Tilbake til bloggen

doTERRA Terrazyme: Alt du trenger å vite om enzymtilskudd

fordøyelse/rens/detox May 02, 2024

Det tok meg litt tid å innse og forstå at enzymer faktisk er blant de ukjente superheltene i kroppens mange biokjemiske prosesser - og kan ha en avgjørende betydning for hudhelse, fordøyelse - og metabolsk helse generelt. Likevel snakkes det lite om enzymer. Da jeg oppdaget dette ble TerraZyme raskt et av de mest populære produktene her i huset også. Jeg har to barn med cøliaki - og det har blitt en innarbeidet rutine å alltid ta enzymer etter måltider!

I dette blogginnlegget dykker jeg litt dypere ned i temaet enzymer - og utforsker hva som skiller TerraZyme fra andre merker.

Aller først - hva er enzymer?

Enzymer har i all enkelhet to oppgaver: "å bryte ned" (feks fordøye mat) eller "bygge opp" (feks reparere skadet hud/vev/ben/muskler). 

Enzymer er på fagspråket "spesialiserte proteiner som fremskynder kjemiske reaksjoner i kroppen vår". Jeg liker å se på enzymene som små "mikromaskiner" som hjelper kroppen med å bryte ned og fordøye mat slik at næringssstoffer kan tas opp mer effektivt - og til å bygge opp og reparere på cellenivå.

Uten enzymer ville mange vitale metabolske funksjonene skje i sneglefart eller kanskje ikke skje i det hele tatt!

Vit at en del matvarer inneholder ekstra mye enzymer.

 • Ananas inneholder eksempelvis bromelain, et enzym som hjelper til med proteinfordøyelsen og har anti-inflammatoriske egenskaper.
 • Papaya inneholder papain, et enzym som hjelper til med å bryte ned proteiner og støtter fordøyelsen.
 • Fermentert mat som kimchi og surkål inneholder probiotika og enzymer som fremmer tarmhelsen og hjelper til med fordøyelsen. 
 • Spirede korn, frø og belgfrukter er rike på enzymer, noe som gjør dem lettere å fordøye og øker tilgjengeligheten av næringsstoffer. 

Vit også at matlaging eller prosessering kan ødelegge enzymer som finnes i rå mat. Kokt og bearbeidet matvarer har redusert enzymaktivitet sammenlignet med råvarer. Ved å inkludere et høykvalitets enzymtilskudd som doTERRA Terrazyme gjennom dagen din sikrer du god fordøyelsesstøtte, uavhengig av kostholdet ditt.

Hvorfor trenger vi enzymer?

Kroppen vår produserer en rekke enzymer helt naturlig, men så fort vi passerer 30 år så går enzymproduksjonen vår ned helt naturlig. Selv om mange råvarer vi spiser inneholder enzymer, skal spise store mengder gulrøtter for å få like stor mengde enzymer som det du finner i en kapsel TerraZyme.

Den naturlige nedgangen i enzymproduksjon kan kanskje forklare hvorfor mange får problemer med fordøyelsen jo eldre vi blir? Da er det fint å kunne tilføre enzymer i form av et enzymtilskudd av høy kvalitet.

Enzymer hjelper som sagt til med å BRYTE NED mat til næringsstoffer, slik at kroppen vår kan absorbere essensielle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som er avgjørende for energiproduksjon og vevsreparasjon. I tillegg støtter enzymer en effektiv fordøyelse, lindrer fordøyelsesbesvær og fremmer tarmhelsen. Så hvis du strever med uregelmessige dobesøk - vurder å teste ut enzymer som kanskje kan hjelpe deg til en mer normal "rytme". 

Men det er mer. Utover fordøyelsen er enzymer involvert i avgiftning, immunfunksjon og til og med kognitive prosesser.

I hovedsak er enzymer nøkkelen til å låse opp næringsstoffene kroppen vår trenger for å trives.

Hvorfor doTERRA Terrazyme fremfor andre merker?

TerraZyme er et av de ti mest solgte produktene i doTERRA worldwide - av en grunn. Når det gjelder enzymtilskudd, er kvaliteten ekstremt viktig. doTERRA Terrazyme skiller seg ut for sin førsteklasses formulering og forpliktelse til renhet.

TerraZyme er laget med en proprietær blanding av aktive enzymer, inkludert:

 • Protease: Bryter ned proteiner til aminosyrer, støtter muskelreparasjon, immunfunksjon og generell vitalitet.
 • Papain: Bryter ned proteiner til aminosyrer
 • Amylase: Amylase produseres normalt i munnen og bukspyttkjertelen og har som jobb å bryte ned komplekse karbohydrater. Kan redusere oppblåsthet og ubehag. 
 • Laktase: Laktase er et enzym som er avgjørende for fullstendig fordøyelse av melk. Det bryter ned sukkeret laktosen til dets komponenter, galaktose og glukose. 
 • Lipase: Lages i magen og i bukspyttkjertelen og har som jobb å bryte ned fett og sikrer optimal absorbering av fettløselige vitaminer og støtter kardiovaskulær helse.
 • Alpha Galactosidase: Bryter ned komplekse polysakkaridsukker som finnes i belgfrukter og korsblomstgrønnsaker (feks brokkoli og blomkål) som kan forårsake oppblåsthet og gass
 • Protease: Spalter proteiner/peptider i mindre proteiner/peptider 
 • Cellulase: Bryter ned fiber/plantecellevegger, forbedrer fordøyeligheten til fiberrik mat og fremmer tarmhelsen.
 • Betain HCI: Er ofte brukt for å støtte nivåene av magesyre. Ofte anbefalt som et kosttilskudd for personer med lav produksjon av magesyre. Den produseres i magen og bidrar blandt annet med proteinfordøyelse ved å aktivere pepsinogen til pepsin. Betaine HCl letter også absorbasjon av en rekke viktige næringsstoffer.
 • Diastase: En blanding av enzymene alfa- og beta-amylase som trinnvis spalter stivelse til maltose (finnes naturlig i spirede frø). 
 • Betaglucan ase: Unikt enzymkompleks som katalyserer nedbrytningen av bygg- og maltbeta-glukaner 

Terrazyme adresserer med andre et bredt spekter av kostholdskomponenter som fremmer et optimalt næringsopptak og fordøyelseskomfort.

I tillegg inneholder TerraZyme plante-ekstrakter fra peppermynte, ingefær og karve. TerraZyme inneholder også betaglukaner, et naturlig fibertypet polysakkarid (komplekse sukkerarter) som finnes i blant annet sopp, gjær og korn. Virkestoffer som har vist seg å bidra til normale kolesterolverdier i blodet og til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid.

Det som skiller Terrazyme fra mange andre merker er kvalitetsstandarden (CPTG-sertifiserte Pure Tested Grade™). Dette sikrer at hver eneste kapsel gir maksimal styrke og effektivitet. I tillegg betyr doTERRAs forpliktelse til bærekraft og etisk sourcing at du kan stole på integriteten til alle ingrediens. Det i seg selv er svært viktig for meg personlig. 

Les mer detaljer om TerraZyme her.

Hvordan bruke TerraZyme for "Å BRYTE NED mat"?

Å inkludere doTERRA Terrazyme i din daglige rutine er enkelt og kan gi deg mange fordeler. Her er noen eksempler på hvordan du kan integrere Terrazyme i livsstilen din:

 • Fordøyelsesstøtte: Ta 1-3 kapsler TerraZyme etter måltider for å hjelpe til med fordøyelsen av proteiner, fett og karbohydrater, fremme optimal næringsopptak og redusere oppblåsthet eller ubehag.
 • Ved plager etter måltid: Ha alltid TerraZyme tilgjengelig de gangene du spiser ute, er på reise, spiser tung mat eller overspiser - for eksempel i høytider. Å ta en ekstra kapsel etter et tungt måltid kan bidra til å lette fordøyelsesproblemer.
 • Reise-kompis: Enten du utforsker nye retter når du er ute og reiser - eller du er plaget med "reisemage"; her er TerraZyme din beste venn sammen med ZenGest oljeblanding! Ha med TerraZyme og ZenGest på ferier og reiser for å støtte fordøyelsen trygt gjennom og for minst mulig ubehag i møte med fremmede bakterier og matretter.
 •  Immunforsvaret:  Terrazyme kan faktisk også bidra til å styrke immunfunksjonen, bidra til å øke næringsopptaket fra mat og tilskudd - og ikke minst støtte avgiftningsprosesser i kroppen! Start derfor alltid forsiktig med TerraZyme og bygg forsiktig opp! Finn den mengden som passer for deg!

Tilleggstips: Ta Terrazyme på tom mage for å "BYGGE OPP"

I tillegg til å ta Terrazyme sammen med måltider for å bryte ned mat ("bryte ned"),  kan du også ta 1-2 kapsler på tom mage før leggetid. Når enzymer tas på tom mage, kan enzymene bidra til å støtte cellulære reparasjonsprosesser, sørge for en bedre og mer effektiv avgiftning og fremme generell fordøyelseshelse.

Ved å ta Terrazyme på tom mage før sengetid kan enzymene virke "oppbyggende" gjennom natten, støtte reparasjonsprosesser og faktisk for noen gi en roligere natts søvn.

Det som er så fantatisk med enzymtilskudd er at kroppen lagrer overskuddet av enzymer til senere bruk - feks ved skader av muskler, ledd, hud osv! Er ikke det kult?

Har du en indrettsutøver i huset eller er idrettsutøver selv bør du sjekke artikkelen "Enzymes - the athletes missing link". De fleste utøvere er gode på tilskudd som proteiner, omega 3, vitaminer og mineraler - men overser enzymene. Enzymer er lite sexy, men kan ha en avgjørende betydning for rask heling etter tunge treningsøkter og ikke minst etter skader....

 Flere tips til bruk av TerraZyme

Finn din måte å bruke Terrazyme på som gir deg og din kropp maksimale fordeler. Husk - vi er alle forskjellige, med ulike helsereiser, med ulike vaner og ulik fordøyelseskraft!

Hvor mange TerraZyme per dag er optimalt? Det finnes ikke noen fasit på dette, så du må prøve deg frem. Vi har ulike utgangspunkt og ulik sensitivitet i fordøyelsen.

Men 2-3 TerraZyme om dagen kan være bra å jobbe mot. Jobber du med tilstander som har vart en stund kan du bygge opp til 4-6 TerraZyme per dag. Ta de til måltider - spre de litt utover dagen - og ta 1 kapsel før leggetid. Husk at enzymer aktiveres med vann, så sørg for å drikke nok vann gjennom dagen slik at enzymene får gjort jobben de skal gjøre! Ta de gjerne til et glass vann med en dråpe Lemon. Både sitronoljen og enzymene vil hjelpe deg mot en mer alkalisk kropp! 

Husk at doTERRA Terrazyme er mye mer enn bare et enzymtilskudd. Det kan også bli en viktig brikke på din vei mot bedre metabolsk helse og vitalitet. 

 

Sjekk denne videoen med Rigel Smith som forklarer TerraZymes mange fordeler på en glimrende måte!