Tilbake til bloggen
 

doTERRA Rosemary: støtter hårvekst, fokus og lettere pust

naturlig hud- og hårpleie spesifikke oljer Jan 27, 2023

Rosmarinolje er kanskje en av de mest undervurderte eteriske oljene til doTERRA. Du finner den i doTERRA sin Familiepakke, eller som enkelt-olje. Det er en olje som det har tatt meg tid å oppdage for alvor, men litt og litt har den vist frem kraften sin og overrasket meg! I dag bruker jeg den i alt fra matlaging, for å finne fokus, konsentrasjon og klarhet, for å stimulerende hårvekst , til tørrbørsting - og ikke minst som "styrkedråper" for binyrefunksjon og stoffskifte. Før vi går nærmere inn på alle disse bruksområdene, la oss se raskt på historien til Rosmarin-urten! 

Rosmarin gjennom historien

Urten rosmarin er en eviggrønn busk. En staude som kommer igjen - år etter år. Den eteriske oljen dampdestilleres fra nålene og stenglene på busken. Rosmarin har en lang historie som smakstilsetning i matlaging og kan brukes til kjøttretter (kylling, kalkun og lam), i supper, mos/potetmos, marinader, sauser og brød (foccaccia)! Rosmarinolje har også vært mye brukt i massasje og aromaterapi.

Men visste du at rosmarin er en av våre eldste kulturplanter og anses som hellig i gresk, romersk og egyptisk oldtidskultur? Den ble brukt som rensemiddel til å drive ut onde ånder og som beskyttelse mot pest og smittsomme sykdommer - og til å lindre luftveisproblemer, muskulære problemer, hud og hårproblemer. I alle tider har den også blitt ansett som en urt som gir klare tanker, mental fokus og som stimulerer hukommelsen.

NB! En liten forholdsregel som er grei å notere seg bak øret er at rosmarin skal unngås ved graviditet og ved høyt blodtrykk. Den skal heller ikke brukes av personer med epilepsi. Kilde: Modern Essentialsboken. Bland alltid rosmarinolje med fraksjonert kokosolje og bruk 1 dråpe av gangen. Oppbevares utilgjengelig for barn. 

Hvordan bruke Rosemary i hverdagen din?

Som du allerede har skjønt kan Rosemary brukes på utallige måter. Jeg håper disse forslagene kan sette deg på sporet til enda flere bruksområder: 

  • Hvem har vel ikke fått med seg Tik-Tok-trenden med Rosmarin-olje for å stimulere hårvekst? Trenden nådde også hjem til meg, for plutselig forsvant rosmarinoljene mine! Tenåringene kastet seg på trenden og oppdaget at "oj - mamma har jo rosmarinolje"! Det lages serum, det masseres i hodebunner og det dryppes i shampo og balsam. Du kan lage serum av kun rosmarinolje og gode baseoljer, eller blande inn flere stimulerende eteriske oljer og baseoljer. Her er forslag til pleiende hårserum for slitte hårtupper og for å stimulere hårvekst:

  • En av de tingene jeg kanskje har brukt Rosmarin til aller mest er i diffuser! På morgenen under frokosten med Peppermint og Wild Orange for å få ungdommen til å våkne og bli klar for dagen. På spisebordet når det gjøres lekser eller jobbes på hjemmekontor. Eller bare å dryppe en dråpe i hånden og puste dypt inn når det trengs et løft! Her er flere diffuseroppskrifter med rosmarinolje i:

  • En annen ting jeg har brukt Rosmarin mye til er som "styrkedråper" for binyrene mine og stoffskiftet mitt, og når jeg er sliten og tom! Da bruker jeg rosmarin i diffuser, puster den inn og bruker den som en del av binyreblandingen. Jeg bruker også et par dråper Rosemary i kapsel med Basil og andre binyrestøttende eteriske oljer hvis jeg er ekstra sliten i perioder. Se oppskrift på binyreblanding her (instagram)  Her er flere rollerblandinger som du kan bruke rosmarinolje i:

  • Prøv et par dråper Rosemary i forbindelse med tørrbørsting før du dusjer, gjerne sammen med oljer som Grapefruit eller Cypress. Et fantastisk oppkvikkende og helsebringende rituale som setter fart på sirkulasjonen - og sender appelsinhuden avgårde! 
  • Reiser du mye utenlands og snur opp ned på døgnets timer på grunn av endring i tidssoner bør du finne frem doTERRA sin Rosemary så fort som mulig - og smøre den under nesen sammen med Basil og litt kokosolje. Hvem vet, kanskje blir overrasket over hvor raskt din indre klokke tilpasser seg med litt støtte fra naturens essenser.
  • Bruk "tannpirkermetoden" når du skal bruke Rosemary i matlaging. Rene eteriske oljer er kraftfulle så prøv deg frem for en balansert smak. Bruk Rosemary i marinader, supper og sauser. Her er et par oppskrifter til inspirasjon: hummus og marinade! Les mer om eteriske oljer og matlaging her. 

 

Rosmarinolje og dens emosjonelle betydning

Strever du med å håndtere alle stressfaktorene i livet ditt - og å føle deg jordet i deg selv og egne følelser? Rosmarinolje kan være et kraftfullt verktøy for å håndtere egne følelser og koble deg til det som er viktig i livet, og skape en omgivelse som løfter opp og roer ned.

Rosemary kalles "oljen for kunnskap og overganger" og kan hjelpe den som går gjennom ekstreme mengder stress, endringer eller overganger. Endring i relasjoner. Ny bolig. Ny skole. Eller andre endringer i livet som påvirker oss. La rosmarin støtte deg gjennom frustrasjonen og vanskelighetene.

Ta en dråpe Rosmarin i hånden. Smør litt bak øret. Gni hendene sammen og hold over munn og nese og dypt inn noen ganger. Tenk at du får hjelp til å gå sømløst gjennom vanskelighetene du står i.

Du trenger ikke forstå alt som skjer. Stol mer på det du innerst vet er sant. Når du puster inn oljen vil de bittesmå molekylene reise hele veien til amygdala, som er den kjertelen i hjernen som holder på følelser av sorg, og det er kun duft som har tilgang inn hit. 

Les om forskning på Rosemary via pubmed her.

Se video med Dr. Axe om alle de fantastiske fordelene med Rosemary eterisk olje!