Mine minikurs
Tilbake til bloggen

Rengjøring av frukt og grønt med eteriske oljer!

naturlig rengjøring Feb 26, 2020

La oss se sannheten i øynene: omgivelsene vi lever i er fyllt med ulike kjemikalier - og vi påvirkes hver eneste dag. Vi kommer ikke unna det. Skadevirkningene ved kontinuerlig belastning er stor, selv om vi fortsatt ikke vet hele sannheten.

Vi vet også godt at frukt og grønnsaker sprøytes - og at myndighetene stadig øker grensene for hva som er tillat. Taperen er oss, forbrukerne. Vi aner ikke hva vi får i oss. Vi vet ikke hvor frukten eller grønnsakene kommer fra. Hvilken jord de har vokst i. Hvor mye kunstgjødsel som er brukt. Hvor mye de er sprøytet i vekstprosessen og på veien til butikken. Vi vet heller ikke hvordan og når de høstes. Det eneste vi vet er at vi får disse stoffene i oss gjennom maten vi spiser. Daglig. 

Her i huset spiser vi mye frukt og grønt. Noen ganger økologisk. Men ikke alltid. Jeg har likevel som mål å gjøre mitt beste for å begrense mengden kjemikalier vi er i kontakt med her hjemme. Vi har sakte men sikkert gjort endringer i hvordan vi spiser og hvilke produkter vi kjøper.

En av de mest effektive måtene å komme i gang på er å velge økologisk mat, frukt og grønt oftere - og ikke minst sørge for å vaske fersk frukt og grønnsaker med naturlige og effektive midler.

Velg økologisk så ofte du kan

Heldigvis er det enklere å finne økologisk frukt og grønnsaker nå, også i billigkjedene. Finner jeg det og har råd, så kjøper jeg det.

På denne måten føler jeg meg sikrere på at varene jeg kjøper har vokst frem i sitt eget naturlige tempo, de høstes når de er modne, de er mer næringsrike, de har vokst frem uten bruk av kunstgjødsel og uten bruk av kjemisk-syntetiske plantevernmidler. Jeg og min familie får i oss renere mat og reduserer mengden kjemiske stoffer vi får i oss på daglig basis. 

Vask frukt og grønt med eteriske oljer

Å vaske frukt og grønt er viktig. Du aner ikke hvor frukten og grønnsakene kommer fra og hva de har vært kontakt med på veien til deg. De kan inneholde bakterier, parasitter og virus som kan gjøre oss syke. I tillegg ønsker jeg å fjerne noe av eventuelle plantevernrester som ligger på overflaten.

Jeg bruker rene eteriske oljer i all rengjøring, også når det gjelder frukt og grønt. De har svært rengjørende egenskaper. Målet er å fjerne skitt og rester av giftstoffer og kunstgjødsel som ligger igjen på skall og overflaten.

Jeg anbefaler å vaske frukten og grønnsakene med en gang de kommer i hus. Det øker sjansen for at jobben gjøres - og maten kan spises med en gang. 

Jeg mener det ikke er tilstrekkelig å skylle med vann i springen. Jeg skulle ønske det var slik, men sånn er det ikke lenger. Jeg må gå grundigere til verks. 

Slik vasker jeg frukt og grønt med eteriske oljer

Ha frukten og grønnsakene i en stor ren bolle - eller i en ren oppvaskkum vasket med doTERRA Lemon/sitronolje eller OnGuard oljeblanding. Dekk alt med vann. Ha i en god "dæsj" med eddik og tilsett 4-5 dråper med doTERRA eteriske oljer med rengjørende egenskaper. Sitrusoljene har spesielt gode rengjørende egenskaper. 

Her er mine favorittoljer når det gjelder rengjøring av frukt og grønt:

  • Lemon
  • Lime
  • Wild Orange
  • OnGuard oljeblanding (inneholder Wild Orange, Clove/nellik, Cinnamon/kanel, Eucalyptus og Rosmary). 

La frukten og grønnsakene trekke i inntil 20 minutter før du heller av vannet, skyller med kaldt vann -  og deretter lar grønnsakene tørke før du lagrer de.

Enkel og naturlig vaskespray for frukt og grønt

Du kan også lage din egen sprayflaske for å rengjøre frukt "i farten". La den stå fremme på kjøkkenbenken. Det kan være praktisk når du har dårlig tid: 

  • 125 ml liten sprayflaske av glass (kjøp kvalitet)
  • 1-2 ss eddik
  • 2-5 dråper Lemon eterisk olje fra doTERRA
  • Vann

Du kan også bruke 1 ss bakepulver om du vil. Prøv deg frem.

Ha alle ingrediensene i sprayflasken. Rist godt slik at alt blandes. Spray på frukten eller grønnsakene. La virke 2 minutter. Skyll av med kaldt vann. 

Lag deg gjerne en fin etikett til sprayflasken din!

Jeg bruker kun doTERRA sine eteriske oljer, fordi jeg vet at de er helt rene og trygge. Blir det rester av oljene igjen på frukten eller grønnsakene, så er det trygt å få i seg disse når du spiser maten. 

 

Ønsker du også å komme i gang med rene eteriske oljer og naturlig rengjøring - ikke nøl med å ta kontakt med meg for en uforpliktende oljeprat! Jeg har en egen opplæringsgruppe på Facebook med ivrige oljebrukere og -veiledere. Vi hjelper deg i gang med å leve en mer naturlig livsstil sammen med oss. Velkommen.