Tilbake til bloggen

Parfymens fascinerende historie; fra eteriske oljer til syntetisk parfyme

naturlig hud- og hårpleie Jul 11, 2020

Kort om parfymens historie

Ordet PARFYME er avledet fra det latinske ordet "per fumum" som betyr "gjennom røyk". Parfymen har en rik og flere tusen år gammel historie. Parfymekunsten har gjennomgått en fascinerende transformasjon fra de gamle sivilisasjonene i Egypt og frem til i dag.

  • Parfymen hadde en viktig rolle i den gamle egyptiske kulturen. Egypterne trodde dufter kunne glede gudene og beskytte mot onde ånder. De brukte eteriske oljer fra planter som myrra, røkelse (Frankincense) og rosmarin og blandet disse aromatiske essensene med animalsk fett for å lage duftende salver og oljer. 
  • Folket i Mesopotamia, som ligger i regionen i dagens Irak, var også tidlige pionerer innenfor parfyme. De brukte duftende aromatiske oljer og urter i religiøse seremonier og som en del av sine daglige pleieritualer.
  • Parfymeproduksjonen blomstret i antikkens Hellas og Roma. Grekerne utviklet konseptet med lagdeling av dufter, og påførte forskjellige oljer på ulike deler av kroppen for en mer kompleks duft. Romerne på sin side brukte mye parfyme, og de hadde til og med en «parfymehovedstad» i byen Capua.

Overgangen til syntetisk parfyme

Bruken av eteriske oljer som parfyme var populær i flere århundrer. Den gangen fantes det ikke noe annet enn eteriske oljer fra planteriket som parfyme. Å ha tilgang til eteriske oljer ga statussymbol.

Det store vendepunktet i parfymens lange historie er utviklingen av syntetiske dufter på slutten av 1800-tallet. Dette markerte en revolusjon i duftverdenen, og ga parfymere en bredere palett av ingredienser og større kreativ frihet. 

"Fødselen" for syntetisk parfyme tilskrives ofte oppdagelsen av kumarin og vanillin på slutten av 1800-tallet. Disse kjemiske forbindelsene, sammen med andre, gjorde det mulig for parfymere å etterligne duftene av naturlige ingredienser og skape helt nye dufter som ingen hadde opplevd før.

 

Et sentralt øyeblikk i parfymens historie skjedde i 1921 da Coco Chanel introduserte Chanel nr. 5, en banebrytende duft som kombinerte naturlige og syntetiske ingredienser. Denne ikoniske parfymen demonstrerte potensialet til syntetiske dufter og ble et symbol på luksus og raffinement. 

I dag er syntetisk parfyme allemannseie og det flommer over av duftalternativer, hvor de aller fleste er laget i laboratorier.

Så hva skjedde med den naturlige parfymen?

For et sted på veien skjedde det noe. Kjemikere begynte å lage kunstige dufter i laboratoriet. Målet var å utvikle dufter som minnet om aromaen fra naturlige planter. Hvorfor? Fordi det var billigere og mye enklere. I dag inneholder de fleste parfymer 100 % syntetiske ingredienser. De fleste ingrediensene aner vi ikke hva er en gang. Det burde være et varsko i seg selv. Står det «parfyme» som ingrediens på et produkt du kjøper – så vær skeptisk. Bak dette ordet kan det ligge hundrevis av ulike kjente og ukjente syntetiske kjemikalier. Produsenten er ikke forpliktet til å informere om hva «parfyme» betyr. Det er ofte en bedriftshemmelighet, noe som i seg selv er bekymringsverdig...

Veldig mange foretrekker det kunstige. De vet ikke om noe annet. De er vant til det kunstige. Mine egne jenter vil ikke lukte eterisk olje. For dem er det rart og annerledes. De vil lukte parfyme. Som alle andre. Jeg kan ikke gjøre annet enn å påvirke og informere. De må finne sin vei - og lære og erfare mens de går.

Hva med kroppen vår? Den blir fullstendig forvirret. Den kjenner ikke igjen kjemien fra det kunstige. Den freaker ut og protesterer. Resultatet kan i verste fall bli svekket luktesant, utslett eller utvikling av sensitivitet eller allergi mot ingrediensene i parfyme. Vi mennesker er fra naturen og kroppen vår kjenner kun igjen det naturlige. 

 Rene, eteriske oljer som parfyme - eller "purefume"

Heldigvis finnes det i dag noen selskaper som går i riktig retning. Det finnes nå parfymer som er renere med færre kjemikalier. Men det aller enkleste og beste er å søke rett mot planteriket på egenhånd og lage egne rene parfymeblandinger.

Rene eteriske oljer er svaret. Dvs rene eteriske oljer som ikke er blandet ut eller tilsatt noe annet enn oljen. Rett og slett «pure-fume» - istedet for «perfume». Pure = Rent. Her er det utallige muligheter – og din luktesans og preferanse bestemmer. Her er vi veldig ulike. Personlig havner jeg rett inn i blomsteroljenes og sitrusoljenes verden når jeg jakter etter ren parfyme. Noen elsker Rose og Jasmine, andre Magnolia eller Neroli.

Det aller beste med å bruke eteriske oljer som parfyme er at du får de aromatiske fordelene ved oljene når du puster de inn i løpet av dagen. Har du Wild Orange i parfymen din kan det hende du merker at humøret løftes. Har du på Frankincense kan det hende du føler deg roligere. I tillegg dufter det himmelsk!

Det er også fascinerende å erfare hvordan luktesansen endrer seg etterhvert som du blir vant til det rene. Du vil føle avsky mot de kunstige aromaene i parfyme og andre produkter.

Har du lyst til å lære mer?

Følg med for i mitt neste blogginnlegg går jeg gjennom:

  • Forslag til rene eteriske oljer som egner seg som purefume
  • Hva du bør tenke på når du skal blande den perfekte naturlige parfyme
  • De ulike kategoriene med eteriske oljer for å lage den perfekte blanding
  • Forslag til oppskrifter for å komme i gang å lage egne naturlig parfyme