Tilbake til bloggen

Hva er jording og hvorfor er det så viktig?

kvinnehelse & hormoner stress og søvn Sep 21, 2020

Når jeg tenker på jording får jeg opp minner fra min kjære pappa. Han var en "naturens mann". En av de mest jordede menneskene i mitt liv. Det gikk knapt en dag uten at han var i naturen. Aller mest i marka, på fjellturer og på skitur. Jeg husker at han veldig ofte la seg til å sove "middagshvilen" sin på gresset i hagen om sommeren. Barbent, så klart. Lite visste jeg at han intuitivt "ladet og jordet seg" på denne måten. Det var som om han instinktivt visste at han måtte "fylle på" ute i naturen. 

Tenk over hvordan dyra, katten og hunden din legger seg på bakken - og ruller seg rundt i ren lykkerus.....de gjør det helt instinktivt...fordi de vet hva de trenger. De fyller på. De vet hvor de hører hjemme.

Tenk over hvordan det føles å gå barbent på gresset eller langs stranden. Eller å ligge på det varme berget ved havet. Eller i lyngen på fjellet. Lukk øynene og kjenn etter. Du vet hvordan det føles. Det føles godt og balanserende. Gjør du det lenge nok så er det som det begynner å boble innvendig.

Vi har fjernet oss fra naturen

I løpet av de siste 50-100 årene har vi mennesker langsomt og umerkelig fjernet oss fra naturen. Vekk fra det som er naturlig for oss. Vi står opp og tar på oss sko med gummisåler. Vi tilbringer mesteparten av tiden vår innendørs. Vi går ut døra, inn i bilen, inn i lokalene på jobb, ut i bilen igjen, inn i butikken - og inn i hjemmet vårt. Vi er knapt i kontakt med jordens overflate. Vi er så stresset og slitne at det eneste vi orker er å legge oss på sofaen. Foran en TV, mobilen eller en laptop. Vi orker ikke gå tur i skogen. Og vi har ikke tid.

For noen kan det gå år mellom hver gang de er i direkte kontakt med jordoverflaten! Kanskje ER de ute i naturen en gang i blant, men da med gummisåler på...og uten å ta seg tid til å ligge ned, ta et bad eller ha kontakt med moder jord. En tankevekker? Hva gjør denne mangelen på jording og direkte kontakt med naturen med oss mennesker? 

Fysisk jording har fått en helt ny betydning for meg. Etter at jeg begynte med daglige små turer i naturen og eteriske oljer kom inn i mitt liv har jeg sakte men sikkert økt min bevissthet omkring viktigheten av jording. Det er som om et urinstink har ligget i dvale og omsider våknet. Jeg kjenner det på energien og humøret mitt om det går for lang tid mellom turene i naturen, eller om jeg saboterer og hopper over oljeritualene mine. For meg er dette en påminnelse om noe vi allerede vet; vi - både du og jeg - er fra naturen.

Jeg tror mange moderne mennesker kjenner på en dyp lengsel etter å "koble seg på" naturen igjen....

Hvordan kan vi jorde oss - såkalt "earthing"? 

Fysisk jording eller "earthing" handler om å være koblet og ankret til jordoverflaten. Til moder jord. Dette skjer når vi går barfot utendørs eller legger hendene på bakken, på gresset, i skogen eller i sanden. Det skjer når du legger deg på bakken. På gresset i hagen slik pappa gjorde. På berget. I skogen. Det skjer når du senker deg ned i naturlig vann. I elvevann, i saltvann, i innsjøer og fjellvann. Du kan også jorde deg ved å ta i bruk ulike jordingsartikler som overfører energien fra bakken og inn i kroppen (jordingslaken i sengen, jordingsmatte under føttene når du jobber foran PC eller kjører bil osv). Og - du kan jorde deg med rene eteriske oljer.

Våre forfedre var alltid i kontakt med moder jord. Det er kun i nyere tid, dvs de siste 50-100 år at dette er endret radikalt i måten vi bor på og måten vi lever på. Her i Norge er vi mest i direkte kontakt med moder jord om sommeren når vi går barbent. Det betyr at vi sjelden eller aldri får overført elektroner fra jorda. 

Så hva er det som skjer når du går barfot eller får nærkontakt med naturen? Jo, når fotsålene og bar hud kommer i kontakt med jorda eller jordas elementer, tas frie elektroner opp i kroppen. Disse elektronene kalles naturens største antioksydanter - og hjelper kroppen med å nøytralisere skadelige frie radikaler som kan føre til inflammasjoner og sykdom i kroppen. Alt levende på jorda, inkludert oss mennesker er ledere av frie elektroner. Kroppen vår består hovedsaklig av vann og mineraler...som i kombinasjon er gode ledere av elektroner fra jorden. Det forutsetter at det er direkte hudkontakt med jordoverflaten.

Grounding Your Body for Optimal Health - DrJockers.com

Er ikke naturen fantastisk? Den er der for oss. Og vi trenger det den har å gi oss. Er det en tid hvor vi trenger å komme oss tilbake til naturen for å fylle på - så er det nå når verden rundt oss koker. Hold deg fysisk jordet - og du vil tåle det meste.

Å være fysisk jordet handler altså om å være tilkoblet energien og elektronene fra jordoverflaten. Den enkleste måten å gjøre det på er

  • Å tilbringe mer tid ute i naturen, og gå oftere barbeint
  • Sette deg på en stol eller en benk med føttene plantet i bakken (uten sko)
  • Legge deg på gresset eller berget
  • Sette deg inntil et tre
  • Bade i naturlig vann - sjøen, elven eller fjellvannet

Høst og vinter er det vanskeligere å jorde seg ute i naturen på grunn av temperaturen. Rak løv, lek i løvet, ta på snøen med bare hender, lek i snøen, eller hopp i snøen før et varmt bad eller en varm dusj? Tilbring tid i kjelleren! Stå barbent på betonggulv (som visstnok er ledende og koblet til jorden). Et varmt bad er også jordende, da badekaret er jordet gjennom avløpet. Og bruk jordende eteriske oljer!

Ønsker du å utforske temaet "fysisk jording" mer, kan jeg anbefale deg å se filmen "The Earthing Movie" fra 2019 eller dokumentaren "The Grounded" fra 2015. 

Jeg kan på det varmeste anbefale boken  Earthing - the most important health discovery ever?

Earthing Book - Bioenergy Products

Jording med eteriske oljer

I tillegg til min daglige dose natur har rene eteriske oljer også har vært et uvurderlig jordingsverktøy for meg. På mange måter ER de også natur for meg. Det er som å bringe naturen inn i hjemmet. Alle eteriske oljer har en emosjonell komponent ved seg, men enkelte har en kjemi som gjør at de er mer styrkende og balanserende på det nervesystemet vårt enn andre. Jeg fokuserer på disse når det gjelder jording.

De fleste eteriske oljer som har kraftfulle jordende egenskaper kommer fra trær, bark og sevje. Det er ganske logisk, ikke sant? Vi vet jo at trær har en svært jordende effekt på oss via rotstrukturen ned i jorden. 

En av de første kom-i-gang-oppgavene jeg gir til mine nye oljerkunder er "...fokuser på å finne din jordingsolje først. Å jorde deg er prioritet nummer èn." De aller fleste trenger å jorde seg mer.

Les mer om temaet "jording med eteriske oljer" i mitt neste blogginnlegg. Her vil du få konrekte oppskrifter, tips og inspirasjon omkring emosjonell jording med eteriske oljer.