Tilbake til bloggen
Cananga eterisk olje

doTERRA Cananga: Ylang Ylangs "søster". Beroligende & støttende.

kvinnehelse & hormoner naturlig hud- og hårpleie spesifikke oljer Oct 22, 2020

Den tropiske Cananga eterisk oljen er en olje du foreløpig ikke får kjøpt via doTERRA. Den er derimot tilgjengelig nå via doTERRAs Limited-offer-tilbud. Det er alltid spennende å få helt nye oljer, med sin unike kjemi og aroma. La oss bli litt bedre kjent med Cananga!

Cananga

Cananga kommer de vakre gule, stjerneformede blomsterbladene fra Cananga-treet som hører hjemme i India, Malaysia, Filippinene, Indonesia og Australia. Blomsterbladene fra disse vakre trærne høstes  annenhver måned, men den beste tiden å høste på er om sommeren. Blomstene høstes tidlig på morgenen rundt soloppgang for å unngå at solen skinner på blomstene for lenge, for da vil den eteriske oljen fordampe.

Cananga og Ylang Ylang er i nær slekt med hverandre. De kan nærmest anses for søstre og kan være vanskelig å skille fra hverandre! 

Ylang Ylang eller Cananga - hva er forskjellen?

Ylang Ylang og Cananga kommer fra samme plantefamilie. De kommer begge fra tropiske trær som produserer nokså identiske, gule og stjerneformede kronblader. De eteriske oljene som fremstilles ved å damdestillere de gule bladene er også nokså like i aroma. Men, der er likevel ulikheter....

Den viktigste forskjellen er at Cananga har en større mengde med den kjemiske komponenten "Beta caryophyllene". Beta-caryophyllene støtter en sunn cellefunksjon og er veldig bra for huden vår. Den støtter også nervesystemet og immunforsvaret vårt. Denne kjemiske komponenten finner du vanligvis i oljer som Frankincence, Copaiba og Ylang Ylang. Den store mengden beta-caryophyllene gjør at Cananga har flere terapeutiske fordeler enn Ylang Ylang.

Ylang Ylang eterisk olje har en mer blomsteraktig aroma enn Cananga. Synes du Ylang Ylang er for intens og kraftfull, er kanskje Cananga noe for deg. Den har en lettere og mildere aroma. 

Den kjemiske sammensetningen i disse to oljene er også ulik. 

Hvordan bruke Cananga?

Cananga er en svært beroligende eterisk olje som kan være god å ha i husapoteket ditt fremover. Her er ulike måter du kan bruke din Cananga eteriske olje:

  • Bland med epsomsalt og lag et fotbad eller ta et nedstressende bad
  • Ha den i smoothies med tropiske frukter og kokosmelk - yummi (1 dråpe)
  • Ta 1-2 dråper i kapsel for å roe nervesystemet, finne balanse, ro og fred
  • Ta internt for å støtte cellefunksjon
  • Bruk noen dråper i diffuseren din for å finne ro på kvelden
  • Kan brukes i hudpleie. Bland inn i hudkremen eller i håndkremen din
  • Føler du deg "nede", negativ eller flat; ha Cananga i diffuseren din for å løfte optimismen og humøret
  • Ta en dråpe i hånden og ta 3-5 dype innpust fra hånden. Bring inn mer glede og optimisme. Tenk over hvilket potensiale du egentlig har. Cananga jobber med solar plexus (chakra). Smør den over chakraen (gjerne sammen med Bergamot) for å forsterke effekten. Ylang Ylang jobber med hjertechakra høyere opp.
  • Oljer du kan blande Cananga med: Lemon, Grapefruit, Bergamot, Green Mandarine, Geranium, Sandalwood eller Vetiver.
  • Har du blitt såret i fortiden: Smør Cananga over hjertet hver dag for å få tilliten til andre til å vokse igjen.

Cananga har en rik historie i Asia. Indoneserne har som tradisjon å legge Canangablomster på sengen og i putetrekket til de nygifte på grunn av en overbevisning om at blomsten har afrodisiakum-egenskaper. Den symboliserer starten på en lykkelig union mellom de to nygifte.

Adam Barralet forklarer i denne videoen hvorfor Ylang Ylang og Cananga har ulik kjemi. Dette handler mye om hva som skjer med en plante eller et tre når det flyttes fra sitt opprinnelige område. Planten tilpasser seg klima, miljø og jordsmonn og kjemien endres deretter.