Tilbake til bloggen

doTERRA Hair: Naturlig hårpleie med rene eteriske oljer

kvinnehelse & hormoner naturlig hud- og hårpleie Nov 01, 2019

Rene, naturlige, giftfrie produkter er trendy! Flere og flere legger over til en mer giftfri hverdag og benytter mer naturlige ingredienser i alt fra matlaging, til hud og hårpleie. Trenden er å takke "nei" til syntetiske konserveringsmidler og kunstige aromastoffer - og si "ja" til det rene og naturlige.

Men er vi bevisste nok på hva vi tilfører hår og hodebunn? Og hva inneholder egentlig alle bestselgende billigsjampoer i matbutikken? Mange av de mest populære sjampoene lokker med fremmedord som "provitamin", "silkeprotein", "filloxane substance creator", "scent burst technology" og "mikroteknologi! Ikke la deg lure! Jeg tør påstå at samtlige av produktene inneholder allergifremkallende stoffer som eksperter advarer mot. Noen stoffer er hormonforstyrrende og kan føre til tidlig pubertet hos jenter og forsinket pubertet hos gutter. Sist men ikke minst er mange av stoffene skadelige for miljøet vårt. 

Mange hårprodukter legger igjen miljøskadelige rester og skaper ubalanser i hår og hodebunn; kløe, tørrhet, irritasjon, flassing, flisete og matt hår. Flass skyldes som oftest langvarig bruk av feil hårprodukter, inkludert hårgele og hårspray - og at det skylles for dårlig etter vask. Det blir liggende igjen kjemiske rester i hår og hodebunn. 

Hva trenger egentlig håret og hodebunnen vår for å holde seg frisk, ren og balansert? Jo, den trenger fuktighet, fett og rene pleiende ingredienser!

Et godt råd:  gå gjennom hvilke produkter du har på badet - ta et bevisst valg og velg rent og naturlig! Håret og hodebunnen din vil takke deg. Du vil merke en enorm forskjell!

Overgangen til naturlig hårpleie

Husk at dersom du har brukt syntetiske produkter i hår og hodebunn i årevis, så tar det tid å gjenopprette balansen. Vær tålmodig - og ikke minst; gi ikke opp! Kanskje vil du oppleve at håret i en overgangsperiode blir mer fett, fordi hodebunnen setter i gang fettproduksjon for å skape balanse igjen. Dette er forbigående og du vil i andre enden oppleve at du vasker håret sjeldnere. Det blir renere enn noen gang, mer glansfylt, fyldigere og det vokser raskere. Håret og hodebunnen din blir rett og slett friskere og sunnere! 

Gradvis oppvåkning til "et renere liv på badet"  

Jeg innrømmer at det har tatt meg mange år å finne veien til naturlig hårpleie. Jeg har i mange år kjøpt dyr sjampo hos frisør i god tro om at den er mye bedre enn billigsjampo. I dag er jeg usikker på om jeg i alle år har blitt lurt eller ikke.

Jeg har i mange år levd en nokså sunn og balansert livsstil, men bevisstheten omkring mengden giftstoffer vi påfører oss via produkter på kjøkken og bad har tatt lang tid å vokse frem. Et steg av gangen, har vært mitt mantra. Etterhvert våknet også denne delen i meg helt naturlig - og jeg tok konsekvensen av at kroppene våre ikke er i stand til å håndtere den store belastningen vi påfører den daglig med giftstoffer i hjemmet. Jeg konkluderte med at denne delen av en naturlig livsstil er mye viktigere enn jeg først trodde.

Så jeg begynte opprydningen hjemme - både på kjøkken og bad - og i dusjen! 

Foto: Datteren min sitter med hjemmelaget hårkur i håret. Hun strevde med håravfall etter kyssesyke. Å bytte ut sjampo og balsam med rene nærende produkter, samt regelmessige hårkurer - og daglig bruk av rene eteriske oljer - har vært og er fortsatt en del av helingsprosessen.

Kom i gang med naturlig hårpleie

Jeg holder kurs og opplæring i rene eteriske oljer. Et av de mest populære tema hos mine kunder er "Rene eteriske oljer i hud- og hårpleie". Betyr det at jeg lager alle mine hårprodukter selv? Nei, det gjør det ikke. Men, jeg lager noe - og det er enklere enn man skulle tro. Når det gjelder sjampo og balsam velger jeg å kjøpe. Og jeg har bevisst valgt doTERRAs hårprodukter.

Husk; Hvis noen forteller deg at du skal bytte hårprodukter regelmessig - så stemmer ikke det. Det er en myte. Da er produktene for dårlige.

Tips på veien mot naturlig hårpleie:

1. Bytt ut sjampo og balsam med helt rene produkter uten fyllstoffer, kjemiske ingredienser og parfyme. Husk at håret ditt trenger fukt, fett og næring. 

2. Ta et valg og si farvel til stylingprodukter som hårspray, hårgele og andre stylingprodukter en gang for alle. Kutt ut stylingprodukter helt eller velg et rent alternativ - og gå for det - eller lag selv. 

3. Lag din egen hjemmelagde hårkur og gjennomfør denne regelmessig, for eksempel 1-4 ganger per måned, avhengig av hvor ubalansert eller skadet hår og hodebunn er. Se oppskrift lenger ned i artikkelen.

Mitt valg av hårprodukter

Jeg har funnet "mine rene produkter", som jeg elsker. Jeg bruker doTERRA sine naturlige hårpleieprodukter - doTERRA Hair Care-serien med sjampo, balsam og leave-in-conditioner - alle med rene, nærende eteriske oljer - uten fyllstoffer, giftstoffer og syntetiske, hormonforstyrrende ingredienser.  For meg er dette et enkelt valg; jeg kjenner doTERRA. Jeg vet hva de står for. Jeg vet at de kun har rene produkter. Det gjør at jeg senker skuldrene. Det er enkelt, behagelig, trygt - og det dufter himmelsk godt! Og ikke minst; de virker - mye bedre enn forventet!

Den nærende sjampoen fra doTERRA er uten sulfater, silikoner og parabener. Den inneholder quionaproteiner som hjelper med å styrke og beskytte håret på en naturlig måte. I tillegg inneholder den de eteriske oljene Peppermint, Eucalyptus, TeaTree og Spearmint som bidrar til å rense og revitalisere hår og hodebunn. Sjampoen fjerner mineraler fra hardt vann, giftstoffer og andre rester fra stylingprodukter. Shampoen er mild og kan trygt brukes hver dag. Den kan brukes på alle hårtyper og etterlater håret skinnende og fullt av nytt liv. 

 

doTERRA Conditioner bruker jeg etter at jeg har vasket håret med sjampo. Jeg fordeler den utover håret mens jeg står i dusjen. Jeg lar den virke et par minutter før jeg vasker den ut. Den inneholder nærende botaniske ekstrakter og naturlige proteiner som gjenoppretter balanse i hår og hodebunn, samtidig som den beskytter håret. Den inneholder rene eteriske oljer som Peppermint, Tea Tree, Eucalyptus og Spearmint. Sammen bidrar disse til å rense og balansere hodebunnen - og gir nytt liv til håret. 

Naturlige stylingprodukter fra doTERRA

doTERRAs "Leave in Conditioner" er det eneste stylingproduktet jeg bruker i dag. Den passer for alle hårtyper og inneholder rene og nærende eteriske oljer som Wild Orange, Lime, Blue Tansy, Magnolia og Osmantus-ekstrakt. Den er enkel å spraye på eller klemme inn i håret etter hårvask og etterlater håret for ekstra pleie og fuktighet. Den beskytter også håret ved føning og varmebehandling. Jeg bruker Leave-in-conditioner også mellom hårvask - og den er en super hårpleie om sommeren på stranden når sola steker og det blir mye saltvann i håret. 

Som du ser på bildene finnes hårpleieserien også som et mini-reisesett!

Resultater vi har oppnådd

Våre utfordringer når det gjelder hår har vært tørr hodebunn, flass, håravfall og et behov for å vaske håret ofte for at det skal føles rent. Etter at vi byttet ut alle hårpleieproduktene har vi oppnådd flere gode resultater: 

 • Sjeldnere behov for å vaske håret - 2 ganger i uka nå - mot nesten hver dag tidligere
 • Et mye sunnere og friskere hår
 • Mindre fet hodebunn
 • Mindre flass og kløe (min sønn) 
 • Mye mindre håravfall (meg og min datter)

Lag hårpleieprodukter selv

En trend innen naturlig hårpleie er "nopoo-metoden", hvor man dropper shampo helt og kutter ned på antall hårvask. Så har du "natron- og eplecidereddik-metoden" hvor du blander natron og eddik med vann og masserer inn i hodebunnen for å fjerne fett og smuss. Håret blir rent, men kronglete å holde på med i lengden kanskje?

Men noe lager jeg selv. Blant annet hårkur! Det er raskt, enkelt og effektivt. Jeg opplever at ved å gi håret en nærende kur med rene eteriske oljer får hår og hodebunn en ekstra boost. Jeg kurer håret et par ganger i måneden. 

Her er oppskrift på hjemmelaget hårkur ala Lemon & Rose.

 • 1 ss olivenolje
 • 2 ss fraksjonert kokosolje (doTERRA)
 • 2 ss vanlig kokosolje
 • 6-10 dråper eteriske oljer fra doTERRA.

Bland alle ingrediensene. Smør inn i håret. La virke 30-60 minutter. Skyll godt og vask to runder med sjampo. Balsam til slutt. Klem inn root-to-tip-serum og la håret tørke.

Her er forslag til oljer som er nærende for hår og hodebunn:

 • Rosmarin
 • Geranium
 • Lavendel
 • Clary Sage
 • Peppermynte


Geranium balanserende og nærende hårmaske

 • 1-2 egg
 • 2 ss honning
 • 2 ss olivenolje
 • 5 dråper Geraniumolje fra doTERRA

Foto: doTERRA

Pisk eggene med olivenoljen. Tilsett honning og Geranium og miks til kremete konsistens. Smør hårmasken fra hårrøtter til hårtupper til alt hår er dekket. 

Dekk håret med et håndkle eller en dusjhette og la virke i 30-60 minutter. 

Skyll ut med varmt vann, shampo og balsam. 

__________

Håper dette inspirerer til å tenke renhet også når det gjelder hårprodukter og hårpleie. Jeg ønsker deg lykke til på veien mot et renere og mer naturlig miljø på badet!

Kontakt meg gjerne for mer informasjon og veiledning når det gjelder doTERRA rene eteriske oljer, hud- og hårpleie.