Tilbake til bloggen
 

doTERRA Tulsi: hellig basilikum. Dronningen av urter. Støtter søvn/stress.

kvinnehelse & hormoner spesifikke oljer stress og søvn Mar 25, 2022

Tulsi må være årets mest spennende "olje-nyhet" for oss som elsker oljeverdenen. Ordet "tulsi" betyr "the incomparable one" - altså noe du ikke kan sammenligne med noe annet....

Tulsi kalles også for Holy Basil eller hellig basilikum på norsk. Tulsi-planten kjennetegnes med sine basilikumaktige blader - og lavendelaktige rødfiolette blomster som sitter sammen i tette akser. Bladene fra hellig basilikum har en krydret, skarp smak og en søtlig aroma. Planten tilhører mint-familien i planteriket - og anses av mange som "dronningen av urter", "mother medicine of nature" og "livseliksiren". 

Tulsi som adaptogen

Innen ayurvedisk medisin anser man Tulsi som en holistisk plante og et adaptogen. "Adaptogene planter" sies å øke kroppens motstandskraft mot stress og har en balanserende og normaliserende innvirkning når det gjelder å støtte ulike kroppssystemer, som nervesystemet, immunforsvaret og hjerte- kar systemet.

Tulsis lange historie 

Tulsi har vært brukt innen tradisjonell indisk helsepraksis i flere tusen år - og  er en svært viktig del av den indiske kultur.  Hinduer bruker den for å oppnå velvære og spirituell oppvåkning. Den brukes som en del av ulike religiøse ritualer og oppfattes som svært beskyttende. I India er det vanlig å plante Tulsi foran hus og hjem for beskyttelse og velsignelse.

Aromatisk kan Tulsi-oljen fascinerende nok minne om en krysning mellom tradisjonell basilikumolje (Basil), Lavendel og nellik-olje (Clove)! Dette gjenspeiler seg i en kjemi som ligner på alle disse tre oljene! Tulsi-oljen inneholder blant annet en stor andel av den kjemiske komponenten "eugenol", som også finnes i nellikolje. Euganol er svært rensende og egner seg godt til god munnhygiene. Derfor er både Clove (nellikolje) og Tusli godt egnet til å gurgle i munnen. I motsetning til sin "kusine" Basilikumolje (Basil) har Tulis en krydret aroma som kan oppleves som varmende, oppløftende og balanserende. Som noen nevnte: Tulsi har faktisk en aroma som minner om en "salig blanding av kanelolje, peppermynte, nellik, basilkum og lakris!!!" 

Slik bruker du Tulsi - Holy Basil

doTERRAs Tulsi-olje kan brukes på to måter. TOPISK ved å smøre dråper sammen med fraksjonert kokosolje på huden. Jeg foretrekker å smøre den på ryggraden, på håndledd og oppover mot albuen, under fotsålene, over hjertet, over binyrer og på pulspunkter. Du kan også dryppe dråper i håndkrem, bodylotion eller annen hudkrem. 

Her er tips til noen rolleroppskrifter hvor du kan bruke Tulsi for å styrke og lindre!  Kanskje har du allerede rollerfavoritter som du bruker, hvor Tulsi kan passe godt inn? Les gjennom bloggen og tenk gjennom hva Tulsi faktisk kan brukes til. 

Den andre måten å bruke Tulsi på er AROMATISK ved å puste inn en dråpe fra hendene, fra flasken eller ved å bruke den i diffuser. Bland gjerne dråper med Tulsi med eteriske oljer fra sitrus og blomster: Lime, Bergamot, Geranium eller Lavendel.

Her er mer inspirasjon til hvordan bruke du kan bruke Tulsi i diffuseren din:

 

De emosjonelle fordelene med Tulsi (Holy Basil)

Hver eterisk olje har sine emosjonelle fordeler. 

Tulsi kalles emosjonelt for den eteriske oljen for "spirituell integrasjon". For meg betyr det at jeg kan benytte Tulsi-oljen som støtte i min jobb for å få en større balanse mellom det bevisste ubevisste sinn. 

Hvis jeg periodevis kjenner på følelser som stress, overveldethet, tristhet, sorg, skuffelse eller frykt - ja da tar jeg frem oljene mine. Og Tulsi er en av oljene som inngår i "verktøykassa" i slike situasjoner.  Da setter jeg på diffuser,  tar en dråpe Tulsi i hånden, gnir hendene sammen og puster dypt inn aromaen med lukkede øyne. Noen ganger blander jeg et par dråper Tulsi med litt kokosolje og smører over hjertet  og litt under nesen. La hånden hvile over hjertet noen sekunder. Og pust. En slik liten pause eller øvelse kan gi meg en umiddelbar følelse av ro.'

OPPSUMMERT: Tulsi er en spennende eterisk olje som for meg havner i samme kategori som Black Spruce, Copaiba, Frankincense og Balance . Alle disse er oljer jeg trenger å ha tilgjengelig i min hverdag. Jeg er en person som lett kan kave meg opp og komme i ubalanse når "livet skjer" rundt meg og mine nærmeste. Da er det vidunderlig å ha jordende og balanserende eteriske oljer i verktøykassa mi.

LYKKE TIL MED Å BRUKE TULSI. Og del gjerne med meg om du finner noe som fungerer godt for deg! Her er litt flere Tulsi-tips fra meg: