Mine minikurs
Tilbake til bloggen

Lag naturlig aftersun med eteriske oljer

naturlig hud- og hårpleie Jul 02, 2020

Jeg elsker sommeren! Jeg er en stor fan av denne tiden på året. Lange lyse dager og kvelder. Også solen så klart. Det gjør godt for kropp og sjel med etterlengtet varme og sol. Solen er faktisk godt for oss mennesker, i riktig mengde. Jeg leste et sted at "ingenting er sunnere for deg enn sollys". Ikke vær redd for solen. Flere og flere forskere har kommet frem til at mange på D-vitaminer skyldes blant annet for lite sollyseksponering. Min egen regel er minimum 20 minutter sollys daglig. Husk at jo mørkere hud du har jo mer sol trenger du for å fylle opp lagrene dine.

Unngå å bli solbrent

Akkurat nå - i skrivende øyeblikk - skinner solen utenfor vinduet. Og den er varm og sterk i år. Selv om solen gjør oss godt så er det en bakside. Når det blir for mye av det gode og vi blir solbrente. Så min regel nummer 2 er å unngå overdrivelse. Er du for lenge ute i solen vil det dannes en høy konsentrasjon av frie radikaler i huden. Disse skader hudcellene og fører til tidligere aldring.

Heldigvis finnes det gode råd i naturen her også. Det som er viktig å tenke på når du lager din egen aftersun er at du bruker ingredienser som kan nøytralisere de frie radikalene. Du bør også ha med ingredienser som kjøler, reparerer og roer ned huden. 

Eteriske oljer som kan lindre solbrenthet

Eteriske oljer er en viktig del av min naturlige aftersun. I tillegg bruker jeg Aloe Vera som roer og kjøler ned huden. Jeg bruker også vitamin E, som også er vanlig å bruke i sokrem fordi den absorberer naturlig UV-lys og beskytter huden. I tillegg har E-vitaminolje reparerende egenskaper. Den inneholder mengder med antioksydanter. I tillegg fungerer den som et naturlig konserveringsmiddel. Til sist trenger du en nærende baseolje. Her har du mange muligheter: kokosolje, jojobaolje og mandelojle. 

Her er et utvalg eteriske oljer som alle er gode hudoljer som lindrer, pleier og kjøper - og dermed egner seg godt i aftersun:

LAVENDEL har en lang liste med fordeler og har utallige bruksområder. Og det er også Lavendel som oftest nevnes i forbindelse med solbrenthet. Den har antiseptiske og anti-inflammatoriske egenskaper og kan dermed "speede opp" healingsprosessen i huden slik at du raskere føler deg bedre. 

PEPPERMYNTE har den unike egenskapen at den virker avkjølende og lindrende. Det kommer godt med på en varm hud etter en lang dag i solen. 

ROMERSK KAMOMILLE er brukt i århundrer på grunn av sine anti-inflammatoriske egenskaper og høye antioksydantnivå. Den støtter huden i å reparere skadet og brent hud. 

HELICHRYSM - også kalt "sårhealeroljen" har lang historie og er ofte nevnt når det handler om eteriske oljer og hud. Denne er god å ha for alt som har med hud å gjøre.

MELALUCA er kjent for sine rengjørende egenskaper og brukes både til å rengjøre hus og hjem - og hud. Denne unike oljen er brukt av urbefolkningen i Australia i århundrer - for å avkjøle og rengjøre. 

FRANKINCENSE kalles for "kongen av oljer" og kan brukes til det meste, også hudpleie.

GERANIUM er viden kjent for sine gode egenskaper for huden. Den har antibakterielle egenskaper og evnen til å støtte huden i healingprosessen.

Oppskrift på naturlige aftersun

Det finnes mange eteriske oljer du kan bruke i din aftersun. Her har jeg valgt to ulike oppskrifter. Velg utfra de oljene du har - og hvilken effekt du ønsker. Du bør minimum ha med 2 eteriske oljer. Jeg ville da startet med Peppermint for å oppnå en kjølende effekt og Lavender som er svært lindrende på brent hud. 

Oppskrift 1:

Glassflaske med spraytopp
2 1/2 dl flytende aloe vera
1/2 dl doTERRA fraksjonert kokosolje eller annen baseolje 
1 teskje E-vitaminolje
8 dråper doTERRA Melaluca (evt Frankincense)
8 dråper doTERRA Lavender 
8 dråper doTERRA Roman Chamomile
8 dråper doTERRA Peppermint

Bland alle ingrediensene i sprayflasken, rist og spray rett på huden som er brent eller trenger å avkjøles eller lindres. Gjenta ved behov.

Oppskrift 2:

2 1/2 dl flytende aloe vera juice
1/2 dl doTERRA fraksjonert kokosolje eller annen baseolje
1 teskje vitamin E
8 dråper Lavender
8 dråper Melaluca (evt Frankincense)
8 dråper Peppermint 

Lykke til. Og husk; Sørg alltid for at du får nok soleksponering - helst litt hver dag. Men unngå at du blir solbrent.