Tilbake til bloggen

doTERRA Basil: Basilikumolje. Min beste binyrestøtte.

kvinnehelse & hormoner spesifikke oljer stress og søvn Aug 22, 2022

På tide å se nærmere på en av mine aller største oljefavoritter: BASIL - eller basilikumolje - oljen for fornyelse! Kanskje den eteriske oljen som har overrasket meg aller mest, og som ofte gir en umiddelbar effekt. Jeg forbinder jo basilikum med pesto og italiensk mat, ikke sant? 

I dag er Basil det første jeg griper tak i når jeg eller ungdommene mine kjenner at vi tøyer strikken for langt: sliten, slapp, utmattet, stresset.

Basil er en olje jeg alltid må ha tilgjengelig. Den minner meg på at nå er det på tide å stoppe opp, lytte innover og gire ned noen hakk. Da klarer jeg som oftest å hente meg inn før det går for langt. Basil har ettehvert vist seg å være  av de viktigste elementene i verktøykassa mi, når det gjelder å nære binyrene. I en stressa hverdag får binyrene ofte kjørt seg. Binyrene er to små men viktige kjertler som produserer hormoner som er svært viktige for kroppen vår.

Før jeg gir deg noen fine oppskrifter på hvordan du også kan bruke Basil for å styrke binyrene dine og mange andre ting, la oss se litt nærmere på planten!  

Basilikumoljens egenskaper og kjemi 

Basilikumolje dampdestilleres fra bladene på basilikumplanten. Det finnes utallige studier omkring Basilikums mange fordeler. Den har en varm, krydrete og urteaktig aroma. Den er naturlig nok super i matlaging på lik linje med selve basilikumurten; i marinader, dressinger, pasta, pizza og annen middelhavsmat! Basilikum har en evne til å beskytte mot miljøtrusler. Enda en grunn til å bruke den i matlaging! 

Basilikumplanten og den eteriske oljen har et svært høyt innhold av den kjemiske komponenten linalool, som gjør at den har helt unike egenskapen at den støtter kroppen i jobben med å roe ned nervesystemet - roe ned stress og spenninger. Basil er en av flere eteriske oljer som virker støttende for nervesystemet vårt:

 

Forslag til hvordan bruke Basil eterisk olje i hverdagen din

Basil kan du trygt bruke på alle måter - aromatisk, topisk og internt:  i diffuser sammen med andre eteriske oljer for å finne fokus og skape en rolig atmosfære i rommet, puste inn fra hånden for å roe ned stress, smøre på huden for massasje - og ikke minst ta internt for å  roe ned stress og støtte nervesystemet. 

Her kommer konkrete tips og oppskrifter som viser hvordan du kan implementere Basil som løsning på mange av hverdagens små utfordringer - og som støtte for både kropp og sinn. 

 • BINYRESTØTTE FOR EN STRESSET SLITEN KROPP: Ta 2 dråper Basil og litt kokosolje - eller 2 dråper Basil og 2 dråper Rosemary og smør bak på nedre del av ryggen (rett under ribbena) hvor nyrer og binyrer er lokalisert. Kjenn etter hvordan kroppen raskt henter seg inn igjen. Du kan også smøre restene bak ørene og pust dypt inn fra hendene. Dette gir et umiddelbart løft når jeg er sliten, stressa eller har lite energi. Jeg tar også ofte 2-3 dråper Basil i veggie-kapsel sammen med litt koksolje for å støtte binyrene mine. Her er forslag til ritualer jeg bruker daglig eller i perioder for å styrke binyrene mine: Basil og Rosemary er også fine i diffuser sammen med en sitrusolje.

 • ROLLERBLANDING FOR BINYRESTØTTE: Det finnes flere eteriske oljer som støtter binyrene: Basil, Tulsi/Holy Basil, Black Spruce (svartgran), Geranium, Rosemary, Frankincence og Grapefruit. Prøv deg frem. Her er en oppskrift du kan teste ut som en start. Basil anser jeg som den aller viktigste oljen i blandingen.

 • FORBIGÅENDE ØREVONDT: Smør 1 dråpe Basil, 1 dråpe Lavender og 1 dråpe Melaluca sammen med litt kokosolje bak ørene og på benet bak øret. Du kan også ta en dråpe av hver på en bomullsdott og legg løst inntil øregangen. Husk at du ikke skal dryppe eteriske oljer inn i øret. Andre kombinasjoner du kan teste ut er Basil og Geranium. Gjenta i løpet av dagen dersom en gang ikke er tilstrekkelig. 

 • ROLLERBLANDINGEN "HAPPY EARS" FOR SMÅ BARN MED ØREPLAGER: Har du barn som er mye plaget med ørene lag gjerne en 5ml rollerflaske med 1 dråpe Basil, 1 dråpe Lavender og 1 dråpe Melaluca og resten fraksjonert kokosolje. Dobbelt antall dråper til 10 ml. Smør bak ørene før leggetid. Gjenta ved behov.

 • LINDRE MENSTRUASJONSKRAMPER: Ta 3 dråper Basil og 3 dråper Clary Sage og litt fraksjonert kokosolje og smør over nedre del av magen og korsrygg for å lindre under første dag av menstruasjon. Smør gjerne på hyppig/hver time om du har behov for det. Husk å drikke mye vann gjennom dagen.
 • NÆRE OG ØKE MELKEPRODUKSJON VED AMMING. Smør Basil, Fennel eterisk olje og koksolje over/rundt brystet 1-2 ganger daglig. Unngå brystvortene slik at babyen ikke får oljene i munnen ved amming.

 • VONDE SKULDRE: Bland 3 dråper Basil, 3 dråper Wintergreen og 4 dråper Peppermint med litt fraksjonert koksolje. Smør over vonde skuldre. Gjenta gjerne flere ganger samme dag. Ønsker du enda mer kraft kan du smøre Deep Blue-krem lagvis over oljeblandingen.  
 • LEGGKRAMPER: Bland sammen 4 dråper Basil, 2 dråper Lemongrass og 2 dråper Marjoram med litt fraksjonert koksolje og masser inn området. Er du plaget med kramper kan du lage deg en ferdig rollerblanding eller pipetteflaske med de samme eteriske oljene i angitt blandingsforhold.  
 • BASIL I FOTBAD: Bland 2-3 dl med rent epsomsalt med 5-10 dråper eterisk olje for et avstressende fotbad, feks Basil, Balance, Frankincense eller en frisk sitrusolje. Jeg bruker også ofte Aromatouch oljeblanding som også inneholder Basil.
 • DAGLIG LEVERSTØTTE: Bland 4 dråper Basil, 4 dråper Myrrh, 4 dråper Cypress og omtrent samme mengde fraksjonert kokosolje og smør daglig over leverområdet. Du kan også smøre blandingen over reflekspunktet for lever på føttene. 
 • BASIL I DIFFUSER: Test den gjerne i diffuser, sammen med andre eteriske oljer som Lime, Bergamot og Peppermint - for å skape en rolig og avslappende atmosfære i rommet. Når jeg har Basil i diffuseren holder det med 1-2 dråper, som jeg kombinerer med andre eteriske oljer. Her er flere tips til diffuseroppskrifter med Basil:

 • BASIL I HAGEARBEID: Ja, faktisk! Basil er en super olje å bruke i hagearbeidet for å holde "bugs" unna plantene dine - og til å få blant annet tomatplantene til å trives bedre. Les mer om dette i bloggen min. 

Basil som emosjonell støtte- oljen for fornyelse.  

Hverdagens gjøremål, plikter og stress har en tendens til å ta overhånd. Da er det kort vei til symptomer på utslitte binyrer: fatigue, lite energi, overveldet, utmattet, problemer med å håndtere de enkleste hverdagslige ting.

Dette er tilstander som jeg har god erfaring med og i kjent på siden jeg var i 30-årene. Jeg har med årene lært meg å kjenne etter hvor grensene mine går, i tillegg til at jeg har funnet en verktøykasse som gir ekstra støtte i hverdagen - for å unngå at jeg havner der igjen - og til å løfte meg opp om jeg går for langt noen ganger. Duften av Basil eterisk olje gir styrke til hjertet og ro i sinnet. Dette er en fantastisk olje for de som lever under mye mentalt stress og kjenner på utbrenthet. Basil styrker binyrene slik at de bedre evner å hente seg inn og få kroppen tilbake til sin naturlige rytme med søvn, aktivitet og hvile. 

Test ut noen av oppskriftene høyere opp og kjenn etter selv. I tillegg er Basil i følge boken "Essential Emotions" til god hjelp for den som sliter med negative vaner. Den gir håp og optimisme til en sliten sjel. Ved å ta i bruk Basil vil den naturlige energien i kroppen og sjelen øke og hjelper oss tilbake til en bedre balanse. 

ANDRE RELATERTE BLOGGINNLEGG: