Tilbake til bloggen
 

doTERRA Turmeric eterisk olje: kraftfull gurkemeieolje!

matlaging og eteriske oljer muskler & ledd naturlig hud- og hårpleie spesifikke oljer May 26, 2021

Her kan du bli bedre kjent med Turmeric eterisk olje ("gurkemeieolje") og alle bruksområdene. Men først, la oss bli kjent med den magiske gurkemeieplanten!

"The warm earthy aroma of turmeric is grounding to the mind and emotions, and it can help promote feelings of relaxation" (Kilde: Modern Essentials) 

Gurkemeie - "det gyldne krydder"

Turmeric - elller gurkemeie på norsk kalles også for "det gyldne krydder" eller "indisk safran" på grunn av sin intense gyldne gulfarge. Gurkemeie er en del av ingefærfamilien og det finnes mer enn 130 ulike arter gurkemeie over hele verden. Den aromatiske gurkemeieplanten har nydelige gule blomster, men det er den gyldne roten som får det meste av oppmerksomheten.

I india er gurkemeie et av hovedkrydderne i kjøkkenet - og det brukes i dag som krydder til eksotiske retter over hele verden. I tillegg brukes den som fargestoff i matlaging og kosmetikk. Gurkemeie er også fortsatt mye brukt i religiøse seremonier i India.

doTERRA dyrker og høster sin gurkemeie i India og Nepal. Den eteriske oljen dampdestilleres fra gurkemeieroten og har en varm, pepperaktig og krydret smak og aroma.

Gurkemeie har blitt brukt som lindrende medisinsk urt i mer enn 4000 år i India, Sri Lanka og Kina. Innen indisk ayurveda er gurkemeie brukt for å styrke kroppens livsenergi, styrke fordøyelsen og mye mer. Flere og flere i Vesten oppdager de gode egenskapene ved gurkemeie, inkludert moderne medisin. 

Mer enn 1800 mennesker påvirkes av samarbeidet doTERRA har med bøndene i disse områdene. Mange flere landsbybeoere har kommet i lønnet arbeid, og bøndene får råd til å sørge for utdanning til  barna (se video øverst). Produksjonen av gurkemeieolje har blitt et viktig levebrød for mange landsbyer i Nepal.

Gurkemeieoljen Turmeric: tips til bruk!

Turmeric eterisk olje har raskt blitt en utrolig populær eterisk olje som har blitt "et must" i husapoteket for mange i mitt oljeteam. Stadig flere oppdager fordelene med den! Den er trygg å bruke både aromatisk, topisk på huden - og internt.

Her er noen brukertips:

  • Ta dråper internt for å styrke immunforsvaret
  • Ta 1-3 dråper i kapsel daglig for å støtte cellefunksjon og nerveystemet, gjerne sammen med Copaiba
  • Prøv Turmeric i hudpleie på grunn av sine antioksydantbeskyttende egenskaper, feks som spot-behandling eller i serum du lager selv
  • Prøv Turmeric i massasjeblandinger etter hard fysisk aktivitet og skade oppbyr. Virker oppbyggende.
  • Har du slitne eller vonde muskler, bruk oljen internt i en vegetabilsk kapsel og smør på 3-4 dråper utblandet med kokosolje på området for å hente deg raskere inn igjen. Her kan du også blande inn andre oljer, som for eksempel Copaiba og Frankincense for enda bedre effekt. Lag din egen roller med eteriske oljer som virker lindrende for muskler og ledd. 
  • Gurkemeieoljen kan fint brukes i matlaging, istedetfor eller sammen med vanlig gurkemeie. Prøv den i ris, supper, eggerøre eller krydrete og eksotiske retter. Du kommer langt med kun 1 dråpe. Husk at disse oljene er sterke, så start evt med å tilsette litt Turmericolje ved hjelp av "tannpirkermetoden"
  • Oljen egner seg også godt i te, eller hva med å lage din egen "Golden Milk" (gullmelk) med kokosmelk, honning, gurkemeieoljen, Ginger (ingefærolje) og Cardamom (kardemommeolje).
  • Den kan også brukes i hårpleie, da den virker beroligende for hodebunnen. Ha 3 dråper eterisk olje i 4 ss kokosolje. Du kan også blande inn andre eteriske oljer i hårkuren. Les mer om naturlig hårpleie her. Masser inn i håret og la virke 30 minutter før du har i shampo og balsam. 
  • Prøv Turmeric i diffuser. Den virker støttende på nervesystemet og kan være et bra alternativ om du ønsker en beroligende blanding i diffuseren, gjerne med Ginger - ingefærolje - og en sitrusolje.

  • Oljer som passer godt å blande med gurkemeieoljen Turmeric: Cinnamon Bark, Ginger, Cardamom, Grapefruit, Ylang Ylang, Wild Orange og Tangerine.

Personlig bruker jeg Turmericoljen mye internt, i te, gullmelk/golden milk og i kapsler sammen med andre oljer og fraksjonert kokosolje. Her er tips til noen gode kapsel-oppskrifter til intern bruk av Turmeric ved bruk av doTERRAs vegetabilske kapsler.

Mange av mine kunder bruke den eteriske oljen turmeric daglig i sine ritualer - og har virkelig fått erfare kraften i turmeroner med sine lindrende egenskaper. Les Malins fantastiske historie her: 

"Jeg må bare dele min fantastiske historie med dere. Jeg har i mange år slitt med smerter i kroppen og utmattelse. Jeg har kjempet meg igjennom hverdagen og bare såvidt holdt hodet over vannet. Jeg har mot alle odds greid å gå på jobb.  Utallige legemidler har jeg testet ut . Var i gang med utredning for fibromyalgi, ME og revmatisme. Så startet jeg på oljeeventyret. Lut lei av å være så sliten og ha så vondt hele tiden, begynte jeg å lese meg fram til hva jeg trengte å prøve. Turmeric oljen er magisk!!! To dråper i kapsel morgen og kveld sammen med en kapsel med turmeric pulver og sort pepper. Etter 2-3uker var smertene borte. Og jeg mener helt borte. Jeg begynner å få mer energi litt etter litt. Jeg elsker oljene mine. Tar også Copaiba og Frankincense under tunga morgen og kveld. Innimellom har jeg Marjoram i kapselen sammen med turmeric."  Malin Steen, oljebruker, mai 2021.

Foto: Jeg elsker Golden Latte eller såkalt "gullmelk" tilsatt dråper med gurkemeieolje, ingefærolje og kardemommeolje.

Les Hilde Meretes historie om betydning av gurkemeieolje:

"Turmeric har for meg vært helt avgjørende. Har slitt med mye smerter i nakke og skuldre. Etter jeg startet med en dråpe under tunga morgen og kveld, så har de smertene så og si forsvunnet helt". (Hilde Merete, oljebruker og -veileder, mai 2021)

 

Hør Dr. Hill i denne videoen hvor han forteller om nøkkelfordelene ved turmeroner i gurkemeie-oljen! 

Dersom du ønsker å gå mer i dybden av Turmeric-oljen og dens egenskaper og helsefordeler, kan jeg anbefale Dr. Axe sin 10-minutters video! 

 

Har du ikke kommet i gang med doTERRAs eteriske oljer ennå, kan jeg anbefale deg å bli med på vårt gratis minikurs i eteriske oljer. Da sender jeg eller en av mine oljeveiledere deg et sett med oljeprøver som du får opplæring i under gratiskurset. Kurset tar ikke mye tid og er lagt opp online med korte livesendinger som du også kan se i opptak. Les mer og meld deg på her.