Tilbake til bloggen
 

doTERRA Litsea: fornyelse, manifistering, til diffuser

spesifikke oljer yoga/mindfullness/meditasjon Aug 22, 2023

Litsea er en eteriske olje vi ser kun av og til i shoppen vår. Den er en såkalt LTO-olje (Limited Time Offer). Litsea er et eviggrønt tre eller en busk som vokser i Kina, Indonesia, Taiwan og andre deler av Sør-Øst-Asia. På trærne vokser nydelige små gule blomster og en pepperaktig rosa frukt. Den eteriske oljen dampdestilleres nettopp fra den pepperaktige fruktkornene fra Litsea-treet.

Litsea kalles ofte for May-Chang! Den kalles også for "fjellpepper" på grunn av den pepperaktige frukten. I det Taiwanske kjøkken benyttes frukten som et krydder i matlagingen. Den kalles også for "the poor mans Melissa", siden aromaen fra den eteriske oljen kan minne om Melissa. Ingen dum erstatning dersom du synes Melissa-oljen er for kostbar! 

Litsea fra doTERRA har utallige helsefordeler og kan brukes på alle tre måter; både topisk med baseolje, aromatisk (i diffuser og ved å puste inn) - og internt (i kapsel og matlaging). 

Litseas lekne og sitrusaktige aroma 

Hva med aromaen til Litsea? Jo, Litsea-oljen har en helt spesiell og særegen sitrusaktig aroma som kan minne litt om både Lemongrass og Melissa. På grunn av den sitrusaktige aromaen oppleves duften som frisk, oppkvikkende og energigivende, og kan løfte humøret på en naturlig måte. Den har en leken og rensende energi over seg!

Dette gjør Litsea veldig godt egnet til bruk i diffuser og til å puste inn når du trenger påfyll. Prøv deg frem med Litsea i diffuserblandinger og finn dine favoritter for å løfte humøret, stresse ned. 

Les videre for flere tips til diffuseroppskrifter og aromatisk bruk.

Litt om topisk og intern bruk

For topisk bruk er Litsea helt nydelig å blande med jordende og balanserende treoljer som Sandalwood, Frankincense og gressoljen Vetiver. Den er også nydelig med mer lekne blomsteroljer som Ylang Ylang, Rose, Lavender og Geranium. Du kan så klart også blande den med sitrusoljer - her er det mange spennende muligheter! 

Test gjerne Litsea i avslappende og jordende eller oppløftende massasjeblandinger, på muskler som verker eller kanskje lage din egen personlige parfyme. 

Som du ser i kartet øverst i blogginnlegget inneholder Litsea to kjemiske komponenter som dominerer denne eteriske oljen. "Limonene", som betyr at den har rensende egenskaper og kan gi god antioksydantstøtte. Den er derfor godt egnet både i rengjøring, i dine daglige hudpleierutiner (uren hud, fet hud, cellulitter) og til å støtte fordøyelse som sliter (smør over magen med baseolje), immunforsvar og respirasjonssystemet vårt. Smør den over brystet med en god baseolje når du er tett i brystet eller du kjenner at du brygger på noe. 

Den andre kjemiske komponenten som dominerer er "Citral", som også har svært rensende egenskaper. Den er godt egnet for intern bruk (i kapsel og i vann) hvor den gir god støtte til den viktige cellefunksjonen vår, hjerte-kar-systemet, nervesystem.

Litsea som emosjonell støtte i hverdagen

Som du nå vet har Litsea en svært rensende kjemi og en oppløftende og leken energi over seg. Du kan derfor fint bruke Litsea for å støtte deg i perioder med "mørke skyer", når energien føles lav og nedstemt. Det skjer med oss alle, og da er Litsea en av oljene jeg henter frem for å bringe mer lys og lekenhet inn i livet - og for å lettere kunne gi slipp på bekymringer og følelsen av å være overveldet.

Favorittmåten min å bruke Litsea på er å ta  en dråpe eller to i hånden, gni hendene sammen - lukke øynene og rett og slett puste oljen dypt inn noen ganger. Tenk at du puster inn og inviterer inn mer lys og solskinn. Få hode og sinn tilbake til her og nå. Minn deg selv på hva som egentlig er viktig. Tenk at du står foran en ny start.

Hvis du kjenner motstand i prosjekter du jobber med, bruk Litsea aktivt for å puste nytt liv og lys inn i prosjektene dine. 

Litsea er også supert å bruke i diffuseren sammen med favorittoljene dine når du trenger ekstra emosjonell støtte.

Litsea er også fin å bruke før yoga eller meditasjon for å få et løft og invitere inn mer lys og glede inn i din praksis. Gi deg selv noen gode affirmasjoner - og smil.

I boken Essential Emotions kalles Litsea for "oljen for manifistering" og i boken  Gifts of Essential Oils "oljen for å stresse mindre og finne fornyelse og glede". Dette gir meg noen signaler om hva jeg kan bruke min Litsea-olje til i arbeidet mitt - og for å støtte meg emosjonelt når hverdagen føles litt trå. Håper du er med på den?

Oppsummert er Litsea en kraftfull og spennende olje som jeg anbefaler deg å ha tilgjengelig når du har mulighet. Ikke spar på den, selv om vi ser den sjelden. Bruk den som støtte mens den er her. Her er en oppsummering av bruksområdene til inspirasjon:

Jeg håper dette blogginnlegget ga deg litt bedre innsikt i den eteriske oljen Litsea, som altså ikke er en fast del av sortimentet vårt - men som dukker opp innimellom når den er tilgjengelig. Ser du den - så grip muligheten sier jeg bare. Du kommer til å bli glad i din Litsea. En fantastisk olje til husapoteket mitt!

Dersom du synes det er spennende å fordype deg i de fysiske, spirituelle og emosjonelle delene av Litsea - sjekk denne videoen til Adam Barralet, medforfatter av boken "Gifts of the Essential Oils."