Tilbake til bloggen

Mine 5 beste oljetips for høst og vinter.

immunforsvar Sep 29, 2022

Når høst og vinter banker på døra går naturen i dvale. Det samme skjer på en måte med oss mennesker. Den naturlige rytmen i oss endres. Mindre sol og dagslys gjør sitt til at vi trekker mer inn i oss selv og inn i hytter og hus. Jeg liker å leve litt langsommere og spare krefter høst og vinter. Turer i skogen, yoga på matta hjemme, peiskos og strikking, varm te eller gullmelk, nærende supper og krydret mat som varmer sjelen. Jeg henter frem eteriske oljer av den mer kraftfulle sorten på denne tiden av året, da jeg føler jeg trenger mer beskyttelse, mer jording, og mer energi. Og jeg bruker oljene og diffuseren oftere. 

Mange opplever at immunforsvaret svekkes noe gjennom høst- og vintermånedene. Vi tåler mindre og blir lettere syke. Og det er også tyngre å holde humøret oppe for mange.

Heldigvis har vi en solid verktøykasse med eteriske oljer som kan styrke oss, lindre godt og støtte oss på ulike vis gjennom høst og vinter. Jeg håper at jeg med dette blogginnlegget kan inspirere deg til å finne gode naturlige løsninger som kan hjelpe deg og din familie på en måte som gjør det lettere å komme deg gjennom denne årstiden. Jeg går gjennom:

 1.  Finn frem urte- og krydderoljene dine
 2. Bruk OnGuard & DDR Prime forebyggende - og ekstra ved behov
 3. Lag rollerblandingen F.L.O.O.T
 4. Løft energi og humør med sitrusoljer!
 5. Fyll på med avstressende fotbad

TIPS 1: Finn frem urte- og krydderoljene dine!

Når høsten kommer liker vi gjerne å lage krydret mat for å varme oss opp fra innsiden. På samme måte bruker vi eteriske oljer. Så finn frem meste kraftfulle varmende eteriske urte- og krydderoljer du har! Black Pepper, Fennel, Cinnamon (kanelolje), Cardamom (kardemommeolje), Turmeric (gurkemeieolje), Ginger (ingefærolje), Juniper Berry (einebærolje), Marjoram, Oregano og Rosemary! 

Bruk krydder og urteoljer i matlaging for å gi ekstra beskyttelse - og for god smak! Husk at mange av urte- og krydderoljene er svært kraftfulle og potente, så her kan det være du må bruke tannpirkermetoden - eller en liten prøveflaske med mindre dråpeteller. Litt av gangen er regelen! Les mer om eteriske oljer i matlaging her. Hvis du ennå ikke har prøvd eplebiter som har ligget i vann med Wild Orange, OnGuard eller andre beskyttende eteriske oljer - prøv!

Jeg er veldig glad i te, og har alltid en dråpe styrkende Ginger/ingefærolje - med litt honning i tekoppen min.  Enkelte av krydderoljene, som Turmeric, Cassia kanel, Ginger, Black Pepper og Cardamom er også helt nydelig i Golden Latte -"gullmelk".

Varm opp melk eller plantemelk, tilsett honning og 2-3 dråper eterisk olje (feks 1 dråpe Turmeric, 1 dråper Cassia og 1 dråpe Cardamom). Pass på at melken ikke er for varm slik at de gode egenskapene ved den eteriske oljen beholdes.  

Eller hva med å lage en varm kopp kakao tilsatt en dråpe eller to med krydderoljer. Eller Peppermint!

De beskyttende krydderoljene egner seg godt i diffuser høst og vinter. Her er det fint å blande krydderoljene sammen med oppløftende mintoljer, sitrusoljer og/eller jordende treoljer. Prøv deg frem og finn den aromaen og stemningen du ønsker og liker. Uansett vil du gjøre noe godt for deg selv og de rundt deg ved å spre de aromatiske komponentene fra de kraftfulle krydderoljene i huset. 

TIPS 2: Bruk OnGuard & DDR Prime forebyggende - og ekstra ved behov

Eteriske oljer kalles "plantens immunforsvar". Gjennom tusener av år har naturen utviklet komplekse eteriske oljer som beskytter planten mot trusler utenfra. De eteriske oljene er plantens viktigste forsvar. Denne egenskapen kan vi mennesker benytte oss av! Vårt eget immunforsvar består av celler, vev og organer - som jobber konstant med å beskytte oss. Vi tenker sjelden på immunforsvaret vårt. Det er bare der. Det er stort sett når vi ikke føler oss bra, vi brygger på noe, eller vi blir syke - at vi tenker på det. 

Jeg liker å tenke at et sterkt immunforsvar fungerer som et skjold som beskytter meg - og jeg vil at det skal være sterkest mulig. Jeg liker å bruke OnGuard-produktene daglig for å styrke "skjoldet" mitt, hele året rundt - og ekstra mye høst og vinter. Og er vi så uheldige at vi blir syke så bruker vi ekstra mye for å lindre og for å støtte kroppen raskere gjennom. 

I tillegg til OnGuard bruker jeg oljeblandingen DDR Prime for ekstra beskyttelse. Denne unike oljeblandingen er satt sammen av kraftfulle eteriske oljer som har ulike egenskaper knyttet til ulike celleprosesser som foregår i kroppen vår til enhver tid. Les mer om DDR Prime her.

HER ER MINE TIPS:

 • 1 kapsel OnGuard+ (ferdig kapsel) og 1 softgel DDR Prime (ferdig kapsel) til frokost året rundt..
 • OnGuard roller med kokoslje smøres under føtter 1 gang om dagen høst og vinter
 • 1 kapsel PB Assist probiotika daglig for å styrke og beskytte tarmhelsen. Husk: Opptil 70 prosent av kroppens immunforsvar sitter i tarmen, så mage- og tarmhelse er avgjørende for å holde seg frisk og bekjempe infeksjoner.
 • Bruk ZenGest oljeblanding for å styrke beskytte mage og fordøyelse gjennom høst og vinter. Her bruker jeg gjerne ZenGest sofgel og smører ZenGest over magen og under føtter ved behov.

TIPS 3: Lag rollerblandingen F.L.O.O.T 

Noen ganger er det bare sånn at du ikke kommer unna. Når jeg kjenner det kiler og skurrer i halsen, hva gjør jeg da? Jo, da gjelder det å handle raskt, og komme i gang med å støtte kroppen så fort som mulig. Som nevnt lenger opp bruker jeg da OnGuard og DDR Prime hyppigere gjennom dagen. Jeg tygger gjerne DDR Prime flere ganger gjennom dagen (obs - den er sterk!). I tillegg har jeg OnGuard + Lemon + en dråpe Oregano i diffuseren og lar den gå i rommet jeg er i.

Jeg har alltid en 10 ml rollerflaske klar med oljeblandingen F.L.O.O.T klar for sånne perioder! Den smører jeg hyppig under fotsålene og opp og ned ryggraden om jeg kommer til der! 

F= Frankincense - L= Lemon -  O =OnGuard - O=Oregano - T=TeaTree (Melaluca)

F.L.O.O.T er en ekstra kraftfull oljeblanding som gir den nødvendige ekstra støtten ved behov. Du kan også lage deg en kapsel med de samme eteriske oljene. NB! Jeg anbefaler kun doTERRAs eteriske oljer for intern bruk, pga sikkerhet og renhet.

NB! For barn anbefaler jeg at du bruker KUN 2 dråper av hver eterisk olje - og resten kokosolje. For de minste barna er et alternativ å bruke oljeblandingen Stronger som inneholder mildere immunstyrkende eteriske oljer - og blandingen er tilpasset barnas behov.

TIPS 4: Løft energi og humør med sitrusoljer!

Når dagene blir kortere og vi får mindre sol og lys er det lett å kjenne på nedstemthet, føle seg sliten og at energien daler. Det skjer noe med signalstoffene i hjernen.

Nå må vi over på sitrusoljene! Jeg liker å bruke sitrusoljer forebyggende gjennom høst og vinter! Sitrusoljene kalles ofte for "happy oils" av en grunn. Studier viser at de aromatiske komponentene i enkelte sitrusoljer kan krysse blod-hjerne-barrieren når du puster de inn. Nerveceller i nesen fanger opp aromaen - og sender beskjeder via luktenerven videre til hjernen. Hjernen mottar "duft-beskjeden" gjennom det limbiske system - som er direkte koblet til vår emosjonelle tilstand.Det finnes mange studier som viser hvordan potente sitrusoljer har en oppløftende effekt på oss. Husk at hver og en av sitrusoljene har sin unike kjemi og påvirker oss ulikt. Derfor liker jeg å bruke flere sitrusoljer om hverandre. 

HER ER NOEN AV SITRUSOLJENE JEG LIKER ALLER BEST: Bergamot - Grapefruit - Wild Orange - Tangerine - Lemon - Lime og Green Mandarine.

Pust en dråpe eller to dypt inn fem ganger fra hånden - gjerne flere ganger gjennom dagen eller ved behov. Ha 1-3 dråper i vannflasken din og drikk gjennom dagen (bruk alltid glassflaske eller termoflaske - og KUN rene eteriske oljer godkjent for intern bruk). Videre, bruk sitrusoljer i diffuser sammen med treoljer (for ro og stresse ned) og oppløftende mintoljer.  

Jeg liker også veldig godt å bruke de ferdige "følelsesblandingene" til doTERRA forebyggende gjennom hverdagen min. Blandingen Cheer inneholder både sitrusoljer og krydderoljer - og er designet for å gi god støtte for de som føler dagene er tyngre høst og vinter. Smør på pulspunkter, i nakken, bak ører, på håndledd, tinning - og pust inn fra hånden. Liker du krydderoljer vil du elske Cheer, med et hint av søt vanilje. Jeg liker også oljeblandingen Motivate med mintoljer og sitrusoljer til samme formål.

Nå som du har forstått hvilke eteriske oljer som kan virke oppløftende, prøv deg frem med å lage egne blandinger også. Bland oppløftende sitrusoljer med oppløftende mintoljer, balanserende blomsteroljer og jordende treoljer. Her er et eksempel:

TIPS 5: "Fyll på" med avstressende fotbad

Det siste tipset handler om føttene våre. De har vi en tendens til å glemme. Å komme i gang med regelmessige fotbad 15-20 minutter gjør underverker for stress, humør, energinivå, søvnmønster, muskelvondter og -spenninger - og er helt klart et av det beste helsegrepet jeg har gjort for meg selv og ungdommen her i huset. 

Alt du trenger er en balje, mineralrikt epsomsalt, eteriske oljer - og tid!

Føttene våre er fundamentet vårt og bærer oss gjennom livet. Hele kroppen er koblet til føttene. I følge gammel egyptisk legekunst gjenspeiler føttene våre hele kroppens deler og organer. Vi har store porer under føttene, så eteriske oljer absorberes lett. Det tar bare 2 minutter etter påføring av eteriske oljer under fotsålene før du finner spor etter oljen i blodet.

Epsomsalt finner du på helsekost. Epsomsalt er en naturlig mineralforbindelse av magnesium og sulftat. Sulftaene renser ut giftstoffer og gir bedre næringsopptak. Magnesium er et viktig mineral som påvirker mange prosesser i kroppen vår. Huden vår absorberer magnesium lett. Dessverre har fleste av oss magnesiummangel på grunn av mineralfattig kost og dårlig jordsmonn.

Bland avslappende jordende eteriske oljer i epsomsaltet og bland godt inn i det passe varme vannet i baljen. Sett deg ned. Pust dypt inn med magen. Skru av TV og mobil - og finn frem en god bok. Jeg tipper du kommer til å elske det. Mitt beste tips er å ta fotbad minimum to ganger per uke gjennom høst og vinter. 

FORSLAG TIL ETERISKE OLJER FOR FOTBAD: 

 • Lavendel, Frankinence, Roman Chamomile for avslapning
 • Peppermint, Cypress og Aromatouch for sirkulasjon
 • Peppermint, Rosemary, Grapefruit for å løfte humøret
 • Lavendel, WIld Orange, Balance, Serenity og Adaptiv for søvn
 • Wintergreen og Lemongrass for hovne føtter
 • Rosemary, Marjoram, Lemongrass og Juniper Berry for slitne føtter og muskelvondter

 BASISOPPSKRIFT TIL FOTBAD:

 • 1,5 dl epsomsalt
 • 5-10 dråper eterisk olje