Tilbake til bloggen

6 doTERRA-favoritter for deg som trener, uansett nivå!

diffuser kosttilskudd/oljekapsler metabolsk helse muskler & ledd Apr 10, 2024

"Hva med eteriske oljer eller doTERRAs produkter for idrettsutøvere" er et spørsmål jeg får med jevne mellomrom. Jeg er håndballmamma til to jenter som i flere år har satset på idretten sin. Life Long Vitality, Deep Blue-serien, probiotika og enzymer OG rene eteriske oljer har vært vårt "hemmelige våpen" og uvurderlig støtte for jentene i sin treningshverdag som håndballspillere. 

Uansett om vi snakker toppidrettsutøvere, breddeutøvere eller mosjonister, så er det alltid et spørsmål om å finne gode og trygge løsninger - både for å holde seg friske gjennom sesongen, redusere sjansen for skader, restituere raskere, bedre søvn, nok hvile - og prestere bedre! Jeg håper at jeg med dette blogginnlegget kan vise vei til hvilke helt naturlige løsninger som trygt kan benyttes for å støtte utøveren gjennom alt dette!

ALLER FØRST; VIKTIGHETEN AV RENHET OG TRYGGHET

En av nøkkelfaktorene som skiller doTERRA fra mange andre selskaper i bransjen er en nådeløs fokus på kvalitet og renhet. doTERRAs eteriske oljer og produkter er sertifiserte som CPTG - dvs Certified Pure Therapeutic Grade. Det innebærer et rigid system for testing som sikrer at de eteriske oljene og produktene som inneholder eteriske oljer er helt rene og naturlige.

For idrettsutøvere som konkurrerer på aller høyeste nivå er renhet og sikkerhet helt kritisk. The Cologne List - eller Kölners Liste - styres av det tyske antidopingsbyrået German National Anti-Doping Agency (NADA) - og fungerer som en ressurs for utøvere for å verifisere og sikre tryggheten for ulike produkter - inkludert kosttilskudd.

doTERRAs forpliktelse er å alltid levere renhet og kvalitet, noe som tydeliggjøres gjennom partnerskapet med nettopp The Cologne List. Dette samarbeidet sikrer at flere av doTERRAs produkter anses som trygge i bruk for toppidrettsutøvere i konkurranseidretter. 

Når det gjelder WADA anser de ingen produkter som trygge i bruk. Her er det opp til idrettsutøveren selv å være kjent med WADAs liste over forbudte stoffer. Ingen eteriske oljer er nevnt i denne listen, og vi kjenner heller ikke til at noen av ingrediensene i doTERRAs prdoukter er inkludert  i WADA-listen over forbudte stoffer. 

 

FAVORITT NO 1: Life Long Vitality - selve grunnmuren

Idrettsutøvere har et større behov for tilførsel av næringsstoffer på grunn av krevende treninger og konkurranser. Life Long Vitality er et kosttilskudd basert på wholefoods som er designet for å dekke næringshull gjennom tilførsel av biotilgjengelige og essensielle næringsstoffer, metabolsk støtte og kraftfulle antioksydanter. En viktig brikke i utøverens daglige rutiner for å yte sitt ytterste. 

Life Long Vitality er godkjent av The Cologne List og består av de tre produktene 

  • Alpha CRS+ - "superheltene for cellene våre". CRS står for "Cell Renewal System" (celle-fornyelse-system). Alpha CRS+ er basert på forskning  og alt Alpha CRS+ handler om er å hjelpe kroppen, cellene og mitokondriene å produsere energi selv! 
  • xEO Mega - Omega 3 med vitamin D, A og Astaxanthin. xEO Mega er så mye mer enn et standard omega 3-produkt! Her finner du en helt unik blanding av vitamin D, vitamin A, høykvalitets marine omega 3-fettstyrer og omega 3 fra planter - i tillegg til den kraftfulle og svært så beskyttende antioksydanten astaxanthin (mye brukt innen anti-agingindustrien).
  • Microplex VMz - en balansert blanding av 22 matbaserte essensielle vitaminer og mineraler. Whole-food-formula med en balansert blanding av kraftfulle planter og botaniske ingredienser som øker opptaket av de essensielle næringsstoffene betydelig

Les mer omLes mer om LLV - Life Long Vitality her

Å innføre Life Long Vitality i utøverens daglige rutiner kan være en gamechanger. Som med alle andre kosttilskudd råder vi idrettsutøveren å rådføre seg med trener, lege eller terapeut før man setter i gang. 

FAVORITT NO 2: Deep Blue-serien - muskelstøtte, lindring og raskere restitusjon 

Vi kan ikke snakke om idrettsutøvere, trening og restitusjon uten å snakke om Deep Blue! Idrettsutøvere pusher ofte kroppen sin til det ytterste, noe som lett kan føre til muskelplager, stølhet, inflammasjoner og smerter. doTERRA's Deep Blue består av ulike lindrende produkter som inneholder eteriske oljer og ingredienser som er målrettet for akkurat dette formålet. 

Perfekt før og etter trening for atleter, idrettsutøvere, mosjonister - og for deg og meg  som av ulike grunner har våre problemområder i muskler og ledd. 

Les alt om Deep Blue her!

FAVORITT NO 3: Førsteklasses probiotika og enzymer - atletens "Missing Link" 

Mitt inntrykk er at mange idrettsutøvere er gode på kosthold og tilskudd som proteiner, omega 3, vitaminer og mineraler - men har mindre fokus på probiotika og enzymer. Enzymer og probiotika er kanskje mindre sexy enn proteintilskudd, men kan ha en avgjørende betydning for rask heling etter tunge treningsøkter og ikke minst etter skader....

Tarmen er "hjemsted" for billioner av bakterier, både gode og dårlige, som spiller en avgjørende rolle for fordøyelse, næringsopptak - men også humørregulering! En tarm i balanse kan for en idrettsutøver bety forskjellen mellom å treffe et platå og nå nye personlige rekorder. En av mine utøvere her i huset har cøliaki, så jeg har god erfaring med akkurat dette. 

Her er de tre viktigste doTERRA-"nøklene" for å sikre en sterk fordøyelse for idrettsutøveren: 

  1. ZENGEST: Eterisk oljeblanding med eteriske oljer fra urter som er godt kjent for sine kraftfulle fordøyelsesegenskaper. Gir naturlig lindring fra sporadisk ubehag i magen, overspising, fremmed mat på reiser osv. ZenGest kan hjelpe deg å beskytte tarmen og holde systemet i gang! Tas gjerne daglig - og ekstra etter måltid om man trenger det.
  2. PB Assist+: Dette potente probiotiske tilskuddet gir en kombinasjon av gunstige bakteriestammer som støtter den generelle tarmhelsen. Med sin unike dobbelkapsel-teknologi sikrer PB Assist at de sårbare bakteriekulturene når dypt i tarmen - dit de trengs mest - og gir varig støtte til fordøyelsessystemet. PB Assist kan også bidra til lå styrke immunforsvaret, slik at du holder kroppen i gang og er mindre utsatt for sykdom gjennom sesongen.
  3. TerraZyme: Så er vi over på enzymene - og forbedring av næringsopptak! Kanskje spiser du alle de riktige næringsstoffene og tar de beste tilskuddene, men absorberer du de effektivt nok? TerraZyme er proppet med en proprietær blanding av enzymer som hjelper til med fordøyelsen av proteiner, fett, karbohydrater og fiber. Ved å bryte ned mat mer effektivt, hjelper Terrazyme med å lindre fordøyelsesproblemer og sikrer at kroppen din kan utnytte næringsstoffer mye mer effektivt.

FAVORITT NO 4: MetaPWR Advantage - kollagen med NMN

Kollagen er det som holder cellene og kroppen vår sammen. Når vi er unge består kroppen av 30% kollagen, men prosentandelen daler raskt med alderen. Høyintensiv trening kan også belaste skjelett-systemet vårt betydelig - og da kan kollagentilskudd være et verdifullt verktøy for å opprettholde god benhelse - og forebygge skader - sammen med et balansert kosthold og gode treningsrutiner. Husk også at når du blir skadet vil kroppen produsere kollagen i området for å reparere skadet vev. Tar det lang tid å heles etter en skade kan du ha kollagenmangel. 

Det finnes 28 kollagentyper som vi vet om i kroppen vår. Men, det meste av kollagenet du får kjøpt i dag har 1 eller 2 typer av de 28 kollagentypene vi trenger. Kollagentilskuddet "MetaPWR Advantage" tilfører kroppen 9 typer marint kollagen i biotilgjengelig tripeptidform. Hver og en av disse tripeptidene støtter ulike biologiske systemer - fra benstyrke til hudelastisitet. I tillegg inneholder MetaPWR Advantage naturlig NMN, Reservatrol og 11  andre ingredienser. Sammen støtter disse kroppens regenerasjonsprosesser på en helt unik måte. 

En annen ting som skiller doTERRAs kollagen fra andre er at det har et transportsystem som gjør det 12 ganger mer biotilgjengelig enn de fleste andre produkter. Mange opplever økt mobilitet, bedre hudelastisitet og raskere restitusjon med Advantage. NB! Advantage er uten GMO, gluten, melk, soya, tilsetningsstoffer, søtningsstoffer, emulgatorer osv.  

Les mer om MetaPWR her. 

FAVORITT NO 5: Planteproteiner med sjokolade- eller vaniljesmak

Proteiner er et ekstremt viktig makronæringsstoff og kritisk for å bygge muskler, kontrollere apetitt, gi kroppen energi og nok stamina til funksjoner som å bygge celler og støtte immunsystemet vårt. Med andre ord er det helt essensielt at vi får i oss nok proteiner.

doTERRAs planteproteinpulver inneholder fire viktige kilder til proteiner; proteinisolat fra erter,
proteinkonsentrat fra kikert og proteinkonsentrat fra ris og potetprotein. I tillegg inneholder det MCT-olje. MCT-olje er mellomlange vegetabilske fettsyrer som du finner i kokosolje. Dette er fettsyrer som gir oss energi uten å påvirke blodsukkeret - og som dermed bidrar til et stabilt blodsukker. MCT-olje passer godt å innta i forbindelse med trening når du trenger å bevare energien gjennom lange treningsøkter. Derfor er planteproteinet også godt egnet som en enkel shake før/etter trening.

Les mer om planteproteinet her. 

FAVORITT NO 6: Eteriske olje-ritualer

Vi har brukt mye eteriske oljer både topisk, internt og aromatisk i forbindelse med restitusjon, lindring av smerter og småskader, massasje og fotbad. Her er tips og forslag til hvordan du som mosjonist eller idrettsutøver kan bruke rene eteriske oljer i din treningshverdag:

Våkne opp med diffuser

Start dagen med å sette på diffuser med en blanding av Peppermint og Wild Orange eterisk olje. Denne kombinasjonen hjelper deg å vekke sansene, booste energi nivå og gir mental klarhet - og forberede deg for dagen.

Lindrende fotbad for ømme og slitne føtter

Ha 2 dl epsomsalt i en balje og tilsett 5-10 dråper av enten kjølende Deep Blue eterisk olje eller avslappende Aromatouch oljeblanding. Fyll på med varmt vann og sitt med føttene i vannet i ca 20 minutter mens du slapper av. En helt genial måte å få slitne muskler til å slappe av og restituere raskere. Etter fotbad tørk føttene og masser inn en god baseolje og gjerne Deep Blue krem eller oljeblanding oppå der. 

Massasje og fotmassasje 

Masser inn oljeblandingen Aromatouch eller Deep Blue oljeblanding på sårbare områder hvor du har spenninger før trening, feks legger, knær, skuldre, korsrygg osv. Du vil kjenne at sirkulasjonen i området øker og det føles behagelig. 

Finne fokus før trening og konkurranse 

Lag deg en eterisk oljeblanding i en 10 ml roller med eteriske oljer som for eksempel Peppermint, Frankincense og Wild Orange. Smør blandingen på pulspunkter på håndledd, bak i nakken og bak ørene før trening eller konkurranse for en naturlig energiboost og for å forsterke fokus. Pust inn blandingen dypt inn fra hendene. 

Bedre pust med Eucalyptus og Lemon

Pust inn en blanding av Eucalyptus og Lemon eterisk olje for å støtte respirasjonssystemet før fysisk aktivitet. Ta en dråpe av hver eterisk olje i hendene, gni hendene sammen og pust inn dypt.

Redusere stress med jordende eteriske oljer

Er du idrettsutøver og har stress i livet kan du kombinere dype pusteøvelser med beroligende eteriske oljer som Lavendel eller Frankincense. Ta dråper i hånden og pust dypt inn - fokuser på pusten - og kjenn at stresset slipper tak og du blir mer sentrert. 

Du kan også få dagens stress til å slippe tak ved å sette på diffuser på kvelden med eteriske oljer som Lavendel og Wild Orange - eller oljeblandingen Balance eller Serenity. Det øker sjansene for at du finner ro på kvelden og får en bedre natts søvn, som er helt avgjørende for god restitusjon.

Sitrusoljer i drikkevann 

Ha dråper med rene sitrusoljer i vannflaska di - for eksempel Lemon, Wild Orange, Grapefruit eller MetaPWR oljeblanding. Pluss en klype havsalt! På denne måten holder du deg godt hydrert og du er bedre rustet til å prestere! Bruk alltid glassflaske - og kun eteriske oljer sertifisert for intern bruk.

Lytt til kroppen og prøv deg frem for å finne de eteriske oljene som fungerer for deg. Vi er alle ulike, har ulike utfordringer og ulike grad av preferanser og sensitivitet.

Oppsummert kan doTERRAs eteriske oljer og oljeprodukter være et godt og naturlig alternativ for idrettsutøvere som søker å forbedre sine prestasjoner eller økt grad av velvære.

Ta gjerne kontakt for mer info om doTERRA for idrettsutøvere!