Tilbake til bloggen

Hva er eteriske oljer?

start her - ny oljebruker? Jun 30, 2019

Gjennom tusenvis av år har mennesket søkt mot for å finne hjelp mot sykdom og plager.  Men for oss som bor i vesten og som har vokst opp med legevitenskapen som førstevalg er mye av denne verdifulle kunnskapen glemt. Heldigvis er det en økende trend som gjør at flere og flere søker seg tilbake til naturen og det naturlige - og ønsker en mer naturlig livsstil for seg og sine barn. Flere og flere forstår at det finnes lindring og healing i det naturlige - og lærer seg å prøve det naturlige først. Personlig løser vi nærmere 80-90% av våre utfordringer i hverdagen med rene eteriske oljer og andre naturlige løsninger.

Hvordan kan du også ta rene naturlige midler i bruk for å ta bedre vare på deg selv og familien din i hverdagen - og holde dere sunne og friske oftere - uten bivirkninger? Svaret er rene, eteriske oljer. "Ren natur på flaske."

Hva er egentlig eteriske oljer?

Eteriske oljer er aller først, slik jeg ser det, en fantastisk gave fra naturen til oss mennesker! Eteriske oljer består av kraftfulle aromatiske komponenter - eller essenser -  som finnes helt naturlig i planter; i planteceller eller såkalte "kjertler" i fruktskall, bark, røtter, blader og blomster. Oljene kalles for "flyktige", fordi de fordamper så lett. Det er KUN 10% av verdens planter som kan produsere eteriske oljer! 

De eteriske oljene kalles ofte for "plantens immunforsvar" - fordi de beskytter planten fra "inntrengere" utenfra; som parasitter, virus og bakterier. Er ikke naturen fantastisk? Eteriske oljer blir også omtalt som plantenes hormoner og som bærer av plantens livskraft! Det som er enda mer fascinerende er at disse unike beskyttende og styrkende egenskapene kjenner kroppen vår igjen. Vi mennesker er jo også fra naturen, så egentlig bør ikke dette være så overraskende. Men i vår moderne verden har vi fjernet oss så langt fra det naturlige - at naturlige løsninger ikke lenger vårt førstevalg..... 

Unik aroma og kraftfulle kjemiske egenskaper

Hver og en eterisk olje har sin helt unike aroma som kan påvirke oss mennesker fysisk, mentalt og emosjonelt. Men, for å oppnå en terapeutisk effekt av en eterisk olje må oljen være i sin reneste form uten tilsetningsstoffer og uten å være blandet ut.  Den bør være av reneste kvalitet. Det vil si at de bør stamme fra planter som enten vokser vilt i naturen, eller som blir dyrket uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. 

Eteriske oljer er komplekst sammensatt og inneholder hundrevis av kjemiske stoffer med sine helt unike egenskaper: alkoholer, estere, ketoner, fenoler og aldehyder - alle med ulike egenskaper og virkning på oss mennesker. Det er disse kjemiske stoffene som er best undersøkt med tanke på terapeutiske virkninger av eteriske oljer.

Det er viktig å være kritisk når du velger å ta i bruk eteriske oljer. Det er et uoversiktlig marked og det finnes utallige ulike oljer og merker å kjøpe. Ikke alle produserer oljer samme høye kvalitet. Oljens positive virkning kan reduseres betydelig når de tynnes ut med kjemiske tilsetningsstoffer eller at de ikke har riktig kjemi eller blir ferdigstilt på riktig måte.

Mange av oljene på markedet mangler de innholdsstoffene som gjør at oljen virker helhetlig og er dermed ikke like effektive som de rene, terapeutiske naturlige oljene. De kan til og med være skadelige. Det er også viktig at plantene som det utvinnes olje fra dyrkes i rett klima slik at de får den riktige balansen mellom de kjemiske komponentene. Sprøytemidler og kjemikalier påvirker også den kjemiske sammensetningen i oljen. 

Destilleringsprosessen 

Rene eteriske oljer bør dampdestilleres (eller presses fra skallet), ikke utvinnes kjemisk.  Alle oljer som er merket med ekstrakt eller duftolje er ikke det samme som ren terapeutisk eterisk olje. 

Her ser du et peppermynteblad forstørret mange ganger.

Her finner du den eteriske oljen samlet i bittesmå kjertler på undersiden av peppermyntebladet. Bladene høstes og pakkes deretter tett sammen. Deretter sendes det damp gjennom de tettpakkede bladene for å få frigjort oljen. Oljen fordamper sammen med vannet og nedkjøling etterpå gjør at oljen skilles fra vannet. Og resultatet er eterisk peppermynteolje!

Hele denne prosessen kalles for destillering. 

Sitrusoljer fremstilles på en litt annen måte ved at skall fra sitrusfrukten presses sammen i maskiner slik at oljen frigjøres. 

 Synes du dette er spennende og har lyst til å lære mer? Ta kontakt for en uforpliktende prat for tilgang til mer opplæring.