Tilbake til bloggen

Kom i gang med naturlig rengjøring med eteriske oljer

naturlig rengjøring Nov 27, 2019

Hvis du først begynner å fokusere på en naturlig livsstil blir du skremt over å lese hva som finnes i helt vanlige rengjøringsmidler. Jeg blir ikke bare skremt. Jeg blir også skikkelig provosert over at dette er informasjon jeg ikke har fått vite om før - og at det ikke har mer fokus i media. Og hvorfor er det lovlig å selge fritt i butikker uten å informere oss forbrukere om helserisikoen?  Linker:

FRA NRK NYHETER:

Ok - så gikk jeg - som så mange andre i fella. Jeg trodde virkelig at det var nødvendig med èn spray for badet, èn for doen, èn for kjøkkenet - en for ditt og en for datt. Og jeg forble i den fella i mange år før jeg omsider våknet opp. Jeg føler meg lurt og skikkelig naiv. Jeg trodde det ble rent i huset, for det luktet jo rent. Men nå vet jeg jo at ren lukt ikke trenger å bety rent. Det lukter kjemikalier! I dag vet jeg hva "rent" lukter. 

Det aller morsomste er at tester viser at det blir like rent om du vasker overflater med en ren mikrofiberkluten - uten vaskemidler. 

Naturlig rengjøring med eteriske oljer

Etterhvert våknet jeg opp - og kastet alle vaskemidler på hodet ut av døra. Jeg har ikke snudd meg tilbake en eneste dag. I dag lager jeg mine vaskemidler selv. 

Å lage vaskemidler selv høres kanskje vanskelig og slitsomt ut. Men sånn er det ikke. Det er enkelt. Du må bare komme i gang. Her er litt hjelp på veien. 

Ingrediensene jeg bruker er:

 • Rene eteriske oljer med rengjørende egenskaper (se lenger ned hvilke)
 • Eddik 
 • Vann
 • Bakepulver og natron (når skrubbing er nødvendig)
 • Castillesåpe (naturlig såpe) eller doTERRA OnGuard vaskekonsentrat med eteriske oljer for ekstra vanskelige flekker

100% rent. Ingen kjemikalier. Og det lukter himmelsk godt og naturlig. 

Hvorfor egner eteriske oljer seg til rengjøring?

Rene eteriske oljer kommer fra naturlige kilder. Fra blomster, urter, trær og sitrusfrukter. Hver olje har et sett med helt unike kjemiske komponenter som gir denne oljen sine egenskaper. Noen oljer inneholder kjemiske komponenter som gjør den effektiv på huden. Noen er mer effektive mot søvn, stress og uro. Andre igjen mot innsekter. Og noen eteriske oljer er svært egnet til rengjøring. Ofte kan èn spesifikk olje ha flere av disse egenskapene. Det er kun snakk om ulikheter i oljenes kjemiske sammensetning.  

Sitronolje er ofte nevnt i forbindelse med naturlig rengjøring. Sitronoljen har en stor andel av de kjemiske komponentene som gjør den egnet til rengjøring av overflater. Andre oljer har mindre av disse kjemiske komponentene. 

Her er de viktigste årsakene til at eteriske oljer egner seg så godt til rengjøring:

 • Eteriske oljer er rene og trygge for alle - også for de små barna
 • De er potente, kraftfulle og effektive i rengjøring
 • De er et supert alternativ til giftige rengjøringsmidler
 • De dufter godt
 • Du slipper å tenke på at du og familien din skal puste inn kjemikalier fra vaskemidler - gir ro i sjelen

Hvilke eteriske oljer egner seg best til rengjøring?  

Som du nå vet har de ulike eteriske oljene ulik kjemisk sammensetning, og har dermed i ulik grad " rengjørende egenskaper". Her er noen av de eteriske oljene som egner seg aller best til rengjøring.

SITRUSOLJER

Sitrusoljer er de aller mest populære oljene å vaske med. De lukter himmelsk. Og de inneholder naturlige kjemiske komponenter "limonene" og "gammaterpinene" som begge har svært rengjørende effekt på overflater. Og derfor er sitrusoljene veldig godt egnet i naturlig rengjøring.

SITRUSOLJER MED RENGJØRENDE EGENSKAPER 

 • Lemon/sitronolje
 • Wild Orange/villappelsin
 • CitrusBliss - en oljeblanding med flere ulike sitrusoljer

TREOLJER MED RENGJØRENDE EGENSKAPER

Treoljer som kommer fra bark og blader fra trær gir en klassisk oppløftende, grønn og treaktig duft. Flere treoljer egner seg godt til rengjøring fordi de kjemisk har naturlig rensende egenskaper. 

 • Melaluca - en av de mest kraftfulle rengjørende oljene som finnes. Bekjemper virus og bakterier
 • Aborvita - perfekt til rengjøring av tremøbler
 • Cedarwood/sedertre - også egnet til rengjøring av tremøbler eller i vaskespray (gjerne sammen med eucalyptus)
 • Cypress/sypress - ren aroma
 • Eucalyptus - perfekt i vaskespray og romspray

Se oppskrift på hjemmelaget trepolish fra doTERRA. 

ANDRE ETERISKE OLJER SOM ER EGNET TIL RENGJØRING

Det finnes en rekke urte- og krydderoljer som også har kraftfulle rengjørende egenskaper. Duften av disse passer kanskje ikke like godt til rengjøring som sitrusoljer og treoljer, men her kan du også blande flere oljer sammen for å finne en aroma du liker under husvasken. Tilsett gjerne en dråpe av èn av disse i vaskesprayene dine. 

 • Peppermynte, oregano, timian, rosmarin og koriander
 • Cassia, kanelbark
 • Lavendel 

OLJEBLANDINGER MED RENGJØRENDE EGENSKAPER

Det finnes noen få oljeblandinger som er satt sammen av eteriske oljer med svært rensende egenskaper. Disse to egner seg utmerket både til å rense luften hjemme via diffuser - og til rengjøring av overflater. 

 • OnGuard - består av oljene Wild Orange/villappelsin, Clove/nellik, Cinnamon/kanel, Eucalyptus og Rosemary/rosmarin. Perfekt til all type rengjøring. 
 • Purify - inneholder oljene Lemon/sitron, Siberian Fir/sibirsk gran, Citronella, Lime, Melaluca og Cilantro. En svært effektiv oljeblanding å bruke for å fjerne vond lukt - og ellers i all type rengjøring. Himmelsk duft!

Jeg håper dette blogginnlegget kan inspirere deg til å komme i gang med å bytte ut giftige vaskemidler med rene alternativer. Jeg kommer til å fortsette å dele oppskrifter og tips til hvordan du kan leve et renere liv i tiden fremover. Følg meg videre her på bloggen, på Facebook og Instagram.

Og nøl ikke hvis du ønsker å ta kontakt med meg for å komme i gang med å implementere rene eteriske oljer i livet ditt. Dette er fremtiden.