Tilbake til bloggen

Sunnere pepperkaker med rene eteriske krydderoljer

matlaging og eteriske oljer Dec 15, 2019

Det er snart jul. Og pepperkaker hører julen til - og er en viktig del av juleforberedelsene i de tusen hjem. Men tradisjonelle pepperpaker inneholder både hvetemel og mengder med hvitt sukker og sirup - i kombinasjon med fett. Det kan fort bli en utfordring for både blodsukker og fordøyelse! 

I år har vi prøvd å bytte ut noen av ingrediensene med litt vennligere råvarer. Hvetemel er byttet ut med økologisk steinmalt speltmel. Hvitt sukker er byttet ut med rårørsukker. Og sirup er byttet ut med lønnesirup og honning. Ved å bytte ut noen av ingrediensene vil du oppnå et mer stabilt blodsukker og flere næringsstoffer - men likevel den gode smaken. Jul er jul og vi skal kose oss med god samvittighet! 

I tillegg kan du gjerne ha i litt mer krydder. Krydder er undervurdert i Norge og inneholder mange viktige fytokjemikalier som gjør mye godt for cellene våre.  Sniker du i tillegg inn noen dråper med rene, terapeutiske eteriske krydderoljer i julebakst og julemat - som nellikolje, kanelolje, kardemommeolje og sort pepperolje - vil dette hjelpe til med fordøyelsen av pepperkaker og annen julemat.

Kraftfulle krydderoljer

Krydderoljene er dampdestillert fra røtter, frø og bark fra plantene. Krydderoljene er svært potente og godt egnet til matlaging. Prøv deg frem når det gjelder smak, for ofte kan en halv dråpe være nok for å sette mye smak i maten. Oljene får frem smaken i maten. I tillegg har de helsebringende egenskaper som vi kan nyte godt av. Sort pepper-olje (Black Pepper), Ingefærolje (Ginger), Kardemommeolje (Cardamom) og Kanelolje (Cassia) er alle gode for fordøyelsen når de tas internt. Kanelolje (Cassia) styrker i tillegg immunforsvaret. Alle disse oljene er med i årets pepperkaker.

I denne oppskriften har jeg latt meg inspirere av både Trines Matblogg og hennes "Verdens beste pepperkaker og ingefærkaker" og Berit Nordstrands og hennes "Proffenes pepperkaker". 

Ingredienser ca 50 pepperpaker:

 • 125 g rårørsukker
 • 125 lønnesirup og honning. Jo mer honning du har i, jo bedre er det for fordøyelsen og blodsukker. Og jo mindre mengde trenger du, da honning er søtere enn sukker. Prøv deg frem. 
 • 3/4 ss kanel
 • 1 ts malt ingefær
 • 3/4-1 ts malt nellik
 • 1/2 ts malt pepper
 • 125 g rørossmør eller rapskokos fra Berit Nordstrand i terninger
 • 1/2 ss natron
 • 1 egg vispet sammen
 • 350 g økologisk steinmalt speltmel
 • 1 dråpe Ingefærolje (Ginger)
 • 1 dråpe Kardemommeolje (Cardamom)
 • 1 dråpe Nellikolje (Clove)
 • 1 dråpe Kanelolje (Cassia)

Fremgangsmåte

Mål opp og gjør alt klart før du setter i gang. 

Smelt sukker, lønnesirup/honning forsiktig i en liten kasserolle. Tilsett alle krydderne og kjenn duften av jul spre seg. Vent med de eteriske oljene til helt til slutt. 
Visp inn natron i blandingen. Visp godt. Blandingen vil nå ese litt ut og blir lysere i fargen. 

Ha smøret klart i en bolle. Hell over den varme massen og pisk til smøret er helt smeltet. Avkjøl.

Når blandingen er kald visper du inn egget. Deretter tilsetter du melet litt av gangen. I denne prosessen kan du også tilsette dråpene med rene, eteriske oljer. Rør inn en olje av gangen, en dråpe av gangen. Er du sensitiv på kryddersmak er kanskje en tannpirker med olje nok. NB! Jeg bruker kun oljer fra doTERRA, da disse er rent og godkjent for intern bruk.

Elt til deigen er fast og jevn deig. Deigen er nå klar til å hvile. Dekk den til. Deigen kan hvile to timer i kjøleskap eller over natta. Lar du den stå over natta blir den mest sannsynlig hard. Del den opp i mindre biter og jobb litt med deigen før den kjevles ut. 

Når deigen skal kjevels ut bruker du dette på et melete underlag. Pepperkakene stekes på 200 grader i ca 5-8 minutter. Hvor mange minutter avhenger av tykkelsen på deigen og hvilken ovn du har. Følg godt med. 

La de ferdig stekte pepperkakene avkjøle på rist. Oppbevar de i tett kakeboks eller i et lukket glass. 

Pepperkake med ost!

Tradisjonelt pynter vi pepperkaker med melis og godteri. Hva med å prøve noe helt annet? Pynt med mørk sjokolade og kokos? Eller lag et fat med pepperkake og blåmuggost eller brie, toppet med noe søtt? Det smaker helt vidunderlig og passer perfekt på koldtbordet i jula.