedre resultater. Men det er bedre å bruke tanntråd etter puss enn å ikke bruke den. 

Slik bruker du tanntråd:
Tvinn tanntråd rundt hver pekefinger et par runder og la det være igjen 5-10 cm mellom pekefingrene. Hold tanntråden spent og styr den med tomlene med en forsiktig frem og tilbake-bevegelse mellom alle tennene. 

Jeg bruker doTERRA sin tanntråd som er dobbel-dyppet i OnGuard oljeblanding.

MUNNSKYLLE- ELLER GURGLEVANN MED ETERISKE OLJER 

Siste steg er å skylle eller gurgle for å rense munnen for bakterier, motvirke hull i tennene - og få friskere pust. Munnskyllevann kan du enkelt lage selv med vann og noen dråper eteriske oljer.

Hvilke eteriske oljer du bruker kan du velge selv. Du kan velge en eller flere eteriske oljer i blandingen din. Forslag: Peppermint, OnGuard, Myrrh, Spearmint, Cinnamon. Alle er svært rensende og gjør godt for din munnhelse.

Husk å alltid riste munnskyllevannet før bruk. "Svisj" vannet i munnen før du spytter ut. Her er oppskrift på enkelt munnskyllevann du kan lage selv:

Ønsker du det enkelt kan jeg på det varmeste anbefale OnGuard munnskyllevann! Uten fluor. Uten alkohol. Ingen fyllstoffer, kun rene eteriske oljer og naturlige ingredienser.
 
Jeg håper denne bloggen kan inspirere deg til å ta egen munnhelse enda mer på alvor - og til å søke mot mer naturlige løsninger! Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller innspill.