Tilbake til bloggen

Mine 10 største favorittoljer for jording og ro

kvinnehelse & hormoner stress og søvn Sep 23, 2020

I forrige blogginnlegg skrev jeg om viktigheten av fysisk jording ved å ha regelmessig fysisk kontakt med jordoverflaten. Sjekk innlegget for å sette deg mer inn i  ressurser om jording. Her finner du linker til filmer, bøker og forskning.

Forståelsen av hvor viktig det er å være fysisk jordet til moder jord for å holde inflammasjoner nede og ha et nervesystem i balanse kom til meg i godt voksen alder. Det har vært som en gradvis oppvåkning og bevisstgjøring. Og jeg jobber fortsatt med dette daglig, for å forstå og innarbeide. Jeg blir mer og mer bevisst på å være ofte i fysisk kontakt med naturen: gå barbent, sitte inntil et tre, bade i sjø og vann - eller bare ligge på bakken og "lade". Jeg har investert i jordingslaken og jordingsmatte for høsten og vinteren, da jeg vet det blir vanskeligere å jorde seg gjennom vinteren - og det blir mer innetid.

Vanskelig å tro på? Skeptisk? Vel, prøv det før du konkluderer. Forskningen er jo der. Du må bare se forbi din egen indre kritiker og prøve selv.

Hva mer gjør jeg for å jorde meg?

Flere har spurt meg om hva jeg ellers gjør for å holde meg jordet her hjemme. Jeg lærer mens jeg går! Og jeg har ikke alle svarene ennå. Men dette er jo et aktuelt tema for oss nordmenn om høsten og vinteren, hvor det å gå barfot og bade i sjø og vann ikke er like fristenede.....

For meg handler det nå om å bruke det jeg har tilgjengelig her hjemme. Det er yoga, pusten min, lytte til meditasjoner, regelmessige epsomsaltbad med jordende eteriske oljer - og alle andre oljeritualer som hjelper meg å beholde en indre ro og emosjonelt jordet tilstand. Nøkkelen er å finne det som fungerer for deg for å ha et nervesystem i balanse.

"Når det parasympatiske nervesystemet er aktivt er kroppen vår i hviletilstand. Den hviler og fordøyer. Puls og blodtrykk går ned." (Store Medisinske Leksikon).

I dette innlegget går jeg dypere inn i mine 10 viktigste eteriske oljer for å finne indre ro og jording i min hverdag.

Mine 10 viktigste eteriske oljer for ro og jording

Det høres kanskje rart ut for noen, men daglig bruk av rene, eteriske oljer har i stor grad bidratt til å vekke meg fra dvalen - og "hente meg tilbake" til naturen. Det har bevisstgjort meg på hva jeg trenger mer av for å unngå at kroppen min går i stressmodus. For meg er rene eteriske oljer det mest kraffulle verktøyet jeg har for å jorde meg emosjonelt og for å støtte nervesystemet mitt.

Det finnes mange eteriske oljer med beroligende egenskaper som du kan bruke for å finne en indre ro, holde nervesystemet rolig og jorde deg. Men, noen oljer har en kjemisk sammensetning som gjør at de i større grad kan gi støtte til nervesystemet.

Mange av de oljene jeg har erfart som mest beroligende og jordende kommer fra trær, bark og sevje. Det er kanskje ingen overraskelse og nokså logisk. For trærne lever jo i nuet og har det ikke travelt! De er allerede jordet gjennom sin rotstruktur ned i jorden. Men, det er andre oljer som har overrasket meg...både urter-, krydder- og sitrusoljer....

Her går jeg kort gjennom mine 10 største oljefavoritter når det gjelder jording og indre ro:

1. BALANCE- jordende blanding

Balance er min jordingsblanding nummer èn, nettopp fordi den har en så beroligende effekt som bidrar til å skape en større harmoni i kropp og sinn. Den har en myk energi, hjelper meg å være tilstede i nuet og er en god støtte i hverdagen min. Det går ikke en dag uten at jeg smører Balance under fotsålene mine. Morgen og kveld. Ungene mine liker også veldig godt å bli vekket med å bli smurt under fotsålene med Balance.

Balance inneholder primært oljer fra trær og røtter. Beroligende eteriske oljer som Frankincence, Blue Tansy, Blue Chamomile og Osmanthus. Balance hjelper meg å være mer tilstede her og nå i min egen hverdag.

 • Smør den under føttene både morgen og kveld
 • Ta en dråpe eller to i hånden og ta noen dype innpust fra håndflaten
 • Smør den gjerne nedover hele ryggraden
 • Ta 4-5 dråper Balance i diffuseren for å skape ro og harmoni i et rom.

2. VETIVER - oljen for stillhet og sentrering

Vetiver kommer fra den unike Vetiverplanten på Haiti, og er en del av gressfamilien. Rotsystemet til Vetiverplanten har den unike egenskapen at de vokser nedover. Det er fra roten oljen hentes. Vetiveroljen er en tykk, brun og jordaktig olje som er helt unik. Vetiver er mye brukt i parfymeindustrien på grunn av sin karakteristiske aroma. 

Vetiver er den perfekte jordingsoljen som er gull å ta frem om du føler deg stresset, urolig eller "splintret" energetisk! Vetiver tar deg ut av kaos og overtenking - tilbake til kjernen og holder deg jordet. Den minner meg på å ta pauser, så jeg ikke glemmer hvem jeg er og hva som er min vei fremover...

Vetiver er en av mine soveoljer.

 • Når du føler deg stresset og urolig, bruk Vetiver i diffuseren eller pust inn en dråpe fra hånden
 • Lag deg en jordende massasjeblanding med 3-5 dråper Vetiver og en spiseskje kokosolje. Smør inn hele kroppen. Start med føttene og jobb deg oppover. Perfekt etter dusj eller en stressende dag på jobb.
 • Smør den under føttene med kokosolje for å finne ro før leggetid. Pust inn restene fra håndene. Lag en "kopp" og hold over nesen. Pust dypt inn minst fem ganger.
 • Ha noen dråper i epsomsalt og ha i badevannet på kvelden for å finne dyp avslapning
 • Gi deg selv en boost ved å ha en dråpe eller to i tevannet ditt gjennom vinteren
 • Diffuserblanding: Vetiver, Cedarwood, Cinnamon Bark. Eller hva med Vetiver, Eucalyptus og Marjoram. 

3. FRANKINCENSE - sannhetens olje - kongen av oljer

Frankincense - kongen av oljer og "The Oil of Truth" - kommer fra Bosweliatreet i Somalia og er en dyrebar olje for meg. Den er nevnt i bibelen mange ganger og er for mange en hellig og spirituell olje. Den er mye brukt i forbindelse med forberedelse til meditasjon. 

Dette er en olje jeg bruker i daglige og mer av i perioder hvor jeg føler jeg har for mange negative tanker og tankekjør som gjør at jeg føler meg avkoblet fra meg selv. På en måte hjelper den meg å gi slipp på lave vibrasjoner jeg ikke trenger mer. Frankincense bidrar til å bringe meg tilbake til en mer jordet tilstand. Verden i dag er full av maskulinitet, aggressivitet og lave energier. Den høye vibrasjonen i Frankincense hjelper meg opp når det trengs, bringer inn lys og får meg tilbake til meg selv. Mitt sanne meg.

 • Ta 1-2 dråper i håndflaten, gni hendene sammen og ta minimum fem dype innpust
 • Smør under fotsålene med kokosolje
 • Drypp en dråpe under tunga morgen og kveld for å støtte et balansert nervesystem
 • Drypp en dråpe på kronechakra og smør litt i panna og bak ørene
 • Diffuserblanding: Frankincense, Lavendel og Wild Orange. Eller Frankincense, Arborvita og Hawaiian Sandalwood.

4. MYRRH - oljen for moder jord

Frankincense er kongen. Da er Myrrh dronningen! Myrrh var en av de tre gavene de vise menn ga til Jesusbarnet og ble også brukt til balsamering etter korsfestelsen. Både Frankincense og Myrra har lang historie som ingredienser i røkelse under religiøse seremonier. De brukes fortsatt mye i bønn og meditasjon og er en del av ritualene i den katolske kirke.

Myrraoljen er tykk i konsistensen og renner sakte ut av flasken. Jeg pleier å si at "den har god tid". Oljen er kjent for å ha svært beroligende egenskaper på nervesystemet vårt. Historisk ble den brukt ved for mye tankevirksomhet, bekymring, utrygghet og uro - og er kjent for å gi en dyp ro. I følge boken Gifts of the Essential Oils virker Myrrh healende når det gjelder utfordringer overfor mor ("mother issues")

 • Smør 1-3 dråper over hjertet, brystet, over navlen (med kokosolje). Pust inn restene fra hånden.
 • Pust inn fra flasken eller ta en dråpe i hånden, gni hendene sammen og pust dypt inn noen ganger. Hold deg over magen og koble deg til moder jord.
 • Ta 1-2 dråper under tunga eller i kapsel for større effekt
 • Diffuser: Myrrh, Frankincense og Lemon (fin før meditasjon)

5. COPAIBA - oljen for selvbevissthet

Copaibaoljen kommer fra Copafeiratreet i Brasil. Copaiba høstes på samme måte som "maple syrup" ved at oljen tappes rett fra treets indre. Fra kjernen. Jeg liker dette bildet og tanken om at Copaibaoljen kan hjelpe meg å finne ut hvem jeg egentlig er, når du tar bort alt det ytre, all staffasje, titler og alle mine roller. 

Jeg bruker Copaibaoljen på samme måte som Frankincense. For å finne ro og balanse. Holde nervesystemet rolig og avslappet. Til å jorde meg i øyeblikket og ikke dvele for mye med fortid og fremtid, skyld, skam og anger. Egentlig alt som hindrer meg i å være her og nå. Copaiba er en nydelig olje!

 • Smør et par dråper over hjertet og sacral chakra (nedre del av magen) og i panne og nakke
 • Drypp en dråpe på kronechakra
 • Ta 1-2 dråper under tunga morgen og kveld - og en til om du våkner om natten og ikke finner ro
 • Pust inn oljen fra flasken eller gni en dråpe i hånden og pust
 • Diffuser: Prøv Copaiba, Bergamot og Ylang Ylang. Eller hva med Copaiba, Lavendel og Cedarwood.....

6. HAWAIIAN SANDALWOOD - oljen for hellig hengivenhet

doTERRAs Sandalwoodolje kommer fra Hawaii og fremstilles gjennom dampdestillering av trevirke. Den kan minne mye om Frankincense og har mange av de samme kjemiske egenskapene. Dette er en av mine favorittoljer for jording. 

Sandalwood er historisk sett mye brukt mye som forberedelse til meditasjon og alle typer spirituelle seremonier. Den har i alle tider vært kjent for sin kraftfulle evne til å roe sinn og hjerte. Dette er en nydelig olje å bruke når du føler deg frakoblet den spirituelle delen av deg. 

 • Ta et par dråper i hånden med kokosolje og smør over skuldre og nakke før leggetid
 • Ta et par dråper i håndflaten og pust dypt inn for å redusere spenninger og finne ro
 • Ta en dråpe i hånden og pust inn en stund før yoga og meditasjon eller annen sprituell praksis
 • Drypp en dråpe på kronechakra
 • Nydelig i diffuser, gjerne sammen med Cypress, Lemon, Ylang Ylang eller Hinoki

7. SIBERIAN FIR - oljen for stillhet og tilstedeværelse

Sibirerian Fir-oljen eller Sibirsk gran tar meg rett tilbake til skogen. Denne oljen har en helt unik kjemisk sammensetning som gir den alle de fordelene den har for kropp og sjel. Oljen destilleres i Russland og Canada og finnes også i flere av doTERRA sine oljeblandinger på grunn av sine rensende og beroligende egenskaper. 

Se for deg styrken til et grantre. Høye og sterke står de der i snøen i skogen. Hvis du overfører dette bildet til oss mennesker, så kan vi gjennom denne oljen låne litt av denne kraftfulle energien når vi i perioder føler at livet er ustabilt og utrygt. Når gamle sår dukker opp til overflaten, kan Siberian Fir hjelpe deg å gi slipp og gå videre.... Mange av våre begrensende tankemønstre og vaner kan være arvet fra våre foreldre og fra generasjoner tilbake. Det er mer vanlig enn du tror. Pust inn Siberian Fir og gi slipp og bli fri fra gamle mønstre.

Den har en vidunderlig aroma som jeg bare elsker. Den er et fast element i diffuseren og under mine SPA-ritualer på badet, på tørrbørsten - eller i epsomsalt i badekaret. 

 • Ta en dråpe i hånden om du trenger trøst, ro og jording i vanskelige eller stressende perioder. Spesielt god i faser av livet med overganger. Pust dypt inn og kjenn at noe gir slipp og tenk at du skal finne din vei....
 • Ha i diffuser og kjenn på duften av skog, vinter og jul: eksempelvis Siberian Fir, Frankincense og Lemon. 
 • Ta 1-3 dråper og smør over hjertet, på håndledd og under fotsålene. Pust inn restene fra håndflaten din.
 • Ta 1-2 dråper under tunga, i kapsel eller vannglass for å finne ro
 • Drypp 3-4 dråper på en tørrbørste og børst hele kroppen din. Fantastisk før dusj! Børt hele tiden mot hjertet. Det setter fart på sirkulasjon og gir energi.
 • Lag badesalt med epsomsalt og Siberian Fir - ren spa-opplevelse.

8. BASIL - oljen for fornyelse

Basilikumoljen er kanskje ikke den oljen du forventet å se på denne listen? Men denne oljen har overrasket meg! Mange ganger. Og det tok lang tid før jeg oppdaget den. Basil dampdestilleres fra basilikumblader, stilk og blomster. Denne oljen er historisk brukt på grunn av sine gjenoppbyggende og energigivende egenskaper. Historien forteller at oljen ble kalt "kongen" - og ble brukt til salving av konger for å sende de trygt videre til neste liv.

Basilikum har overraskende mange naturmedisinske egenskaper og har vært lovprist som helbredende gjennom århundre. Den sies å virke beroligende, nervestyrkende med antidepressiv virkning (Kilde: Rolv.no/urtemedisin). 

Livet er fullt av stressfaktorer og det er lett å bli overveldet og anspent! Jeg har en lang historie med fatigue og lavt energinivå. Alle oljer som kan dra meg ut av en stresset og overveldet tilstand og gi meg ro er oljer jeg samler på og verdsetter høyt. Her er Basilikumoljen en av mine favoritter. Den er min "reset-knapp". Noen ganger smører jeg oljen rett på binyrene (bak på ryggen) for å gi støtte. Jeg tar også noen dråper Basil internt i kapsel, har den i badekaret eller i fotbad med epsomsalt-  eller jeg lager en styrkende oljeblanding med andre oljer:

 • 2-4 dråper i kapsel sammen med kokosolje for å finne ro. Du kan også dryppe 1-2 dråper under tungen. Dette gjør vi også også for å lindre og gi støtte under menstruasjon.
 • 3-5 dråper blandes med epsomsalt for et varmt bad dersom du er sliten eller stresset. Bland gjerne inn andre oljer (sitrus eller urteoljer).
 • 3-5 dråper i hånden, litt kokosolje, smør bak på ryggen over binyrene og under fotsålene for å finne ro/stresse ned morgen og før leggetid. Pust inn restene fra hånden dypt inn og ut 4 ganger.
 • Bland sammen med Wintergreen og kokosolje og smør over nakken for å stresse ned
 • Fokusblanding til diffuser: Basil, Clementine og Ginger. Eller Basil, Eucalyptus, Lemon og Rosemary. (Kilde: Gifts of the Essential Oils)
 • Min favorittprotokoll når jeg er sliten og har dratt strikken for langt: Balance smøres under føttene og over hjertet, 1 dråpe Frankincense under tunga, en dråpe Rosemary og Peppermint pustes inn fra hånden i 3 minutter. Lag deg en 10 ml rollerblanding med oljer som Basil, Clove, Petitgrain, Frankincense, Cinnamon Bark og Rosemary. Smør denne på ryggen flere ganger daglig og ved behov. 

9. WILD ORANGE - oljen for overflod og harmoni

Wild Orange kaldpresses fra villappelsin og er min gladolje nummer èn. Den er for meg en høyfrekvent og leken olje som løfter meg opp. Den er i bruk hver eneste dag. Den minner meg på at det er nok til oss alle her på jorda. Den tar meg bort fra å tenke tanker som begrenser meg og tilbake til øyeblikket. Her og nå. Den hjelper meg å gi slipp.... Alt dette er Wild Orange for meg!

Så hvorfor nevner jeg en sitrusoljer når tema er jording og ro? Jo, for noen ganger er det faktisk Wild Orange jeg trenger for å roe ned tankekjør og finne indre ro og jording. Vi lever i en verden full av overstimulans fra teknologi, tanker, lys og lyder. Det er kort vei fra ro til "fight and flight" hvor det symptaske nervesystemet aktiveres. Kroppen kommer inn i en tilstand som om det er "fare på ferde". Problemet oppstår når vi blir stucked i denne tilstanden. Mange blir det. Wild Orange er en av de oljene jeg bruker for å få meg tilbake til hviletilstand. 

Faktisk har flere av mine kunder Wild Orange som sin soveolje. Og årsaken til det er at noen ganger er det tankekjøret vi må bort fra for å finne søvnen om kvelden. Her kan Wild Orange være til god hjelp og støtte. 

Så, Wild Orange er fin å ta i bruk om du føler deg nedstemt eller tenker for mye. Jeg føler at Wild Orange gir meg en liten boost og stimulerer til et mentalt skifte i humøret mitt.

 • Ta en dråpe eller to i håndflaten og ta noen dype innpust fra håndflaten. Gjenta gjerne gjennom dagen.
 • Smør litt i nakken med kokosolje.
 • Ha 2-3 dråper Wild Orange i vannflasken din og drikk gjennom dagen.
 • Diffuserblanding: Wild Orange, Bergamot, Frankincense og Ginger (og evt Rose om du har). Prøv også Wild Orange, Cinnamon Bark og Ylang Ylang. (Kilde: Gifts of the Essential Oils).

10. ONGUARD - oljen for beskyttelse

Er du overrasket over at oljeblandingen OnGuard tas frem som jordingsolje? Det er nok ikke helt opplagt at denne skulle være med. Men det er en grunn til det. OnGuard er en kraftfull og styrkende oljeblanding fra doTERRA med eteriske oljer som Wild Orange, Clove (nellik), Cinnamon (kanelbark), Eucalyptus og Rosemary. 
 
OnGuard-blandingen er designet og utviklet for å styrke immunforsvaret vårt og beskytte oss mot "trusler" utenfra. Denne oljen brukes daglig her hos oss, spesielt mye høst og vinter hvor immunforsvaret trenger ekstra støtte. Husk, en jordet kropp har et nervesystem i balanse. Og med det følger også et sterkere immunforsvar. Alt henger sammen. 

I tillegg til at OnGuard styrker immunforsvaret mitt, så opplever jeg også at den styrker mitt indre selv! Den styrker mine energetiske grenser, noe som gjør det lettere å si nei. Når jeg føler meg sterk i meg selv, så føler jeg meg også jordet. Jeg bruker oljen aktivt i perioder hvor jeg føler jeg trenger støtte og mer beskyttelse energetisk. Det er mye negative energier i sving i verden nå. OnGuard er et av mine skjold mot negative energier, samtidig som jeg også bruker den forebyggende som beskyttelse antiviralt og bantibakterielt. 

 • Ta 1-3 dråper og bland ut med kokosolje og smør over hjerte og bryst, hals og/eller under fotsåler og ryggrad
 • Ta 1-2 dråper under tunga daglig for forebygging og beskyttelse. Evt rør inn i en teskje honning og spis eller ha i varmt vann.
 • Pust inn fra flasken eller ha i diffuser når du trenger økt beskyttelse eller noen brygger på noe

Jeg håper mine 10 tips til jordende oljer og oljeblandinger kan gi inspirasjon til å ta enda bedre vare på deg selv og dine. Ta godt vare på helsa di. Det er kun du som kan gjøre det. 

Har du ikke eteriske oljer, men er nysgjerrig, sjekk ut våre  månedlige gratiskurs eller ta kontakt for en uforpliktende oljeprat.