Om luktesansen, eteriske oljer og følelser

basics diffuser Aug 19, 2020

Hvordan i alle dager kan eteriske oljer påvirke følelsene våre? Dette temaet er ufattelig spennede og opptar mange av kundene mine! La oss starte med å dykke bittelitt ned i luktesansen vår - for å forstå dette bedre. 

Visste du at luktesansen er vår aller eldste og mest kraftfulle sans? Det er også den mest sensitive av våre sanser.

Minner om lukt kan vare i årevis. Kanskje har du opplevd å komme inn i et hus eller et rom som har en spesiell lukt. Og du merker at minnene strømmer på. Det kan være gode minner. Eller dårlige minner.

Jeg hadde det på denne måten nettopp. Jeg besøkte pappas gamle kontorlokaler. Jeg hadde ikke vært der inne på 20-30 år. Det slo meg umiddelbart at det luktet helt likt som den gangen jeg var liten. Jeg fikk opp mange minner og følelser fra årene pappa jobbet der.... Litt såre minner også, siden pappa ikke er her lenger.

Ifølge Rockefeller University kan mennesket gjenkjenne en trillion ulike lukter. Og vi har hundrevis av ulike lukteceller og mer enn 1000 reseptorer for lukt - mer enn noen andre av våre sanser. Hunder har 44 ganger flere lukteceller enn oss. Er det ikke rått?

Lukt og følelser - hvordan henger det sammen?

Når du skjønner dette så skjønner du sikkert også hvorfor rene eteriske oljer kan være så kraftfulle. Når du puster inn en eterisk olje så "reiser" de bittesmå aromatiske komponentene og molekylene i oljen innover i nesen og passerer luktenerven.

Herfra aktiveres det limbiske system i hjernen - følelsesdelen av hjernen. Det er her, i den limbiske delen av hjernen hvor minnene og følelsene våre lagres. Jeg ser på det som et arkiv med minner.

Eteriske oljer kan med andre ord påvirke hvilke kjemikalier (neurotransmittere) som slippes fri i hjernen. Disse naturlige kjemikaliene påvirker hvordan du føler deg; glad, trist, frustrert, stresset eller avslappet. Dette er også grunnen til at du kan oppleve et "løft" ved å puste inn eteriske oljer fra hånden din eller dersom du bruker en diffuser/duftlampe hjemme.

Du puster inn Lavendel....molekylene passerer luktenervene...signaler sendes videre til den limbiske hjerne....neurotransmittere slippes fri....og du kjenner at du blir mer avslappet.

Eller du puster inn Wild Orange - villappelsinolje...molekylene passerer luktenervene...signaler sendes videre til den limbiske hjerne....neurotransmittere slippes fri....og du kjenner at du blir mer oppløftet. 

 

Olfactory Diagram- article explaining how smelling essential oils ...

Eteriske oljer har eksistert i tusenvis av år. Det sies at vi såvidt har begynt å berøre overflaten av det potensialet som finnes i eteriske oljer. Det sier litt om kraften i naturen. Eteriske oljer har først blitt forsket på i løpet av de siste 50 årene. I løpet av de siste tiårene har det blitt publisert flere studier om eteriske oljer enn på de siste 500 år.

Så verden er i endring. Flere åpner opp øynene for kraften som finnes i naturen. Og heldigvis har vi selskaper som doTERRA som går i front med studier for å forske og dokumentere. 

Ønsker du å sette deg bedre inn i forskningen, besøk doTERRA Science. Ønsker du virkelig å dykke ned i kjemien kan du laste ned en GRATIS ebok om kjemi og eteriske oljer her.

I neste blogginnlegg vil jeg fortelle deg mer om hvorfor og hvordan jeg bruker diffuser, samt tips til diffuseroppskrifter. Vi sees der!

Følg meg gjerne på Instagram for daglig oljetips.

 

Er rene, eteriske oljer noe for deg? Ta kontakt for en uformell oljeprat. 

Jeg viser deg hvilke muligheter du har for å komme i gang med eteriske oljer. Jeg viser deg også hvordan du kan få den opplæringen du trenger for å leve en naturlig livsstil med eteriske oljer.

Ta kontakt
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.