Tilbake til bloggen

3 måter å bruke rene eteriske oljer på!

start her - ny oljebruker? Jul 01, 2019

De fleste forbinder eteriske oljer med AROMATERAPI, MASSASJE og GOD DUFT, ikke sant? Nå som du har lært at det er svært ulik kvalitet på eteriske oljer så vet du at man bør være kritisk når man kjøper eteriske oljer til hjemmebruk.

For bruksområdene når det gjelder eteriske oljer kan være stor, så fremt du velger rene, terapeutisk grad oljer.

Vi skiller mellom tre ulike måter å bruke eteriske oljer på: 

1. Aromatisk bruk av eteriske oljer - puste inn

Luktesansen vår er sterkt knyttet til den delen av hjernen vår som kontrollerer følelser og langtidshukommelse. Tenk, når du puster inn duften av en eterisk olje så påvirkes både hukommelse, hormoner, følelser og luftfeier. Det er flere måter å puste inn oljene på:

  • Puste inn rett fra flasken eller ha en dråpe eller to i hånden og holde den over munn og nese mens du puster dypt inn. Dette påvirker humøret og følelsene rask. Følelser er kjemi. Oljer er kjemi. Da forstår du kanskje hvordan eteriske oljer kan påvirke humøret og endre en sinnstemning så raskt?
  • Du kan også bruke en diffuser og spre duft og aroma ut i rommet. Her kan du bruke alle typer oljer og oljeblandinger. Vi gir deg oppskrifter når du kommer i gang. Se video over for eksempler på blandinger.

  • Du kan også lage dine egne parfymer av eteriske oljer. Dette er et mye bedre alternativ enn kommersielle parfymer som er tilsatt kunstige stoffer og aromaer.  Se video over for eksempel på parfyme.

2. Topisk bruk av eteriske oljer - smøre på huden

Dette betyr at du smører oljen rett på huden, håret, negler eller tannkjøtt. Ved riktig bruk av oljer kan dette gi en terapeutisk virkning både lokalt, men også i blodomløp og videre inn til ulike organer. De fleste av doTERRAS oljer (ikke alle) kan påføres huden uten fortynning, men vi anbefaler at du alltid blander ut oljene med for eksempel kokosolje eller annen bæreolje. Dette gjør de kraftigste oljene tryggere og virkningen blir faktisk også bedre. 

  • Påfør 1-3 dråper rett på et problemområde, f.eks lavendelolje utblandet med kokosolje på sår eller eksem. 
  • Massasje - 10 dråper eterisk olje med 1 spiseskje baseolje
  • Bad: Bland 15 dråper eterisk olje med epsomsalt eller 2-3 dl baseolje. Ha i badevannet. På denne måten absorberes oljene bedre. 

3. Innvortes bruk av eteriske oljer

Ja, de fleste av doTERRAS eteriske oljer kan faktisk brukes internt. Dette er helt unikt og skyldes en høy grad av renhet og kontroll. Med innvortes bruk mener vi at du tar oljer i munnen. På denne måten kan du få en enda mer kraftfull terapeutisk effekt, siden oljene påvirker fordøyelsessystemet og noen tas også opp i blodet og transporteres videre i kroppen.

NB! Det er KUN oljer av høy kvalitet som kan brukes innvortes. Som du nå vet kan noen oljer være uttynnet eller tilsatt kunstige stoffer/kjemikalier. Unngå derfor duftoljer som er merket med "unngå innvortes bruk".

  • Under tunga: 1-2 dråper eterisk olje under tungen. Dette er en av de mest effektive måtene å ta oljer innvortes på. Noen oljer må tynnes ut før du gjør dette, så sett deg inn i dette først. 

  • Kapsler: Fyll 3-8 dråper i en tom veggie-kapsel. Fyll gjerne opp med bæreolje. Dette gjør det enklere å ta sterkere oljer internt - eller oljer som ikke smaker godt, som oregano. 

  • Drikke: Dette er den enkleste måten å ta oljer internt på. 1-4 dråper i 2,5 - 1 liter væske. Det kan være i vannglass (sitrusoljer), i te, melk eller kaffe. 

  • I matlaging: Prøv eteriske oljer som smakssetting i stedet for krydder. Husk at her må du bruke veldig små mengder. Ofte holder det med å dyppe en tannpirker i oljen og tilsette i maten, så sterk er oljene.

 Oppsummert kan rene eteriske oljer bruke aromatisk gjennom pust, topisk på huden og internt via drikke og kapsler. Igjen - sett deg inn i grunnleggende bruk av rene eteriske oljer før du går i gang. Lykke til!