Tilbake til bloggen
 

doTERRA Lemongrass: for lindring muskler & ledd, rens, matlaging

muskler & ledd spesifikke oljer Apr 06, 2023

Lemongrass - eller sitrongress - kjenner du kanskje aller best i forbindelse med matlaging? Den er mye brukt i det asiatiske kjøkken til både supper, te, karriretter, sjømat og kjøttretter. Og ja, jeg bruker også den eteriske oljen i matlaging, da jeg sjelden har sitrongress i hus. Da holder det lenge med bittelitt Lemongrass eterisk olje i maten (bruk "tannpirkermetoden")! Aromaen er frisk, sitrusaktig, pikant og urteaktig.

Bruksområdene for Lemongrass strekker seg mye lengre enn til matlaging. Den er mye brukt i hudpleieprodukter på grunn av sine rensende tonende egenskaper. Den er også super i massasje og aromaterapi og til lindring av muskler og ledd. Den sies også å være bra for fordøyelsen. For mange gode tips til konkrete bruksområder og oppskrifter, se lenger ned i blogginnlegget.

Lemongrass eterisk olje kan brukes både topisk på huden (med kokosolje), aromatisk i diffuser og internt i kapsel. Jeg bruker den på alle tre måter. Har du sensitiv hud, pass alltid på å blande oljen med en god baseolje før du smører den på huden.

Dyrking av Lemongrass - veien ut av ekstrem fattigdom

Før jeg deler mine beste tips til bruksområder for Lemongrass må vi se litt nærmere på hvor denne oljen kommer fra. Å rette blikket mot bøndene og høsterne i andre enden av flasken er en stor del av hjertet i doTERRa. Ta deg et par minutter til å lese og se videoene - og husk hvor oljen kommer fra når du bruker din Lemongrass-olje i hverdagen din.

doTERRAs Lemongrassolje dyrkes og hånd-høstes av småbønder i fjellene i sørlige deler av India under perfekte klimatiske forhold med mye regn. Regnet gir Lemongrass-oljen en høyere andel av den kjemiske komponenten citrol, noe som hever kvaliteten i oljen. Dyrkingen gir småbønder muligheter for ekstra inntekter ved siden av dyrking av ris, poteter og hvete. Dette er kjærkommen ekstrainntekt for å ta vare på hele familien, gjerne i flere generasjoner, og til å finansiere skolegang for barna.

doTERRA har plantet hundrevis av dekar med Lemongrass i lokalsamfunn med landområder som stod brakk og ikke var i bruk. For mange små og vanskeligstilte familier har dette blitt veien ut av fattigdom. Selve innhøstingen skjer høyt oppe i fjellene og er arbeidsintensivt da alt høstes for hånd. Høsterne bærer plantematerialet på hodet ned fra fjellene. 

Se Rukin sin historie i videoen under. Historien er lik for hundrevis av kvinner som henne. 

Slik bruker jeg Lemongrass-oljen

I tillegg til å bruke Lemongrass-oljen i matlaging bruker jeg den i diffuser sammen med andre eteriske oljer - for å rense luften eller fordi det lukter godt. I tillegg bruker jeg den alltid i innsektsblandinger vår og sommer da den virker frastøtende på mygg og innsekter (sammen med Lemon Eucalyptus og andre eteriske oljer som frastøter seg innsekter).

Det jeg har brukt Lemongrass aller mest til er LINDRING av muskler og ledd. I løpet av de siste årene har vi brukt Lemongrass på alt fra en vond forstuelse, lindring av vonde legger for mine håndballjenter, vonde skuldre. Jeg bruker den også som lindring etter jeg fjernet gipsen etter et håndleddsbrudd. I disse tilfellene bruker jeg alltid Lemongrass sammen med andre lindrende oljer som Marjoram, Frankincense, Copaiba og Turmeric. Slik kan typisk blanding se ut. Jeg topper alltid med Deep Blue krem eller bruker Deep Blue stift med Copaiba mellom påføringene.

Her er flere tips til hvordan du kan bruke Lemongrass-oljen mot typiske hverdagsutfordringer:

Lemongrass er en av de oljene jeg bruker internt i kapsel (sammen med fraksjonert kokosolje eller annen baseolje som olivenolje eller MCT-OLJE). Jeg håper disse oppskriftene kan sette deg på sporet til hvordan du kan bruke Lemongrass som lindring og støtte for kroppens mange funksjoner - som urinveier, vondter, betennelser og lymfedrenasje. 

Lemongrass er også nydelig i diffuser med sin friske aroma og rensende egenskaper. Her er tips til flere diffuseroppskrifter som du gjerne må teste ut! 

 

Den emosjonelle betydningen av Lemongrass 

Lemongrass kalles "the oil of cleansing" - oljen for renselse. Den har som du allerede har skjønt svært rensende egenskaper og kan godt brukes i rengjøring. Men den er også en kraftfull energi-renser. Den styrker oss i håndteringen av negative følelser, og hjelper oss å komme i healing-modus for å gi slipp på gammel stagnert energi, begrensende indre tros-systemer, giftige energier og negativitet. Den hjelper oss å bevege oss fremover, og ikke stå fast i det gamle negative, men se livet og situasjoner med større klarhet. Lemongrass er også super for å rense energien i et hus, et rom eller på en arbeidsplass. (Kilde: boken Essential Emotions).