Mine minikurs
Tilbake til bloggen
 

doTERRA Green Mandarin - sitrusoljen for ditt rene potensiale

spesifikke oljer Oct 23, 2022

I denne bloggen vil du både bli bedre kjent med den eteriske oljen Green Mandarin, men også få bli med meg på en reise til Sicilia og Reggio Calabria  - som er ett av stedene hvor denne spesielle sitrusoljen produseres.

Men aller først; Mandarintreet kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia og Filippinene. I dag er de i spesielt stor overflod i Brasil og Italia, hvor det er optimale forhold for vekst og trivsel. Det er også i disse landene doTERRA fremstiller sine mandarinoljer. 

Mandarintreet gir oss en overflod av frukt - og av disse kan vi fremstille tre ulike eteriske oljer. Disse fremstilles utfra hvor i modningsprosessen frukten er:

  • GREEN MANDARIN fra grønn umoden frukt (uttynning og nedfallsfrukt)
  • YELLOW MANDARIN fra semi-moden frukt
  • RED MANDARIN fra rød eller orange moden frukt.

Tre eteriske oljer med ulik kjemisk struktur og helt ulik aroma. Alle tre er oppløftende, lette og friske eteriske oljer - som kan gi oss god støtte gjennom livets faser - og når livet blir for alvorlig.

doTERRA med bærekraftighet i fokus

Mandarintrær ble opprinnelig dyrket for å høste den orange eller røde modne frukten. Men for å få en best mulig avling må trærne tynnes mens frukten fortsatt er ung og umoden. Inntil 60-70 prosent av den grønne umodne frukten fjernes fra trærne i uttynningsprosessen. Tidligere ble mye av denne frukten kastet eller liggende på bakken for å brytes ned.

Å bruke nedfallsfrukten til å fremstille GREEN MANDARIN-olje gjør at doTERRA bidrar til å gi bønder flere muligheter med avlingen sin. doTERRA har gjort en stor innsats med å få mange familiedrevne sitrusbønder til å gjenåpne sine virksomheter - og ivareta den italienske sitruskulturen. Dette har hatt stor betydning for økonomien i blant annet Calabria-regionen ytterst på "Italias tå". Mange småbønder og innhøstere drar fordeler av det tette samarbeidet med doTERRA.  

Hvordan fremstilles Green Mandarinoljen?

Den eteriske oljen fra umoden grønn mandarinfrukt fremstilles ved hjelp av kaldpressing og/eller skraping på skallet. Her brukes ingen varme eller kjemikalier i prosessen, kun vann og maskiner som skraper på skallet. Oljen slipper tak fra skallet og føres videre med vann til en sentrifuge hvor oljen blir skilt fra vannet. Voala; du har 100% ren Green Mandarinolje. 

Resultatet er en spennende og helt unik eterisk olje blant sitrusoljene - både når det gjelder smak og bruksområder. Green Mandarinoljen har en søtlig, sitrusaktig aroma med et hint av mild blomsterduft. 

I denne videoen ser du prosessen fra frukt til eterisk olje. 

Min Green Mandarin Sourcing-tur til Sicilia og Calabria

Før vi ser nærmere på bruksområdene til Green Mandarin må du bli med en tur til et av doTERRAs sitruspartnere i Itallia. For meg var dette en drøm som gikk i oppfyllelse. Green Mandarin har vært en helt spesiell sitrusolje for meg de siste årene. Og nå fikk jeg muligheten til å oppleve produksjonen av min favoritt på nært hold.

Høsten 2022 gikk turen nedover til Sicilia og Reggio Calabria - området som produserer verdens fineste sitrusoljer, som appelsin, mandarin, tangerine, sitron og bergamot - "Calabrias gull". Her har sitrusfrukter blitt dyrket helt tilbake til 1700 tallet. 

For ti år siden startet samarbeidet  mellom doTERRA og selskapet Amadeo Giovanni. Familiebedriften har sin opprinnelse helt tilbake til 1890, da Giovanni Amedeos bestefar startet med produksjon av sitrusoljer. Den gangen var fremstilling av eteriske oljer en svært tidkrevende og manuell prosess hvor alt ble gjort for hånd.

I dag drives selskapet av fjerde generasjon Amedeo, Giovannis tre sønner Roberto, Salvatore og Vincenzo. Selskapet drives med samme passion for sitrusfrukter som generasjonene før. Her produseres både ferskpresset juice og 100% rene eteriske oljer som Bergamot, Lemon, Mandarin, Tangerine og Sweet Orange.

Salvatore er den som tar vare på trærne på gården. Han kjenner hvert eneste tre på gården, når det ble plantet og hvor mye frukt det bærer. Hans passion er også å ta vare på menneskene som er involvert - og skape jobber for å hjelpe økonomien, hånd i hånd med doTERRAs egen visjon. 

Første kontakt med doTERRA var via Robertos kone Cecilia som jaktet på løsninger for selskapet online, i en tøff og krevende tid. Hun sier selv at da hun fant doTERRA følte hun noe helt spesielt. Hun fulgte denne intuisjonen videre og sendte en epost til Emily Wright i doTERRA - i håp om respons. Hun fikk svar - og dermed startet et nytt kapittel for selskapet - og en tett og nær forbindelse mellom menneskene i begge selskap."doTERRA understood our soul," som hun selv sier i videoen under... Begge selskaper har en passion om å ta vare på menneskene og skape jobber for å hjelpe økonomien. Resultatet er eteriske sitrusoljer av høyeste kvalitet - og utallige liv som berøres.

"We can say that in our grower's veins doesn't flow blood - but Bergamot and Lemon oil".  Cecilia Amedeo.

VIDEO: Videoen over forteller litt av historien til familien Amedeo, samarbeidet med doTERRA og produksjonen av sitrusoljer.

For meg føles det som en stor gave å få oppleve dette på nært hold. Få møte Cecilia, Roberto og Salvatore - få høre historien om sitrustrærne, hvordan de tenker og jobber, få se destillasjonsprosessen - og forstå betydningen av alle ringvirkningene produksjonen gir for bønder i regionen, samfunnet rundt - og ikke minst den respektfulle behandlingen av innhøsterne (som ofte er immigranter).

På bildene under finner du noen av høydepunktene fra omvisningen vår på sitrusgården og på destilleriet Amadeo Giovanni.

Så, hvordan kan du bruke Green Mandarin-oljen?

Green Mandarin har som sitrusoljer flest mange bruksområder. Den er nydelig i diffuser, gjerne sammen med mintoljer som Spearmint og Peppermint, treoljer, mintoljer eller blomsteroljer som Lavender og Ylang Ylang. Her er det uendelig med muligheter. Prøv deg frem! Her er litt inspirasjon på veien: 

 

Jeg liker også godt å bruke et par dråper Green Mandarin i vannflasken min og drikke gjennom dagen, eller et par dråper i smoothies for å sette en frisk smak! Green Mandarin er også en olje jeg liker å ha lett tilgjengelig når jeg reiser eller er på farten. Da tar jeg en dråpe i hånden av og til - og puster dypt inn, eller smører litt bak ører eller i nakke. Duften er helt nydelig og helt spesiell!

Jeg bruker også Green Mandarin aktivt på det emosjonelle plan, for å "løfte meg opp" på tyngre dager, men også aktivt i jobb og målarbeide for å minne meg selv på de ressursene jeg har iboende i meg selv - og for å forstå at "alt er mulig".

Her er flere konkrete tips til hvordan du kan implementere Green Mandarin i din egen hverdag.

Den emosjonelle siden ved Green Mandarin

Green Mandarin er som sitrusoljer flest en "gladolje" - en av oljene jeg tyr til for å få påfyll av barnslig letthet og glede. Den minner meg på viktigheten av å fylle livet med mer enn bare alvor og plikter. Den minner meg også på at vi mennesker har tilgang til et vanvittig og ofte ubrukt potensiale. Det er ofte vi selv, våre tanker om oss selv og hva vi tror er mulig - som begrenser oss. Vi må aldri slutte å tro på hva som er mulig, ha det gøy på den reisen som livet er, og aldri stoppe å "utfordre og strekke" potensialet vårt.

Jeg vet alt om dette. Jeg - som mange andre - har emosjonelle arr som begrenser meg. Det kan være tvil, usikkerhet, frykt for å feile - ting som tynger og trekker meg ned. For noen år siden begynte jeg å jobbe mer strukturert med å sette meg mål for det nye året, og evaluere underveis gjennom året. På slutten av arbeidet valgte jeg meg alltid et par eteriske oljer som jeg synes passet til hvor jeg ønsket meg det kommende året. De skulle være mitt anker. Min påminnelse. Green Mandarin var og er fortsatt alltid en av disse! "Oljen for ditt rene potensiale". Når du vet hvilken kraftfull forbindelse det er mellom lukt, duft og følelser og minner - så forstår du hvorfor dette er så viktig.

Green Mandarin minner meg på at det er mulig å koble seg på hjertefrekvensen, åpne opp - og være mer fryktløs! Tørre å drømme! Tørre å tro at det er mulig. Håp og drømmer er mat for sjelen - og gjør det mulig å tørre å leve livet enda mer fullt ut. Her er Green Mandarin en suveren eterisk olje å bruke aktivt. Ha den med deg. Ta den ofte frem. Pust den dypt inn fra hånden. Smør litt bak ørene, på håndledd, bak i nakken. Smør den med kokosolje over hjertet eller rundt navleområdet. Ta 1-2 dråper i vann, i kapsel eller under tunga. Og minn deg selv på hvem du er, hva du trenger, og reisen du er på. 

FOTO: For å lese mer om eteriske oljer og følelser sjekk ut bøker som "Essential Emotions" og "Gifts of the essential oils".

NYTTIGE LINKER: