Tilbake til bloggen
 

doTERRA Frankincense: røkelsesolje, hudolje, stresse ned

naturlig hud- og hårpleie spesifikke oljer yoga/mindfullness/meditasjon Dec 08, 2019

Nærmere naturen enn Frankincenseoljen - fra dypet av Bosweliatreet - kommer du ikke. Frankincense var min aller første sterke "oljeopplevelse". Og faktisk mitt første møte med eteriske oljer fra doTERRA. Min venninne tok en flaske Frankincense opp av vesken - og jeg visste umiddelbart at dette var noe helt spesielt. Frankincense er den dag i dag en av mine aller viktigste eteriske oljer - en fast følgesvenn. Jeg bruker den til alt av fysiske og emosjonelle utfordringer i min hverdag.

For meg er det noe hellig, mystisk og kraftfullt over Frankincense. Jeg har stor respekt for dens healende fysiske og emosjonelle egenskaper - og jeg bruker den hver eneste dag. Dette er en olje jeg alltid må ha i hus. 

Røkelsesoljen - kongen av alle oljer

Frankincenseoljen har mange navn: Boswelia Frereana (latin).  Olibanum Galibanum - Olibanumolje. The Oil of Truth - Sannhetens olje. Tears of Gold - tårer av gull. Kongen av alle oljer. Røkelsesoljen. Virak.

Bibelhistorien forteller at Jesusbarnet fikk tre gaver fra de tre vise menn for mer enn 2000 år siden. De mest verdifulle gavene som fantes på den tiden; gull, røkelsesolje og myrra. To av tre gaver til Jesusbarnet var eteriske oljer - Frankincense og Myrra - begge med ekstraordinære helsebringende egenskaper. Den er nevnt hele 52 ganger i bibelen.

“Like a rainbow bridge, Frankincense is the olfactory link that binds the long history of the West into a single tapestry.” Peter Holmes, Frankincense Oil: The Rainbow Bridge

Frankincenseoljen har blitt ansett som en hellig olje i Midt-Østen mer enn 5000 år. Den er blitt brukt som røkelse under hellige og religiøse seremonier for å hedre og komme nærmere gud. Den brukes den dag i dag i bønn og meditasjon.  Egypterne brukte Frankincense i alt fra parfyme til hudpleie. 

“Whenever we look in historic writings, myrrh and frankincense have been consistently employed for ritual, healing, transition and transcendence.”
~ Kurt Schnaubelt, Advanced Aromatherapy

Hvordan fremstilles Frankincense?

Frankincense utvinnes av harpiks eller kvae fra det viltvoksende og eviggrønne Bosweliatreet og anses som en av naturens mest verdifulle gaver. Bosweliatreet finner du i Midtøsten og Nord-Afrika på varme og tørre steder med full sol. Her går trærne i arv fra generasjon til generasjon, fra sønn til sønn.

Barken på treet skiller ut en melkesaft som helt naturlig pipler ut av stammen når den blir skadet - og etterhvert tørker saften inn til harpiks eller kvae. Kvaen danner små gule "dråper" på treet - derav ordet "Tears of Gold". Det er fra den tørkede harpiksen eller kvaen Frankincenseoljen dampdestilleres. En møysommelig og tidkrevende prosess.

OBS! Store kvalitetsforskjeller på Frankincenseoljen

Kvaliteten på Frankincenseoljen varierier stort og kategoriseres normalt på en renhetsskala fra 1 til 7, hvor 7 er høyeste renhetsgrad. Renhet og kvalitet bestemmes av alt fra geografi, temperatur, årstid, selve destillasjonsprosessen - og til sist hva som skjer med oljen på veien fra bonden til forbruker. Den aller fineste oljen produseres på den tørreste og varmeste tiden av året.

doTERRA utvinner sin Frankincenseolje i Somalia, Etiopia og Oman - og produserer kun Frankincense av aller høyeste renhetsgrad - grad 7. 

Mitt beste råd til deg er å være svært kritisk til kvalitet! Finner du en Frankincenseolje til 50 eller 200 kroner i butikken - så ikke fall for fristelsen! Dette kan umulig være ren Frankincenseolje. 

 

Se denne videoen som viser hvordan doTERRA samarbeider med bøndene for å utvinne denne verdifulle oljen. Samtidig som de produserer Frankincenseolje av aller høyeste kvalitet til oss, så hjelper de bøndene på andre siden av flasken med å forstå hvilke ressurser de besitter - og til å kunne leve et verdig liv. Dette gjelder også i perioder hvor det er høstestopp for å ta vare på naturressursene som Frankincense er. 

Hvilke egenskaper har Frankincense?

Frankincense har en lang rekke helsebringende egenskaper. Det sies ofte at hvis du er i tvil om hvilken olje du skal bruke - så bruk Frankincense. Til tross for at Frankincense har så mange kraftfulle egenskaper er den i sin reneste form ikke-irriterende, ikke giftig og ikke allergifremkallende. Her er noen flere av egenskapene som nevnes i bøker som Modern Essentials, healthline.com og rolv.no:

 • Betennelsesdempende. Frankincense er effektiv mot betennelsestilstander og revmatiske plager. Smør Frankincense over området, gjerne sammen med gurkemeieolje (turmeric) og ingefærolje (ginger). Høst og vinter er betennelsestid for mange her i det kalde nord. Da er disse betennelsesdempende oljene et must i husapoteket mitt. 
 • Beroligende: Frankincence gir dypere og langsommere åndedrett. Den roer nervesystemet. En nydelig olje å bruke i en stressende og aktiv hverdag, eller for å finne ro. Frankincense egner seg også å bruke for å jorde seg og finne ro ved  bønn og meditasjon.
 • Immunstimulerende: Frankincense virker styrkende og virker som en boost på immunforsvaret vårt. Daglig bruk over tid gir best resultat. 
 • Antidepressiv: Frankincense inneholder en kjemisk komponent som heter "limonene". Limonene virker oppløftende på humøret. 
 • Antitumoregenskaper: Flere studier viser at enkelte komponenter i Frankincense har antitumor-egenskaper. Det finnes for få studier tilgjengelig til å konkludere noe angående Frankincense, anti-tumor og kreft. Se linker nederst på siden og søk mer på pubmed her og her. Selv bruker jeg Frankincense forebyggende, sammen med Pink Pepper og tilskuddet DDR Prime (DNA Damage Repair) fra doTERRA. 
 • Foryngende: Frankincense er gunstig i hudpleie mot rødhet, irritasjoner, betennelser, aldersflekker på huden, tørrhet, aldrende slapp hud. Hovenhet, blåflekker, misfarging - og arrhealing.
 • Antiseptisk: Frankincense har antiseptiske og astringerende egenskaper og kan derfor bidra til å lukke og lege sår. 
 • Smertedempende: Frankincense har sammen med Copaiba smertelindrende egenskaper. Tips: 2-3 dråper av hver i kapsel flere ganger daglig.
 • Styrkende for luftveiene - Frankincense er effektiv mot luftveisinfeksjoner. Tips: Smør Frankincence over brystet og ta internt under tunga eller i kapsel.

Hvordan bruke Frankincense?

Frankincense kan brukes på flere måter:

 • Internt: Frankincense er ekstremt godt egnet til innvortes bruk, vel og merke i sin reneste form. Vi har reseptorer i munnhulen som raskt tar opp de aktive komponentene i Frankincenseoljen. Ta 1-2 dråper under tunga, hvis du orker smaken, eller i kapsel. Morgen og kveld. Bruk noen få dråper av gangen. Gravide skal ikke ta Frankincense internt, men kan trygt bruke oljen topisk eller aromatisk. Her er flere oppskrifter til bruk av Frankincense internt i kapsel.

 • Topisk på huden: Frankincense kan fint smøres på huden, sammen med andre oljer eller ren sammen med bæreolje som fraksjonert kokosolje, olivenolje, MCT-olje, mandelolje eller andre bæreoljer. Husk at eteriske oljer blir minst like kraftfull, om ikke mer, når de blandes ut med bæreolje. De fordamper ikke så lett og oljen trekkes langsommere inn i huden. Smør Frankincense lokalt over området du jobber med, under fotsålene, på pulspunkter, bak ørene, på "tredje øyet" og tinning. Her er flere oppskrifter til bruk av Frankincense i ulike rolleroppskrifter.

 • Aromatisk: Drypp en dråpe Frankincense i hånden og pust inn. Du kan også ha et par dråper i diffuser, gjerne sammen med andre oljer for å oppnå ønsket effekt. Her er inspirasjon til flere ulike målrettede oppskrifter for bruk av Frankincense i diffuser:

 

Som du skjønner er Frankincense-oljen svært anvendelig og har utallige bruksområder. Jeg håper du lar deg inspirere til å skaffe deg din egen Frankincense - og at du bruker den flittig. 

Mentalt utmattet og sliten: Da smører jeg Frankincense på tinningen min og i pannen, bak i nakken, under føttene og over lever for å finne ro og få kroppen til å slappe av. Jeg tar samtidig noen dype innpust - og gjerne også et par dråper under tunga for full effekt. 

 

Hva sier kinesisk medisin om Frankincense?

Kinesisk medisin sier Frankincense "stimulerer blodstrømmen" vår. Frankincense anbefales når du føler deg svak og har stagnert energi. Her anbefales en dråpe i hånden og puste dypt inn, noen dråper i diffuser - og smøre Frankincense langs hele lungekanalen (fra håndledd og oppover hele armen forbi innsiden av albuen og opp til skulder og ned til hjertet).

Det anbefales også å smøre Frankincense over brystet for luftveisplager. Innen kinesisk medisin benyttes også Frankincense i forbindelse med menstruasjonssmerter og kraftig menstruasjon. Den smøres da over magen. Den kan også brukes under graviditet og fødsel, da den er beroligende og svært beroligende og jordende. 

Frankincense er varm av natur og er derfor fin å bruke for den som har for mye kulde i kroppen (yin/yang).  Les mer om kinesisk medisin og Frankincense her. 

Frankincense og kjemi

Frankincense er komplekst sammensatt av ulike kjemiske komponenter - som er årsaken til at oljen har så mange helsebringende egenskaper.

Hvis du er interessert i kjemi finnes det mye informasjon tilgjengelig om de ulike bestanddelene. Frankincense er blant annet rik på "monoterpiner" som har et bredt spekter av fordeler og som gjør den så anvendelig til så mange bruksomrdåer. Dette er også en av hovedårsakene til at den er så cellebeskyttende for kroppen vår.

Ønsker du en større innsikt og forståelse av kjemien i Frankincense eller andre rene eteriske oljer les denne eboken om eteriske oljer og kjemi. 

Dette er den kjemiske strukturen til alpha-boswellic-acid, en av de mest aktive komponentene i Frankincense.

Frankincense og emosjonell healing

Frankincense kalles ofte for "The Oil of Truth" - sannhetens olje (Kilde: Emotions and Essential oils). Den hjelper deg å gi slipp på lave vibrasjoner og frekvenser fra løgn, bedrag og negativitet. Den hjelper deg å skape nytt perspektiv basert på lys og sannhet. Den hjelper deg i din spirituelle oppvåkning og i å føle deg elsket og beskyttet. Frankincense er kraftfull, men samtidig mild, nærende og beskyttende. Les mer om den emosjonelle siden av Frankincense i boken Emotions and Essential Oils. 

Mine tilleggstips til bruk av Frankincense

For meg er Frankincense en ekstremt verdifull olje. Jeg bruker den derfor primært internt - for å få mest mulig ut av hver eneste dråpe. Skap dine egne daglige ritualer med Frankincene og bruk den for å støtte deg selv fysisk og emosjonelt. Her er noen tips og inspirasjon til bruksområder:

 • Cellestøtte: 2-3 dråper under tunga hver dag evt i kapsel med andre eteriske oljer for å støtte en sunn cellefunksjon i kroppen
 • Antiaging: 1 dråpe i hudkremen din hver dag eller lag ditt eget serum med Frankincense, Yarrow Pom, Helicrysm.
 • Roe nervesystem - stresse ned; 2 dråper under fotsålene for å slappe av og finne innvendig ro og fred. 1 dråpe i hånden, gni hendene sammen, lukk øynene og ta noen dype innpust et par minutter
 • Strekkmerker/arr: Smør Frankincene og Myrrh over området hver eneste dag over tid. 
 • Ryggsmerter/hodepine: Frankincense, Marjoram, Helicrysm og Cypress. 
 • Leverstøtte: Frankincense smøres under fotsålene og over leveren. Etter inntak av for mye alkohol er dette også anbefalt for å støtte leveren. 
 • Hoste/allergi: Frankincense, Peppermynte og Rosmarin smøres over brystet. 
 • Meditasjon, bønn og yoga: Frankincense egner seg her og gjerne sammen med oljer som Melissa, Myrra, Litsea og Romersk Kamomille. Ha i diffuser - pust dypt inn fra hånden. Drypp en dråpe Frankincense på kronen av hodet. Smør på tredje øyet, på tinning og bak øret. 

 

 

LINKER: 

Studie 2015: Frankincense og brystkreft
Studie 2009: Frankincense og anti-tumor-egenskaper galleblærekreft 
Studie 2011: Frankincense og anti-tumor-egenskaper brystkreft 
Studie 2019: Frankincence & malonoma cancer study
Wikipedia om Frankincence: Link