Mistet luktesansen? Tren opp luktesans hjemme med rene eteriske oljer!

Luktesansen er en av våre fem sanser! Det er ikke før du mister den at du virkelig forstår hvor viktig den er for deg! 

Har du noen gang opplevd svekket eller mistet luktesans og smakssans, for eksempel etter en forkjølelsen eller influensa? Hos de fleste er smak og lukt tilbake etter noen få uker. For andre tar det lengre tid før lukt og smak normaliseres.

Dersom lukt og smak er borte mer enn to uker kan LUKTETRENING- såkalt "olfactory training" være verdt å teste ut! Det er enkelt - og noe alle kan gjøre hjemmefra.

Luktetrening gjort på riktig måte kan virke skjerpende på nesens evne til å gjøre jobben sin! Mange  leger og spesialister har luktetrening som en av sine løsninger når det gjelder behandling av tapt luktesans. 

Hvorfor mister vi luktesansen?

Å miste luktesans og smakssans er nokså vanlig etter forkjølelse og influensa. Dette er også et av de vanligste symptomene på koronasykdom. Ifølge ny forskning forsvinner lukt- og smakssans på en helt annen måte når du har covid-19 enn ved vanlig forkjølelse. Det skjer brått og ofte fullstendig, ofte uten at man er tett i nesen eller snørrete.

Forskere mener årsaken til dette er at viruset påvirker nervene som er forbundet med smaks- og luktesans. (Kilde: NRK)  

Hos øre-nese-hals-poliklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim ble det i 2018 satt i gang et spennende luktetreningsprosjekt ledet av Mette Bratt! Hun sa: 

"– Luktesansen er «The Cinderella of the senses»! Den har dessverre vært forsømt i medisinen, både klinisk i pasientbehandling og i forskning. 

Preet Bano Singh er forsker ved Odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo - og den eneste i Norge som behandler dette problemet, Hennes hovedverktøyet er eteriske oljer og sinktilskudd.

Hvorfor kan eteriske oljer hjelpe mot tapt luktesans?

Hver enkelt eteriske olje har den egenskapen at de har et distinkt og unikt luktemolekyl som kan påvirke oss på ulike måter. Når du puster inn luktmolekylene passerer de luktenerven (se illustrasjon). Luktenerven vår har den unike egenskapen at den "reiser" rett gjennom hjernens hukommelses- og følelsessenter - det limbiske system. Og duft har derfor den helt spesiell evnen til å frembringe minner.

Når du gjennomfører luktetrening kan det være lurt å fokusere oppmerksomheten mot den spesifikke lukten og samtidig prøve å huske hva denne luktet. Noen forskere mener hver enkelt duft kan frembringe lagrede minner som kan hjelpe å finne tilbake til de riktige nervebanene.

Et tips når du skal trene opp luktesansen med eteriske oljer: bruk utelukkende rene eteriske oljer (ikke oljer som er blandet ut eller tilsatt kjemiske stoffer). Bruk heller ikke oljeblandinger med flere ulike oljer i samme blanding.

Pass også på at du lukter på èn olje av gangen og at du bruker eteriske oljer fra ulike plantefamilier; krydder, blomster, sitrus og trær. Da vil du stimulere mange ulike fasetter ved luktesansen din slik at sjansen økes for at det skapes nye nervebaner. 

Tips til eteriske oljer til luktetrening

Dette er de vanligste eteriske oljene som er anbefalt av de fleste ved luktetrening. Jeg har foreslått alternativer bak noen av disse:

  • FRUKT/SITRUSOLJE: Lemon (evt Wild Orange/villappelsin)
  • TRE-OLJE: Eucalyptus
  • BLOMSTEROLJE: Rose (evt Geranium)
  • KRYDDEROLJE: Clove/nellikolje (evt Rosemary/rosmarin)

SLIK GJØR DU DET:

  • Lukt på en olje av gangen
  • Hold flasken med den eteriske oljen tett under nesen og pust den inn gjennom nesen i 10-20 sekunder. 
  • Konsentrer deg om duften. Prøv å erindre hvordan den enkelte eteriske olje lukter.
  • Ta en pause mellom hver olje
  • Gjennomfør luktetreningen to ganger om dagen i 12 uker. 

Hva mer kan du gjøre?

I tillegg til eteriske oljer anbefales daglig tilskudd av flytende sink. Jeg ville også sørget for daglig inntak av et godt vitamin-D-tilskudd. 

NB! Dersom luktetreningen med eteriske oljer ikke gir noen effekt etter 2-3 uker, kontakt lege eller spesialist for tester og videre behandling.

HAR DU LYST TIL Å LÆRE MER OM RENE ETERISKE OLJER? Bli med på vårt gratis minikurs i eteriske oljer. 

KILDER:

Olfactory training and visual stimulation
Forskning.no
Forskning St Olavs hospital

 

Er rene, eteriske oljer noe for deg? Ta kontakt for en uformell oljeprat. 

Jeg viser deg hvilke muligheter du har for å komme i gang med eteriske oljer. Jeg viser deg også hvordan du kan få den opplæringen du trenger for å leve en naturlig livsstil med eteriske oljer.

Ta kontakt
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.