Tilbake til bloggen

Lag din egen yogamattespray med eteriske oljer - helt naturlig

yoga/mindfullness/meditasjon Jun 21, 2020

Yogamatta mi er min personlige eiendel - mitt hellige sted her hjemme. Har du det litt sånn også? Jeg er ingen yogini, men er glad i yoga på min måte. Ofte hjemmefra. Jeg ruller den ut når jeg trenger å finne ro eller ønsker å gjennomføre yogapraksis her hjemme. Dette er "stedet" hvor jeg setter meg og hviler, finner tilbake til pusten, mediterer og samler tanker.

Yogamatta ser aldri skitten ut etter bruk. Men innimellom må den likevel rengjøres for å unngå at den blir grobunn for bakterier. Hvor ofte du vasker den avhenger av hvilken type yoga du gjør på den. Svetter du mye på matta bør den rengjøres oftere og kanskje etter hver gang du bruker den. Bruker du matta til å meditere eller til rolig hathayoga  kan det gå måneder mellom hver gang.

Det er enkelt å lage sin egen naturlige yogamattespray med helt naturlige ingredienser. Det tar bare noen få minutter. 

Jeg er opptatt av å bruke rengjøringsmidler som er helt naturlig og laget av plantebaserte giftfrie ingredienser. Jeg ønsker ikke at matten min skal være full av kjemikalier når jeg bruker den. Yogamatten er et sted hvor jeg holder hender, føtter og også ansiktet tett inntil. Det er nesten like intimt som hva jeg smører på huden min. 

Lag din egen yogamattespray

Å lage sin egen yogamattespray er superenkelt. Spesielt for deg som har rene eteriske oljer lett tilgjengelig. Det eneste du trenger er å velge en eller flere eteriske oljer som motviker bakterier, dufter godt og har rengjørende egenskaper, litt eddik eller heksehassel - og vann. Og så klart en liten sprayflaske. 

Dette er ingrediensene jeg bruker i yogamattesprayen:

Heksehassel: en helt spesiell destillert urt som har antibakterielle og antimikrobe-egenskaper. Se om du kan finne en variant uten alkohol. Får du ikke tak i heksehassel kan du ha i litt eddik i stedet. Eddik har en strammere duft, så prøv deg frem med litt av gangen.

Det er mange eteriske oljer som har rengjørende egenskaper og egner seg til å lage yogamattespray. Mine favoritter er Peppermint, Lemon, Wild Orange, Melaluca/Tetreolje og Lavender. Alle disse er eteriske oljer som både desinfiserer matta og dufter helt nydelig. Har du ikke alle disse oljene så bruker du de du har. 

Rent vann: Blander ut ingrediensene og gjør at sprayen blir drøyere og varer lengre.

Slik gjør du det

Finn frem alle ingrediensene. 

  • 2 1/2 rent dl vann
  • 1/2 dl heksehassel uten alkohol eller hvit eddik
  • 5 dråper Lavender
  • 5 dråper WIld Orange eller Lemon (eller begge deler)
  • 2-3 dråper Peppermint
  • 3 dråper Melaluca

Ha heksehassel eller eddik i sprayflasken, fyll på med vann
Drypp i eteriske oljer. Ønsker du mer aroma fra oljene, ha i noen flere dråper. 
Rist godt.
Spray over matta di.
Tørk den ren med en tørr og ren klut.
La den ligge eller henge til den er helt tørr.
Bruk sprayen etter hver gang du bruker den eller med jevne mellomrom, avhengig av bruken.

Her er doTERRAs oppskrift med litt færre oljer: